»

Najhitrejših 500 superračunalnikov

Juropa

vir: Heise
The Register - Pol leta je naokoli, odkar smo zadnjikrat naredili pregled najhitrejših superračunalnikov na našem planetu, tako da je čas za novega. Včeraj se je v Hamburgu začela konferenca ISC (International Supercomputing Conference), kjer so med drugim predstavili tudi 33. verzijo seznama prvih 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu.

Na prvem mestu ni prišlo do spremembe, saj še vedno vodi IBM-ov BladeCenter QS22/LS21, to je Roadrunner v Laboratoriju Los Alamos, z 129.600 jedri AMD Opteron in IBM QS22, ki je zmogel 1105 teraflopov in za to porabi 2483 kW. Sledi mu Cray XT5 QC s 150.152 jedri, 1059 teraflopi in porabo kar 6951 kW. Do spremembe pa je prišlo na tretjem mestu, kamor se je zavihtel Jugene, ki so ga za nemški Forschungszentrum...

20 komentarjev

Vodno hlajeni superračunalniki

TG Daily - IBM se zaveda, da v današnjih dneh ne more več gledati le na hitrost in zmogljivost, temveč tudi na porabo svojih superračunalnikov. Več kot 50 % emisij ogljikovega dioksida pride od hlajenja strežniških prostorov, zato so se povezali s švicarskim državnim inštitutom za tehnologijo in razvili novo linijo superračunalnikov, Aquasar. Z njim ciljajo na 85 % zmanjšan izpust ogljikovega dioksida, s čimer bi letno izpust zmanjšali za do 30 ton.

Superračunalnik bosta sestavljala dva vodno hlajena BladeCenter strežnika, z odpadno toploto pa bodo ogrevali stavbe inštituta, kjer bo nameščen prvi sistem. Sam superračunalnik ima zaprt vodni tokokrog z 10 litri prostornine in pretokom pol litra na sekundo, segreta voda pa se bo ohlajevala v toplotnem izmenjevalniku, od koder se bo prenesla na inštitutovo ogrevalno napeljavo in obenem pod črto zmanjšala energetsko porabo za do 40 %.

24 komentarjev

Nadgradnja na Windows 7 brez IE nemogoča

Heise - Zahteva Evropske komisije, da Microsoft za Evropo ponudi Windows 7 brez integriranega Internet Explorerja, utegne imeti nekaj nezaželenih učinkov. Čeprav bo še vedno moč kupiti cenejšo licenco za nadgradnjo, če ste prej imeli katero izmed zgodnejših verzij Windows, je ne bo mogoče namestiti prek stare verzije, temveč bo potrebna sveža namestitev (kar je sicer vedno priporočljivo izvesti, a vendarle). Doslej smo pričakovali, da se bo vsaj Visto SP1 dalo neposredno nadgraditi, kar bo z neokrnjeno verzijo še vedno mogoče. Razlog naj bi bil Internet Explorer 7, ki v Windows 7 ne deluje, zaradi česar bi ga moral namestitveni program evropske verzije odstraniti in ne le posodobiti na osmico, kar je prezahtevno za implementacijo v tako kratkem obdobju do izida. Več o tem.

107 komentarjev

OCZ z novo tipkovnico

OCZ Sabre

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Podjetje OCZ, ki ga sicer poznamo predvsem po računalniškem pomnilniku, je predstavilo zanimivo tipkovnico, ki je namenja prvenstno igralcem iger. Od običajnih se razlikuje po programljivih tipkah, ki imajo OLED prikazovalnik simbola. OCZ Sabre ima devet takih posebnih tipk, kamor lahko uporabnik postavi poljubno bližnjico (hotkey), medtem ko 128 MB notranjega pomnilnika skrbi za slikovni simbol. Proizvajalec poudarja še ergonomičnost in dolgoživost, saj naj bi zdražala več kot pet milijonov pritiskov na tipke. Čeprav jo prodaja OCZ, so jo bržkone razvili v sodelovanju z United Keys in Foxconn Electronics, ki podobne naprave prodaja za 259 dolarjev. OCZ svoje...

28 komentarjev