»

Uspehi slovenskih matematikov in fizikov na mednarodnih tekmovanjih

Slo-Tech - Iz Bremna v Nemčiji, kjer je letos Mednarodna matematična olimpijada praznovala svojega abrahama, se je vrnila ekipa slovenskih matematikov z bronom, ki si ga je prislužil Matej Aleksandrov iz 3. letnika. Pohvala za popolno rešitev naloge je pripadla še Matjažu Leonardisu iz 1. letnika ter Gregorju Grasselliju in Anji Komatar iz 4. letnika. Vsi omenjeni dijaki prihajajo z Gimnazije Bežigrad.

Matjaž je bil najmlajši slovenski udeleženec matematične olimpijade doslej in bomo avgusta zanj držali pesti še na računalniški olimpijadi.

Med ostalimi tekmovalci - pravzaprav tekmovalkami - velja kot zanimivost omeniti tretje mesto komaj šestnajstletne Nemke Lise Sauermann. Na olimpijadi je bila že tretjič, do popolnega rezultata pa ji je zmanjkala ena sama točka. Nasploh število fantov na tekmovanju krepko presega število deklet (približno petkrat), na najvišjih mestih pa matematičarke srečamo še redkeje.

S fizikalne olimpijade, ki je potekala od 11. do 19. julija v Mehiki klik, se je...

48 komentarjev

KDE dosegel milijon prispevkov programske kode

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je projekt KDE oznanil, da so dosegli milijonti prispevek kode.

KDE, je napredno in zmogljivo odprtokodno namizno okolje v katerega je svojo kodo prispevalo na tisoče prostovoljcev. Zanimiva je tudi rast prispevkov programske kode. Januarja 2006 je bilo v KDE prispevanih 500.000 kosov kode, decembra 2007 750.000, ta mesec pa je število prispevkov doseglo (in preseglo) milijon.

Podatki kažejo, da je KDE zdrav projekt, odprtokodni model razvoja pa deluje. Pri KDE tudi napovedujejo, da bodo za "zbiranje" kode v prihodnosti namesto Subversion pričeli uporabljati Git.

101 komentar