»

Intel bo izdal prevajalnik za Linux

Slo-Tech - Slo-tech je nedvomno zajel Slashdotovski sindrom, saj skoraj ne najdem več urice, ko nebi prišel vsaj en mail z novico ali vsaj povezavo. Ali se bo Slo-tech odslej imenoval Slashdot-tech, ki piše novice na osnovi prispevkov bralcev? Vse je odvisno od vas, dragi bralci. Žiga nas je presenetil z zanimivo novico, ki ima nekaj malega opraviti tudi z Linuxom:

Kljub razširjenemu prevajalniku (compilerju) GCC, katerega so pred kratkim nadgradili v verzijo 3.0, slednji (še) ne omogoča boljše podpore Intelovim procesorjem Pentium4 ter Itanuimom. Pričakovati je bilo, da bo Intel izdal svoj prevajalnik, ki bo programe optimiziral za delo z njegovimi "močnejšimi" procesorji, in to se je tudi zgodilo. Prevajalnik je namenjen prevajanju jezikov Fortran ter C++, dobiti pa ga bo moč preko interneta ($399) ali na CD-ju ($499). Auč. Več o tem si lahko preberete tukaj.

2 komentarja

Microsoft začel pošiljati WinXP OEM partnerjem

The-Ctrl-Alt-Del - Jolando nam sporoča, da so WinXP na poti k sestavljalcem računalnikov :

Danes, v petek 24. avgusta je Microsoft začel pošiljati Windows XP OEM partnerjem, kot so Gateway, Compaq, Dell in Sony. Končna številka builda je 2600. Home Edition bo v Ameriki stala 99 dolarjev (nadgradnja) in 199 dolarjev (cela različica). Professional Edition bo stala 199 dolarjev (nadgradnja) in 299 dolarjev (cela različica). Poleg izdaje WinXP, pa je bila danes tudi izbrana sodnica, ki bo sodelovala v sodbi proti Microsoftu - to je Colleen Catelli.

8 komentarjev

Umetna inteligenca

Slashdot - V računalništvu srečujemo tudi besedo "umetna inteligenca", ki jo največkrat srečamo v raznih igrah. Ko igramo npr. Unreal Tournament, ki naj bi bila ena izmed streljačin z najboljšo umetno inteligenco smo vsi paf, ko vidimo, kako nas kup pikslov sesuje kot za šalo. Vendar to, kar mi imenujemo umetna inteligenca je še vedno svetlobna leta daleč od prave inteligence. Ti piksli v UT, ki predstavljajo pametne nasprotnike, so še vedno liki, ki ne znajo misliti, ampak se gibljejo po vnaprej določenih poteh in izvršujejo ukaze, ki so jim jih zapovedali programerji. Sicer nisem izvedenec za UI, ampak vsaj po mojem mnenju se neka stvar smatra za inteligentno, ko se zaveda samega sebe. O umetni inteligenci si lahko preberete tudi zanimiv članek, ki ga boste našli tukaj. V njem obravnavajo projekt Cyc, ki naj bi kazal zametke inteligence, vendar so ti še vedno precej na nivoju prej omenjenih "pikslov" v UT, saj je Cyc ena velika baza podatkov, ki vsebuje ogromno pojmov in še več definicij...

3 komentarji

Microsoft oživlja mrtve

Slo-Tech - Žiga nam je poslal zanimivo novico o novi Microsoftovi taktiki:

Kaj ti ostane, ko gre za nohte? Microsoftu očitno že nekaj - prišel je namreč z zanimivo kampanjo, v kateri naokrog (predvsem tožilcem) pošilja "personalizirana" pisma z vsebino, ki hvali njegove izdelke ter prejemnike poziva, naj M$ pustijo na miru. Stvar je zanimiva predvsem iz tehničnega vidika - pisma so si med seboj zelo različna, pisana tudi s "pravo" ročno pisavo, z različnimi besedili. Kljub temu pa se je nekaj stavkov (npr.: "Strong competition and innovation have been the twin hallmarks of the technology industry.") ponovilo večkrat. No, ljudje pač razmišljajo enako, bi lahko rekel... Ampak ne, če pismo med drugim pošljeta tudi dva mrtva osebka... Več o tem si preberite tukaj.

