»

AMD napovedal 16-jedrnike

ComputerBase - Pred dvema mesecema je AMD pokazal prve delujoče primerke šestjedrnih procesorjev, ki bodo na prodajne police prišli prihodnji mesec. To pot so demonstrirali delovanje še dvakrat bolj obdarjenih procesorjev, in sicer dvanajstjedrnih. Procesorje s kodnim imenom Magny Cours (nekdo v AMD-ju je očitno bencinski navdušenec) bodo javnosti začeli prodajati prihodnje leto, na voljo pa bodo tudi osemjedrni modeli. Poleg teh iz razreda Maranello bodo izdali tudi šibkejše predstavnike iz razreda San Marino, kjer bomo prihodnje leto videli različico Lisbon, ki bo štiri- do šestjedrna.

Za leto 2011 pa AMD načrtuje prehod na 32 nm-tehnologijo, tako da bodo lahko v tistih nekaj kvadratnih milimetrov silicija stlačili še več jeder. V razredu Maranello...

79 komentarjev

Game Boy star 20 let

engadget - Daleč je že leto 1989, ko je Nintendo predstavil revolucionarni, prenosni igralni sistem. Game Boy, ki je šel skozi 9 med seboj bolj ali manj kompatibilnih inkarnacij, je svojčas imel podoben status, kot ga imajo danes iPodi - skorajda standard, h kateremu je stremela vsa konkurenca, tako po uspešnosti kot po uporabniškemu vmesniku oz. celotnemu paketu. S prihodom zmogljivih mobilnih telefonov je celoten trg zamrl, vseeno pa je Nintendov naslednik, DS, prav tako že v drugi inkarnaciji in trenutno prav tako kot Game Boy najuspešnejša prenosna igralna konzola na trgu.

Oglejte si še eno izmed prvih televizijskih reklam za Game Boy:


Nintendo pač zna.

23 komentarjev

Eizo se ugasne sam

Senzor pod panelom

vir: engadget
engadget - Z vsem pompom okrog globalnega segrevanja, pomanjkanja energijskih virov in varčnih stvari (od žarnic pa do avtomobilov) ta tematika seveda ne ostane tuja niti računalniškemu svetu. Že dolgo je na voljo obsežna zbirka varčnih procesorjev, dobili smo sisteme s procesorji Atom, varčnejše trde diske, itd. Precejšen preskok pri monitorjih se je naredil s tehnologijo LCD, a se je ta prihranek že bolj ali manj izničil, saj je danes 20 ali več palčni zaslon že skroajda stalnica, medtem ko so bili popolnoma običajni katodniki veliki 15, mogoče 17 palcev, nekateri srečneži pa so imeli osupljive 19 ali več palčnike. Z večjo površino je na zaslonu več pik, ki seveda tako porabijo več energije za...

18 komentarjev

Warner zamenjuje HD DVD ploščke za Blu-ray

X-Bit Labs - Nekaj časa se je bila bitka za naslednika DVD-jev na področju distribucije filmov med standardoma HD DVD in Blu-ray, lani pa so se proizvajalci in producenti vendarle zedinili. Zmagovalec je postal Blu-ray, medtem ko je na smetišče zgodovine odšel HD DVD. Bržkone ključni preobrat je bil spreobrnitev Warnerja, ki je lanskega januarja ukinil podporo za HD DVD, kmalu pa je Toshiba prenehala izdelovati predvajalnike.

Precej uporabnikov je v obdobju interegnuma kupilo napačne ploščke, ki imajo danes skoraj nično podporo. Da bi pokazal, da mu je mar za kupce, je Warner napovedal, da bo vsem kupcev njihovih filmov v formatu HD DVD te zamenjal za iste naslove na Blu-rayu. Zamenjal niti ni pravi izraz, saj bodo stare ploščke obdržali, povrhu pa dobili še nove. Program Red2Blu je žal omejen le na Američane in ni povsem brezplačen, saj stane slabih pet dolarjev za vsako zamenjano zgoščenko in še sedem dolarjev za poštnino. Kljub vsemu lepa gesta.

15 komentarjev

EU kani kaznovati Intel

Reuters - Da ne bi kdo mislil, da se Evropska komisija načrtno loteva le Microsofta, še tale novica. Pripravljajo se na boj z Intelom. Kot poroča Cnet in tudi Reuters, je Komisija oblikovala osnutek odločitve, ki Intel obtožuje kršitve protimonopolne zakonodaje, pravijo viri blizu Bruslja, kar je kasneje potrdil tudi predstavnik za stike z javnostmi. To pomeni, da bomo končno odločitev videli v prihajajočih tednih. Intel se je odzval s skopo pojasnitvijo, da je zanje vse skupaj še špekulacija, ki je ne bodo komentirali.

Evropska komisija je 500-stranski osnutek poslala vsem 27 državam članicam v proučitev, nato pa bo v približno dveh tednih sledil sestanek, kjer bodo slednje podale svoje odzive. Da bi preprečili uhajanje informacij, v osnutkih ni podatkov o višini kazni; to določijo šele po sprejemu osnutka s strani vseh držav.

0 komentarjev

nVidia pravi, da je Core i7 potrata denarja

bit-tech.net - Tom Petersen, tehnični direktor marketinga pri nVidiji, se je vtaknil v trditev, da so Core i7 procesorji v igrah do 80 % hitrejši od Core 2 procesorjev, kakor trdi Intel. V materialu, ki ga Intel deli z novinarji in prizkuševalci komponent, namreč piše ravno to, a ta trditev pride z zanko. Pohitritev velja le za 3D Mark Vantage CPU test, ki po besedah Petersena nima nobene povezave z realnim svetom igranja iger. Za nadaljnji prikaz je sestavil dva sistema, enega s Core i7 procesorjem in X58 ploščo ter drugega s Core 2 Duo E8400 procesorjem in 750i matično ploščo. Cena prvega ssitema je bila seveda veliko višja, a naj bi se razlika po besedah Intela upravičila. Z dvema geforce GTS 250 karticama v SLI načinu je bilo v štirih igrah v povprečju razlike za približno 1 FPS v prid Core i7 sistema, najbolj pa je število sličic poskočilo z zamenjavo kartic za par GTX 260.

Vseeno se zaveda, da nekateri pač hočejo najboljše, najhitrejše in najdražje, zaradi česar Core i7 in SLI sistem...

57 komentarjev