»

Programsko ozadje spletne strani zastonj!

PHP-si - Xbite, naš redni forumaš ter avtor dodatnih barvnih shem Slo-Techa, je vedno rad pomagal, kadar se je šlo za spletno programiranje v programskem jeziku PHP. V forumu je postal že pravi naslov za informacije. No, pred časom je on za neko stran spisal popolno programsko ozadje. Na strani php.si ga sedaj ponuja zastonj, zaščiteno z licenco GPL. Vsi, ki bi radi uresničili svoje sanje, kar hitro po vunpotegu, a opozorilo velja: avtor ni odgovoren za morebitne hrošče ter varnostne pomanjkljivosti v kodi - vam v vednost. Tudi taki ljudje se najdejo...

5 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Po predstavitvah tehnologij Radeona 9700, katerega poganja ATIjev čip R300, se je Senitel odločil, da še on spiše svoje videnje paradnega konja kanadskega grafičnega giganta. Spisal je zelo poučen članek o tehnologijah, ki jih prinaša R300, o njegovih prednostih, slabostih ter implementaciji v Microsoftovi že deveti različici knjižnice DirectX. Branje obvezno!

7 komentarjev

Armagedon zares?

ITV - Skoraj sigurno ste gledali film Armagedon. Da, da, tisti z asteroidom in njegovim zaletom v Zemljo. Ste kdaj pomislili da to ni le fikcija in znanstvena fantastika? Pretresljiva novica je ta, da se to v roku 17-ih let lahko zgodi tudi v resničnosti nam, prebivalcem matere Zemlje. V Novi Mehiki so znanstveniki 5 julija letos odkrili miljo in pol širok asteroid, ki je na poti proti zemlji in se križa z našo krožnico ravno tako, da bi lahko prišlo do trka. Asteroid drvi proti nam z 28km/sekundo in obkroži Sonce vsakih 837 dni.

Možno je, da bo čez 17 let njegov obhod okoli sonca zadnji, saj je možnost, da bi se končala njegova pot ravno v našem planetu.

NT-7 2002, kot je njegovo kodno ime naj bi se zaletel v Zemljo 1. februarja 2019 in bi lahko povzročil ogromne morske valove, ki bi odplaknili pol civilizacije in/ali pa bi povzročil strahovite potrese in izbruhe vulkanov, lahko bi celo iztiril Zemljo iz njene krožnice. Sicer je precej dobra možnost, da do trka ne bo prišlo, saj je...

20 komentarjev

Eden večjih za grafične karte

Mikhailtech - Končno en hladilnik za GPUje (no ja, ne popolnoma), ki mi je všeč. Zadnje čase prihajajo na tržišče samo še hladilniki na "radial fin" način ali na način "krneki", nič več tistih lepih, robustnih in dobrih štirioglatih reber z velikimi a tankimi ventilatorji na njih.

CoolJag je že nekaj časa nazaj izdelal zelo dobri nizko profilni hladilnik za procesorje (osrednje, ne grafične) in ogledali so si ga na Mikhailtehu. Hladilo ima kodno ime JAC311C copper in že takrat v testu si je avtor članka rekel, da bi se zadeva dobro obnesla na grafičnih karticah. Zato je malce priredil in porezal hladilnik ter dobil zares zmogljiv in dokaj tih hladilnik za svojo grafično kartico. Če vas zanima kako...

0 komentarjev

Anti-Aliasing

X-Bit Labs - Na x-bit labs so spisali res zelo podroben in natančen članek o anti-aliasingu, ki vsebuje primerjavo med različnimi načini senčenja robov ter različnimi grafičnimi karticami in njihovimi načini zglajevanja nazobčanih robov tekstur. Članek je že skoraj strokovno gradivo, tako da ga priporočam vsem, ki želite biti dobro osveščeni in podučeni v tej temi.

0 komentarjev

Lucentovih 7.000 nesrečnikov

Slo-Tech - Po slabih četrtletnih finančnih rezultatih (padec prodaje iz 3.76 MRD GBP na 1.88 MRD GBP ter izguba 5 MRD GBP) je Lucent Technologies, znan predvsem po mrežnih izdelkih, najavil odpuščanje nadaljnih 7.000 zaposlenih. Klik!