2 komentarja

EPoX 8KTA3+ PRO

Slo-Tech - Ker nisem EpoX fanatik, kot moj pisunski kolega Pretorijanec (pa brez zamere ), sem se že zdavno izgubil v raznih meni nerazumljivih kraticah, ki jih pri Epoxu veselo dodeljujejo svojim novim matičnim ploščam. Ena izmed novejših je EPoX 8KTA3+ PRO, ki je samo na novo izdana 8KTA3. Dolgčas, gremo domov. No, če bi bila to enaka plošča z drugačnim imenom, potem bi Epox gotovo izgubil marsikaterega podpornika, vendar temu ni tako. Epox je svojo 8KTA3+ PRO namenil naprednim navijačem, saj jo je še bolj optimiziral za navijanje in ponudil nekaj novih nastavitev v BIOS-u. Plošča bazira na dobrem starem VIA KT133A naboru. Sicer pa, kaj bi povzemal test, saj je v njem vse nazorno napisano in ne potrebuje nobenih dopolnil, pa še svež je, saj je bil napisan pred nekaj dnevi. Skratka, preberite si ga in presodite, če je plošča vredna vašega denarja. Thanx, Sadar.

1 komentar

Soyo K7V Dragon

Slo-Tech - Arg, vsi hočejo samo ASUS, EPoX ali ABIT matične plošče, na druge pa povsem pozabijo. Vendar povsem po krivici, saj tudi druga podjetja znajo narediti dobre matične plošče, ki kar uspešno konkurirajo preizkušenim overclockerskim izdelkom znanih podjetij. Tak je na primer SOYO, ki je med overclockersko srenjo treščil s svojimi Dragon ploščami. Ena izmed boljših je zagotovo K7V Dragon, ki bazira na DDR VIA KT266 čipsetu in je lepe črne barve, poleg tega pa vsebuje še 5 vijoličnih PCI slotov. Poleg kozmetičnih dodatkov plošča vsebuje še AGP Pro režo, RAID podporo, dober CMI8738 PCI-6ch-MX zvočni čip in integrirano mrežno kartico. Plošča ponuja tudi overclockerju prijazne nastavitve, vendar bomo zaman iskali VIO. Ker pa overclocker potrebuje tudi dober ventilator, bo gotovo bentil tudi nad zoprnimi kondenzatorji, ki so nanizani okrog socketa. Položaj sicer ni tako kritičen, saj kondenzatorji zasedejo samo eno stranico socketa, vendar se pri inštalaciji hladilnika iz Orb družine...

0 komentarjev

Test VIA C3 733 MHz procesorja

Slo-Tech - O novem Viinem umotvoru, ki sliši na ime C3 sem že obsežneje poročal v svojih prejšnjih novica, vendar pa do danes nisem našel nobenega testa, ki bi potrdi razne hipoteze, ki sem jih našel na številnih hardverskih straneh. Vse do danes, ko divja prava pisunska mrzlica in bralci pošiljajo prispevke kot nori. Preidimo spet na osrednjo temo; procesor C3, ki so ga testirali tukaj deluje s hitrostjo 733 MHz, za vse pozabljive osebke pa naj ponovim, da C3 bazira na Samuel 2 jedru, vsebuje 64 L2 predpomnilnika in je izdelan v 0.15 mikronski tehnologiji. Glede na to, da je C3 daljni naslednik Cyrixov, ki so se ponašali s kronično slabo računsko močjo, sem bil kar malce skeptičen , dokler nisem prebral testa. Moram reči, da C3 ni strel mimo in da se lahko le-ta skorajda enakomerno kosa s Celeroni druge generacije, pa še greje se manj. Problem tiči drugod - AMD Duroni in Thunderbirdi. Če bi AMD ostal na K6 procesorjih, potem bi bil C3 kar dobra konkurenca Intelu na OEM trgu, tako pa bo...

