»

Ne videonadzor, čiščenje smeti pomaga proti kriminalu

Slo-Tech - Po tem, ko je več raziskav pokazalo, da uvedba videonadzora na zmanjšanje kriminalitete vpliva le v manjšem obsegu, je testiranje "teorije razbitih stekel" pokazalo, da na zmanjšanje kriminala veliko bolj vpliva - čiščenje odpadkov.

Teorija razbitih oken, ki sta jo leta 1982 razvila James Wilson in George Kelling pravi, da ima vzdrževanje reda in čistoče za posledico manj vandalizma in asocialnega vedenja, temu pa sledi tudi nižja stopnja kriminala.

Raziskovalci iz ZDA so teorijo leta 2005 pričeli preverjati v mestu Lowell. Skupaj s policijo so identificirali 34 območij, kjer je vladala nadpovprečna stopnja kriminala. Na polovici teh območij so pričeli iz ulic čistiti smeti, popravljati razbite ulične svetilke ter preganjati postopače. Zavarovali so zapuščene stavbe, pričeli pogosteje preganjati manjše prekrške, ter razširili pomoč brezdomcem.

Rezultati poskusa so bili presenetljivi - iz omenjenih območij je število telefonskih klicev na policijo upadlo za 20 odstotkov. Analiza...

39 komentarjev

Tudi Dell z 10-palčnim netbookom

The Register - Četici proizvajalcev z desetpalčnimi netbooki se je pridružil tudi Dell, ki bo s svojim izdelkom premostil vrzel med devet- in dvanajstpalčnimi modeli. Netbook z imenom Inspiron Mini 10 ima poleg že omenjenega zaslona z ločljivostjo 1024 x 576 (16:9) vgrajen Intelov Atom Z520, ki tiktaka z 1,33 GHz, 120 GB trdega diska, gigabajt pomnilnika in brezžično mrežno povezljivost 802.11b/g. Moč je dobiti tudi močnejše komponente, in sicer 802.11n, Bluetooth, Atom Z530 (1,60 GHz) ter 160 GB trdega diska, v prihodnost pa kani Dell dodati še GPS, vgrajen TV-tuner, HSDPA 3G, 250 GB velik trdi disk in 2 GB pomnilnika. Na voljo je v celi paleti barv: obsidiansko črni, alpinsko beli, češnjevo rdeči,...

14 komentarjev

Trojedrnim Phenomom obudili četrto jedro?

The inquirer - Korejska spletna stran poroča, da so uspeli v AMD-jevem trojedrnem procesorju Phenom II X3 710 usposobiti tudi četrto jedro. Za zdaj jim je uspelo prepričati BIOS in diagnostične programe, kot sta Prime95 in 3D Mark, da procesor identificirajo kot štirijedrni in dejansko vsa štiri tudi uporabijo. Postopek je presentljivo preprost, saj zanj ne potrebujete niti svinčnika, kaj šele prevodne paste ali spajkalnika. Trik očitno deluje le na matičnih ploščah podjetja Biostar, kjer se v BIOS-u nastavitev Advanced Clock Calibration postavi na Auto in to je to. Glavno vprašanje, ki se postavlja, je, ali je to potegavščina.

...

32 komentarjev

Microsoft: Vrnite preveč plačano odpravnino

CNet - Microsoftu se je pripetila še ena nevšečnost, ki jim kvari ugled v javnosti. Pred kratkim so zaradi zmanjševanja stroškov odpustili 1400 zaposlenih in jim ob tem izplačali tudi ustrezne odpravnine. Ti so bili prejšnji teden nemalo presenečeni, ko jih je Microsoft pisno obvestil, da so storili administrativno napako in jim po pomoto izplačali preveliko odpravnino. Na spletu se je pojavil faksimile pisma, katerega avtentičnost je Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi že potrdil, nadaljnjih komentarjev pa se je vzdržal. Povedal je še, da je manjše število nekdanjih zaposlenih dobilo prenizke odpravnine, za kar bodo prav tako poskrbeli. Zanimivo, da slednjega spletne strani ne obešajo na veliki zvon. Napake se seveda dogajajo, a kaj ko krnijo ugled.

18 komentarjev