»

Zaradi šlamparije javno objavljenih 250 milijonov zapisov o Microsoftovih strankah

vir: Pxhere

Comparitech - Pri Microsoftu so za javnost povzeli izsledke interne preiskave, ki je stekla potem, ko se je izkazalo, da so bili med 5. in 31. decembrom lani javno dostopni podatki, ki jih v podjetju uporabljajo za analizo podpore uporabnikom. Kljub temu so zamolčali za kolikšen obseg in vrsto objavljenih osebnih podatkov je šlo. Tu je z lastno objavo vskočilo podjetje Comparitech, ki je sicer razgaljene podatke odkrilo 29. decembra na strežnikih podjetja Elastics in o tem obvestilo Microsoft, kjer so podatke nemudoma zavarovali, kar je vseeno trajalo še dva dneva.

Objavljene so bile zabeležke pogovorov med njihovimi uslužbenci in strankami iz celega sveta za obdobje štirinajstih let, torej od leta 2005, osebni podatki pa so bili pri tem večinoma anonimizirani. A ne vsi. Tako je bilo objavljenih kar nekaj email naslovov strank in Microsoftovih uslužbencev, pa njihove IP številke, lokacije, opisi postopkov in interne zabeležke, označene kot zaupne. Skupaj je šlo 250 milijonov primerov, s...

24 komentarjev

Ljudje imamo očitno skrivnostne imunske celice, ki napadajo mnoge vrste raka

vir: BBC
Slo-Tech - Britanski raziskovalci so naleteli na doslej še neznane vrste človeških imunskih celic, ki v in vitro okoljih učinkovito napadajo ter uničujejo različne vrste rakavih celic. Toda mehanizem njihovega delovanja nam zaenkrat ostaja neznan, zato še ni jasno, ali jih bo mogoče kmalu uporabiti za zdravljenje.

Krepitev in usmerjanje človekovega imunskega sistema, da se lahko sam loti malignih tvorb, je najnovejša praksa v boju proti raku in je poskrbela tudi za predlansko Nobelovo nagrado v medicini. Postopki vključujejo gensko modificiranje limfocitov tipa T, da so sposobni prepoznati rakave celice in se nadnje usmeriti. Toda sodeč po presenetljivem odkritju znanstvenikov z Univerze v Cardiffu imamo ljudje že po naravi v sebi imunske celice, ki prepoznajo in uničujejo tumorje - in to takšne zelo različnih vrst. Uspeh je objavljen v Nature Immunology.

Raziskovalci so pričeli z obravnavanjem odziva limfocitov na prisotnost rakavih celic - tako, da so opazovali njihovo množenje, kar...

27 komentarjev