0 komentarjev

HP-jev DVD+RW pekač

Slo-Tech - Na področju DVD zapisovalnikov še vedno vlada precejšnja zmeda, saj se proizvajalci le-teh kar nekako ne morejo zmeniti za enotne standarde. Trenutno lahko izbirajo med standardi DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW in DVD+RW. Standard DVD-R je podoben peki navadnih CD-R, s to razliko, da tukaj pečemo plošček DVD. Standard DVD-RAM predstavljajo nekakšni disketni DVD-ji, ki so v osnovi namenjeni hranjenju podatkov, vendar zaradi oblike niso združljivi z običajnimi DVD pogoni. DVD-RW in DVD+RW imata sicer skupno lastnost, da lahko podatke zapišemo kolikokrat se nam zahoče, vendar je prvi namenjen bolj za filme, drugi pa je namenjen še hranjenju podatkov. Videli smo že kar nekaj pekačev, ki znajo zapisovati na DVD-je: pionir na tukaj je vsekakor Pioneer, ki je pred časom izdal svoj zapisovalec DVD-jev, ki pa je bil drag kot žafran. Kasneje je luč sveta ugledala dodobra cenejša rešitev, sedaj pa so se za podoben korak odločili tudi pri HP-ju. Vendar pa bo HP-jeva rešitev nekaj posebnega, saj bo...

1 komentar

Subject: forums

Slo-Tech - Včasih kar malo pozabim na to, kakšen velik vpliv imam na bralstvo, ko takole malo za šalo, malo zares pišem vsakodnevne novice. Danes sem se te moči še kako zavedel, ko sem prebiral novico, katere original si lahko ogledate spodaj. Govori o forumih, ki imajo varnostne luknje in kar vpijejo po obnovi. V upanju, da se bo stanje na internet sceni izboljšalo, vam prilagam original:

Hello!
Pišem vam zaradi forumov podobnih kot ga ima PC Gamer. Videl sem, da ste napisali, da je bil pohekan in zdaj nekaj dni pozneje vidim, da se ga se vedno da pohekati. Žalostno. Naslednji forumi so tudi skoraj vsi pohekani več kot en dan in nihče ni niti odpravil napisa na strani, kaj šele da bi nadgradili forum: Kot vidim ste se kar znana slovenska stran. Kaj, ko bi ljudem povedali naj že enkrat NADGRADIJO FORUME? Pa ne gre samo za...

4 komentarji

Netscape 6.1 FINAL - tokrat zares

Slo-Tech - No, tudi pri Netscapu so spoznali, da spanje na lovorikah ne prinese nič dobrega, saj je trajalo kar precej časa, preden so se iz svoje že kar dodobra ostarele 4.xx osnove preselili na popolnoma novo zgradbo brskalnika, ki ga poznamo pod imenom Netscape 6. Ker pa so pri Netscapu znani po tem, da vedno pišejo neke popravke (še posebej za svojo Navigator družino), so pred kratkim izdali tudi najnovejšo različico brskalnika, ki se ponaša z zaporedno številko 6.1. Programa žal še nisem preizkusil, zato se boste morali za seznam novosti oddeskati na Netscapovo spletno stran. Drugače pa nov brskalnik ne prinaša kakih hudih novosti, ampak je samo popravljena različica šestke. Če si jo želite ogledati, potem si jo lahko downloadate tukaj. Thanx, Sportina Bled :)

2 komentarja

Hišni reaktor

Slo-Tech - Kakor sem rekel; razpis za Pisuna je zelo ploden. To novico nam je poslal Jan Jakin.

Japonci ( kdo pa drugi ), so razvili novo vrsto jederskega reaktorja, ki meri 6 metrov v višino in 2 metra v širino in gre ravno v klet. Proizvede 200 kilowatov električe energije, ravno dovolj za en fino navit pc, TV, videorekorder in hladilnik. Na kratko vse kar rabi povprečen računalniški navdušenec. Poglejte tu.

