»

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo

Times Online - V Franciji so se očitno odločili nekoliko bolj ostro stopiti na prste internetnim piratom.

Predlog zakona, ki ga je predstavila francoska vlada, močno pa ga osebno podpira tudi predsednik Nikolas Sarkozy (najbrž pa tudi njegova žena in pevka Carla Bruni) naj bi stopil v veljavo januarja prihodnje leto. Predlog zakona predvideva, da bodo ponudniki dostopa do interneta kršitelje avtorskih pravic trikrat opozorili naj nemudoma prenehajo s svojim nezakonitim početjem, nato pa jim bodo onemogočili dostop do interneta.

Nad izvajanjem zakona bo bdela posebna protipiratska agencija z imenom Hadopi, ki jo bo francoska država financirala s slabimi 19 milijoni EUR letno.

In kdaj bo Franciji sledila Slovenija?

139 komentarjev

HP bo Advanced File System izdal pod GPL 2 licenco

Beta News - HP se je odločil, da bo izvorno kodo svojega datotečnega sistema Tru64 Unix Advanced File System (AdvFS) objavil pod GPL 2 licenco, kar bo omogočilo vključitev AdvFS v Linux jedro.

AdvFS je visoko zmogljiv datotečni sistem, ki z uporabo dnevnika (ang. journal) omogoča hitro obnavljanje datotečnega sistema ob zrušenju, izdelavo posnetkov diska (ang. snapshot) med delovanjem, upravljanje z datotečnim sistemom med njegovih delovanjem ter defragmentacijo v času, ko je datotečni sistem v aktivni uporabi.

HP bo na ta način omogočil še večji prodor Linuxa na 64-bitno platformo, predvsem na področje mrežnega računalništva (ang. grid computing).

7 komentarjev

Firefox 3 Release Event: program, prenos v živo in klepetalnica

Evropski izid Firefoxa 3

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Še zadnjič vas vabimo na evropski izid Firefoxa 3, ki bo potekal danes, 24. junija v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Na programu se bodo ob 15. uri zvrstila predavanja (v angleščini), ki jim bo ob 21. uri sledila zabava. Tisti, ki bi se radi udeležili dogodka in zabave, se čimprej registrirajte, če tega še niste storili.

Če na dogodek ne utegnete priti, brez skrbi - v udobju svojega naslonjača lahko spremljate prenos predavanj v živo. V primeru, da imate tudi kakšno vprašanje za naše goste, jih lahko po posameznem predavanju zastavite v naši klepetalnici, kjer jih bomo posredovali predavateljem: #kiberpipa-firefox na omrežju Freenode.

Program predavanj:
15.00: uvodni nagovor: The Mozilla story: our open source journey, and roads for the future of the Web, Tristan Nitot (Mozilla Europe)
16.15:...

17 komentarjev

ATI Radeon 4870 pod drobnogledom

ATi Radeon 4780

vir: Xtreme Systems
Xtreme Systems - Glede na Xtreme Systems so se pri Expreview dokopali do prihajajočega Radeon 4870 in ga dali pod izvijač. Iz slik vidimo, da ima hladilno jedro dve toplotni cevki, specifikacije ventilatorja pa razkrijejo 12 V napetosti in 1 A toka. Pri porabi 12 W bi se dalo sklepati, da bo ventilator zelo glasen, a dandanes to ni več problem, saj imajo grafične kartice sposobnost prilagajanja obratov glede na temperaturo, s tem pa je maksimalna hitrost le redko dosežena. Za napajanje skrbi digitalni napajalni sistem s tremi fazami za grafično jedro in z dvema za pomnilnik, na zunaj pa se kar precej razlikuje od starejšega brata, Radeon 3870 (za razliko od 3750/4750), kar pa smo že omenili.
Enako kartico pa so dobili tudi v...

47 komentarjev

Alone in the Dark: SecuROM spet na pohodu

SecuROM logotip

vir: Ars Technica
Ars Technica - SecuROM, ena najbolj osovraženih DRM zaščit, je spet na pohodu. Za zaščito pred grdimi grdimi pirati™ ga bo uporabljala prihajajoča Atarijeva igra Alone in the Dark.
Posebnost SecuROMa je v dejstvu, da po namestitvi na sistem zahteva aktivacijo na založnikovem strežniku. Število aktiviranj je pri igrah do sedaj bilo omejeno na 3 (pri BioShocku in Mass Effectu), Mass Effect pa je še vsakih 10 dni poklical domov in preveril veljavnost aktivacije. V kolikor je kupec dosegel dovoljeno število aktiviranj, je moral poklicati na založnikovo linijo za podporo in prositi za povečano število aktivacij.
Alone in the Dark bo v tem primeru malo poseben: ne bo omejeno število aktiviranj, bo pa igra vezana na samo en računalnik. V kolikor bodo kupci ponovno aktivirati igro na drugem...

14 komentarjev