»

Apple laže, drugič.

Bare Feats - Ni še popolnoma jasno, kaj je imel Apple za bregom, ko je na WWDC v Friscu predstavil nov stroj G5 in prikazal izjemen razkorak med njim in Winteli. Vse bolj pa postaja jasno, da je nekaj le imel. Ni znano, ali je šlo za predelave PowerMaca ali za "invalidizacijo" konkurence.

Zadnji testi, katerih verodostojnost je težko potrditi, kažejo namreč, da je G5 korak nazaj ko gre za navadne operacije (ne s plavajočo vejico). Posebej je na strani omenjeno, da gre za resnične teste! Članek si oglejte tukaj.

18 komentarjev

Nov članek: Mozilla 1.4

Slo-Tech - Kaj je Mozilla? Po besedah avtorja članka gre za "najboljši brskalnik doslej", medtem ko to še zdaleč ni moto njegovega pisanja.

Kako uporabljat Mozillo? Akoravno tudi na to vprašanje ne odgovori popolnoma neposredno, pa Aleks Sinuhe Reinhardt v svojem članku o Mozilli 1.4 bralcu ponudi nemalo koristnih nasvetov za uporabo tega vse popularnejšega spletnega brskalnika: nastavitev, rokovanje, varnost, fićri, krancljanje ... Klik!

19 komentarjev

Dva Pentiuma in Xeon se poslavljajo

X-Bit Labs - Dokaj normalno je, da se vsi izdelki po določenem času umaknejo s tržišča in prostor prepustijo svojim naslednikom. Intel je tako objavil, da s polic umikajo dva Pentiuma, 2,0 in 2,2 GHz inačici, ter 1,8 GHz Xeona. Slednjega ne bo mogoče več naročiti od prihodnjega januarja, zadnje oškatljene verzije pa bodo odposlali aprila. Pentiuma bosta na voljo za naročila do srede letošnjega novembra, medtem ko bodo zadnje procesorje pri Intelu odposlali februrja prihodnje leto. Klik!

Dodatek: To seveda še ne pomeni, da procesorjev sploh ne bo moč več dobiti, saj bodo še vedno dostopni prek programa Intel Embedded in ustreznih distributerjev, ne bodo pa več dostopni pri lokalnih prodajalcih.

1 komentar

Malo AMDja

Slo-Tech - Cray, svetovno znan proizvajalec superračunalnikov, in AMD, sta pred kratkim na Japonskem predstavila superračunalnik, Red Storm imenovan, osnovan na 10.368 Opteron 148 (2.2GHz) procesorjih, kar prinese 40 TFlopov računske moči, podpira pa neverjetnih 10 terabajtov pomnilnika. Monstrum se bo večinoma uporabljal za simulacije jedrskih eksplozij Klik. Prav tako izgleda, da bo najmočnejši kitajski superračunalnik takisto osnovan na AMDjevem Opteron procesorju, zgradilo ga bo Kitajsko podjetje Dawning, imenoval se bo Red Grid (že spet superračunalnik rdeče barve [:D]), uporabljenih bo 2000 Opteron procesorjev, predvidena moč je 10000 GFlopov. Dawning trdi, da bodo vse komponente (seveda...

22 komentarjev

Transmeta z izgubo

X-Bit Labs -

Kalifornijska Transmeta Corporation, ki vam je verjetno poznana po svojih procesorjih Crusoe, ki so občutno varčnejši in hladnejši od današnjih procesorjev, se že dalj časa otepa rdečih številk. Žal ne preveč uspešno.

V drugem četrtletju letošnjega leta so prihodki od prodaje znašali dobrih pet milijonov dolarjev, kar je za slab milijon manj kot v prvem četrtletju in kar za dobra dva manj kot v enakem obdobju lani. Bolj zaskrbljujoč je podatek o izgubi, ki se je navkljub optimističnim napovedim povečala glede na prvo četrtletje. Pridelali so je je 22 milijonov dolarjev, kar je za dva milijona več kot v prvem četrtletju, a mnogo manj kot 35,6 milijonov, ki so jih pridelali v enakem obdobju lani. Podrobnejše informacije.

8 komentarjev

Applov tržni delež zmanjšan

ZDNet - V letožnjem letu je znašal le še 2,3 % namesto lanskih 2,7 %. Vse kaže, da bo moral Apple storiti nekaj, kar bo privabilo več kupcev, tako Mac Minute.

V drugem članku na ZDNetu pa kolumnist David Coursey Applu predlaga potezo, ki bi podjetje očitno dvignila iz recesije: Zamenjati arhitekturo in iz PPC preiti na x86. To za sabo potegne tudi MacOS X za x86, ki baje še vedno kroži po Applovih laboratorijih in se razvija vzporedno z različico za PPC.

Vprašanje je le, če bo Apple storil ta korak. Vse pa kaže, da zaenkrat še ne. Nevarnost, ki jo takšna poteza pripelje s sabo je, da bo uporaba OS X postala nenadzirana in ušla licenčnemu sistemu. Prej mora Apple najti še strojno rešitev za preprečitev tega in omogočiti povratno združljivost za Apple uporabnike, saj si še enega prehoda ne želi nihče med nami.

16 komentarjev