4 komentarji

Audigy driverji

Slo-Tech - Očitno je natečaj za Pisune povzročil kar precejšnje zanimanje! Zdaj nas ne samo opozarjate na novice, ampak jih tudi sami pišete! Spodnjo novico nam je poslal TrOn:
Na naslovu tu si lahko presnamete beta SB Audigy gonilnike, ki delujejo tudi z SBLive! karticami! Vendar pozor! Zadeva je ekstremno buggy in vse delate na svojo odgovornost.
Osebno sem zadevo stestiral na WinME in deluje kar ok. Kar je najboljse pri teh driverjih je native ASIO podpora (2ms latency v audio aplikacijah!) ter 1GB limit za SoundFonte! Natancno preberite vsa navodila, ki so na strani ter readme datoteke pred instalacijo!

0 komentarjev

Veliki problemi

Tweak3D - Predstavljajte si to: imate internetno računalniško stran (kot naprimer slo-tech) in imate ekipo (kot je naprimer naša) in seveda se vam stalno pojavljajo novi obetavni mladeniči, ki bi radi pisalni novice za to stran in delali teste strojne opreme. Vi seveda vzamete "na krov" vsakega sposobnega, ki kaže zanimanje. Samo kaj, ko le-ta izrabi zaupanje za krajo strojne opreme, ki naj bi jo testiral?!
Točno to se je namreč zgodilo na Tweak3d.net. V ekipo so vzeli osebka po imenu Michael Martin in ta je začel pisati novice. Vse lepo in prav. Čez en mesec po njegovem sprejemu v ekipo dobi ustanovitelj strani telefon, naj že vendar vrnejo GeForce3 grafično kartico. Na testu namreč niso imeli nobene grafične kartice... Kar se je zgodilo je to, da se je Michael Martin "izposodil" veliko strojne opreme pod izgovorom, da je eden izmed ustanoviteljev Tweak3d.net in da delajo test točno tiste strojne opreme. Trgovine in proizvajalci so mu šač posodili kar so imeli in... nikoli dobili nazaj!...

4 komentarji

Ekstremizem

Guru 3D - Bladerunner, ekstremist, je naredil vodno hlajenje za svojo GeForce3 grafično kartico. In to ne kar tako malo-tu-malo-tam, ampak res lepo hlajenje. En vodni blok je dal na pomnilnik, drugega pa na jedro samo. Vse je res lepo zbrusil in polakiral... in objavil. Ko pa je to umetnino zagledal CEO iz Nvidie se mu je ideja zdela tako genialna, da je od Bladerunnerja odkupil vodno hlajeno GeForce3 za dve GeForce3-jki in majico.

7 komentarjev

Ofenziva

Guru 3D - Intel je prešel v ofenzivo. Ponavadi AMD spusti cene, Intel pa mu sledi. Tokrat je Intel spustil cene prvi, če mu bo AMD sledil ali ne še ni znano. Nov spust Intel procesorjev pa je kar občuten!
 • Celeron 800Mhz;$54
 • Celeron 850Mhz; $59
 • Celeron 900Mhz; $76
 • Celereon 1Ghz; $92
 • P3 800EB; $128
 • P3 866EB; $146
 • P3 933EB; $160
 • P3 1.0Ghz; $198
 • P3 1.2Ghz (0.13ě); $279
 • Pentium 4 1.4Ghz (423pin); $139
 • Pentium 4 1.5Ghz (423pin); $139
 • Pentium 4 1.6Ghz (423pin); $169
 • Pentium 4 1.7Ghz (423pin); $199
 • Pentium 4 1.8Ghz (423pin); $258
 • Pentium 4 1.9Ghz (423pin); $385
 • Pentium 4 2.0Ghz (423pin); $565
 • Pentium 4 1.5Ghz (478pin); $145
 • Pentium 4 1.6Ghz (478pin); $175
 • Pentium 4 1.7Ghz (478pin); $205
 • Pentium 4 1.8Ghz (478pin); $265
 • Pentium 4 1.9Ghz (478pin); $385
 • Pentium 4 2.0Ghz (478pin); $565

1 komentar

VIA KT266CE (A?)