Ti se bodo do konca tekočega leta pridružili letos že 12.000 odpuščencem, za kar gre kriviti drastičen upad prodaje opreme telekomom. Če pa posplošim, se iz rezultatov mnogih podjetjih lepo vidi, da podjetja z visoko vezanostjo na same izdelke recesijo prenesejo težje kot ona, naprimer Microsoft, ki vzporedno/istočasno tržijo 'mehkejše' izdelke ter storitve.

0 komentarjev

Za študentski žep

Infosync - Sony je predstavil nov PDA, ki je za 13 % manjši od standardnih dlančnikov (T-serija). Ima visokoločljivostni (320x320 pik!) črno-bel ekran, 8 megabajtov pomnilnika, uporablja pa operacijski sistem PalmOS 4.1. Za energijo skrbita 2 standardni AAA bateriji, ki se jih lahko dobi v skoraj vsaki trgovini, baterije s polnilcem lahko tudi napolnimo. Uporaben je tudi navigator...

11 komentarjev

Kako do čim večjega števila točk v 3D Mark 2001SE?

VR - Zone - To se najverjetneje sprašujejo tudi prenekateri bralci Slo-Techa, ki si lastijo najsodobnejšo strojno in programsko opremo. Samo zanje in še za kakšnih par milijonov ostalih lovcev na točke je ponosni lastnik VR-Zonovega rekorda, ki trenutno znaša okoli 17200 točk, spisal članek o tem, kako doseči čim večje število točk. Kako se je treba tega lotiti, si lahko preberete tukaj, lahko pa kar takoj povem, da se modifikacijam voltaže, tekočemu dušiku in mrcvarjenjem računalnika do nerazpoznavnosti ne boste izognili [;)].

5 komentarjev

Leak rezultatov Radeona 9700

HardOCP - No, pa smo zopet tam. Spet se je zgodilo tisto, kar proizvajalci najbolj sovražijo - na internet so predčasno prišli rezultati dolgo opevane grafične kartice - v tem primeru Radeona 9700. Ker gre za zelo zgodnje teste (leaked), je kartica stestirana le v 3D Marku 2001SE in primerjana s konkurenčnim GeForcem 4 Ti4600. Iz testov je razvidno, da Radeon 9700 povsem deklasira trenutno najmočnejšega GeForca in to z najbrž ne povsem dodelanimi gonilniki. Če se bo kartica tako dobro obnesla tudi v igrah in ne samo v sintetičnih testih ter bodo ATI-jevci naredili dobre gonilnike in kartice ponudili po dokaj normalni ceni, potem bodo igričarji najbrž doživeli svoja sedma igričarska nebesa [:D]. Rezultate si lahko ogledate na HardOCP

9 komentarjev

Podprte igre za Surround gaming

Matrox - Čeprav Matroxova Parhelia kljub pošastnim specifikacijam ni ravno pretirano navdušila in je "poznavalci" ne priporočajo lovilcem FPS, se bo najverjetneje prodajala zaradi zelo uporabnega Surround gaminga. Iger, ki podpira ta način je kar nekaj; če vas zanima kateri naslovi se kitijo s to podporo, potem odklikajte na to stran. Torej, podpora je zagotovljena, na naslednji potezi pa so kupci.

1 komentar

K8 in pomnilniški krmilnik

X-Bit Labs - Čeprav 64 bitnih Athlonov in Opteronov še kar lep čas ne bomo videli na prodajnih policah, smo si lahko iz informacij, ki dnevno pritekajo na raznorazne internetne strani, ustvarili vsaj približno sliko, kako naj bi ta procesorja izgledala. Ena stvar pa je vseeno povzročala kar nekaj ugibanj: integrirani pomnilniški krmilnik. Ker bo le-ta podpiral samo DDR SDRAM prve generacije, medtem ko je bila podpora DDR-II do nedavnega vprašljiva. No, po podatkih iz X-bit labsov se AMD fanom ni treba bati ne-podpore DDR-II saj naj bi AMD omejitve integriranega pomnilniškega krmilnika obšel na precej eleganten način - možno ga bo tudi izključiti in uporabljati običajni krmilnik v severnem mostu. Sicer bo to povečalo latenco, ampak važno da se nam za podporo DDR-II ni treba bati.

0 komentarjev