DigiTimes - Po prihodu SiSovega SiS735 čipseta je Via žačela izgubljati delež na tržišču, saj se je SiSov čipset pokazal za hitrejšega in cenejšega od Vijinega KT266 čipseta. To Vija ni mogla gledati mirno in je morala reagirati. Odločila se je, da bo svoj stari čipset optimirala, in tako je nastal izboljšan čipset KT266CE, ki pa bo verjetno v prodaji imel namesto oznake CE na koncu A. Prvi primerki tega čipseta naj bi bili poslani proizvajalcem matičnih plošč še ta mesec. Tako naj bi bila prva plošča z tem čipsetom Abit KR7 osnovna plošča. Sedaj nam manjka samo še, da še AMD izda izboljšano verzijo svojega AMD760 čipseta (ALi je to že storil z svojim ALi MAGiK 1 čipsetom) in krog bo sklenjen.

3 komentarji

Matrox G550 že dobavljiva

Matrox - Matrox je včeraj podal novico, da se je prodaja njihove G550 grafične kartice začela. Matroxova G550 kartica z DVI vhodom/izhodom stane v njihovem on-line shopu pod 300 DEM. Točno 276 DEM. V kratkem pa naj bi jo imeli tudi prodajalci. O sposobnosti grafične pa je bilo že dosti povedano (Rula v 2D grafiki, medtem ko v 3D igrah ni toliko uporabna).

0 komentarjev

Problemi z nForce čipsetom ali ne?

The inquirer - Par dni nazaj sem pisal o tem, da naj bi bila za zamudo nForce čipseta krivi problemi z integriranim zvočnim delom. To novico je takrat sprožil nek proizvajalec matičnih plošč. Na začetku avgusta pa se je tudi govorilo, da naj bi bila izdaja prestavljena zaradi previsokih proizvodnih stroškov. No The Inquirer je od Nvidije dobil informacijo, da je z čipom vse OK in da ni nobenih problemov. Po navedbah Nvidije naj bi se začela proizvodnja naslednji teden. Glede na to, da imajo marsikateri proizvajalci že pripravljene osnovne plošče za vgradnjo tega čipseta, lahko pričakujemo prve plošče zelo kmalu. Po kateri ceni bo čipset dosegljiv proizvajalcem se točno še ne ve. Govora je o ceni od 50-90 dolarjev po komadu. Sicer dobimo za ceno okoli $65 že matično ploščo z SiS735 čipsetom, a brez grafične kartice ter brez Dolby Digital Encoderja.

0 komentarjev

Prva 128MB grafična kartica

Akiba - Seveda za normalne uporabnike kot smo mi. Potem, ko so se na trgu pojavile grafične GF2 MX400 kartice z 64MB rama se je nek japonski proizvajalec grafičnih kartic odločil za še bolj nerazumljivo potezo. Na svojo grafično kartico je spravil celih 128MB 128Bitnega rama. Kartica nosi ime Apollo 3D Thrill 315 Pro in ima na sebi 128MB Sdrama. Za poganjanje grafike so uporabili SiSov SiS315 grafični čip. Njegove preformanse na papirju ne izgledajo niti tako slabo, vendar pa so se predhodni testi izkazali za bolj slabe. Na testu je takrat kartica zaostajala za GF2MX400 kartico za 25-50% . Sigurno je to bilo takrat posledica ležalo še ne izpopolnjenih gonilnikov. Grafični čip kartice deluje pri 166MHz, ima T&L enoto ter je sposoben TwinView/Dualhead predvajanja. RAMDAC pa teče pri hitrosti 375MHz. Glede na to lahko kartica konkurira GF2 MX400 karticam. Če so izpopolnili gonilnike bi se lahko kartica izkazala za privlačno, saj stane le okoli 180DEM. Če pa ne se lahko SiS pohvali, da je...

0 komentarjev