»

Intel omejil Socket 478 na 3,4 GHz

X-Bit Labs - Socketu 478, podnožju, ki je preživelo že marsikaj, se počasi iztekajo dnevi v družbi elite. Novica se je v javnosti pojavila prav tedaj, ko je Intel že imel v mislih, kako bo splavil 3,6 GHz primerek. Nikakor pa ni jasno, zakaj se je gigant odločil za tako potezo, ko pa bi tudi Prescott lahko deloval na nekaterih ploščah s Socket 478 podnožjem.

Tako bo najhitrejši procesor, ki bo deloval na dotičnem podnožju, Pentium 4 3,4 GHz, 3,6 GHz primerek pa naj bi po poročanju X-Bit Labs deloval že na prenovljenem Socket 775. Klik.

17 komentarjev

Futuremark - goljufajmo skupaj!

Slo-Tech - Rezultati v Futuremarkovih testih 3D Mark 2001 in 2003 so za mnoge prerasli iz povsem trivialnih rezultatov sintetičnega testa v statusni simbol. V vsakem primeru je izziv iztisniti iz svojega sistema kar največ. Vsem, ki smo se v te stvari bolj poglobili, je postalo jasno, da je v igri cela plekada dejavnikov. Vse od izbire operacijskega sistema do verzije gonilnikov. Na tem mestu pa začnemo tacati po gnilih tleh.

Še pomnite škandal z nVIDIJINIMI 'optimiziranimi' gonilniki? Naj vam osvežim spomin. Dečve inu dečki so se odločili v gonilnike dodati nekaj 'oplemenitev' osenčevalnikov točk, ki pa so bile žal vidne le in samo v enem izmed najbolj razširjenih testnih programov. Podrobnejši ogled je razodel, da je bilo pravzaprav vse kar so naredili to, da so preprečili izrisovanje nekaterih ploskev. Ko bi pokazali takšno vnemo pri pohitritvi vsakega programa, nič ne rečem, tako pa so si precej skazili ugled.

Ko smo na vse skupaj že čisto pozabili, se vrli Futuremark odloči, da bo...

35 komentarjev

Nova organizacija razvoja grafičnega strežnika za Linux

News Forge - Na tiskovni konferenci na LinuxWorldu so člani X.org (prej The X Consortium), nekateri člani razpuščenega XFree86 in Havoc Pennington iz freedesktop.org oznanili novo prelomnico v razvoju odprtega grafičnega stržnika za Linux, Unix in podobne operacijske sisteme. Odslej bodo posamezni razvijalci iz obeh skupin (ne celotni skupini) sodelovali, projekta pa bosta bistveno bolj odprta za prispevke neodvisnih razvijalcev. In kaj ima pri vsem tem še freedesktop.org, ki je znan predvsem po tem, da želi čim bolj poenotiti namizna okolja za Linux? Havoc Pennington pravi, da je freedesktop.org spletno mesto za skupinske projekte, povezane z grafičnim vmesnikom in tako bo odslej gostilo tudi X.org. Zanimivo pri vsem skupaj pa je, da freedesktop.org gosti tudi projekt Keitha Packarda, nekdanjega razvijalca XFree86, ki je po slikah sodeč na zelo dobri poti, da postane resna konkurenca XFree86. Klik!

Bodo našli skupno besedo?

0 komentarjev

MandrakeSoftove novice

PC Linux Online - V intervjuju prvega moža MandrakeSofta, Francoisja Bancilhona, na konferenci LinuxWorld je prišlo na dan veliko novic o francoskem distributerju Linuxa. Najpomembnejša je prav gotovo ta, da je podjetje zadnje obdobje končalo z dobičkom, kar pomeni, da se bo prav kmalu, sami načrtujejo nekje marca, popolnoma iztrgalo iz rok bankrota, ki jim je grozil več kot eno leto. Skoraj nič manj pa ni odmevna nova politika izdaj Mandrake Linuxa. Z različico 10.0, katere prva beta različica je pravkar izšla, bodo uvedli dve veji izdaj. Veja "community (skupnost)" bo izšla prva in bo izhajala vsakih 6 mesecev, veja "offical (uradna)" pa vsakih 18. Vendar ta sistem ni tak kot pri RedHatu ter navezah OpenOffice.org - Sun in Mozilla - Netscape (ta je že pokojna), saj bodo razvijalci MandrakeSofta aktivno sodelovali pri razvoju obeh vej. Klik!

Na novico nas je opozoril tudi gpg.

0 komentarjev

64 proti 32 bitom

OSNews - Na OSNews se je Tony Bourke vprašal, če stari mit, da so 64 bitne aplikacije počasnejše od 32 bitnih res velja. Zato je svojo Sun Ultro 5 zapregel v par testov. Preizkušal je hitrost kompresije podatkov, ssl in podatkovne baze. Rezultati so zelo zanimivi saj je prišel do zaključka, da so 64 bitni programi tako počasnejši kot tudi večji. Vendar priznava, da obstajajo aplikacije, ki bi pridobile s 64 biti. Celoten prispevek. Komentarji k zgodbi bralcev na /. potrjujejo njegove ugotovitve. Kolikor sem uspel razbrati velja splošno mnenje, da bi s 64 biti pridobili samo pri manipulacijah z veliko podatki. Za navadne programe je 32 bitov veliko boljša naložba.

Mar to pomeni konec mita o 64-bitni superiornosti?

3 komentarji

Zip svet spet enoten, vsaj delno

PC World - Danes je v PC svetu zip format praktično že standard. Vseeno pa se skoraj vedno najdejo podjetja, ki mislijo, da imajo odlično idejo s katero lahko še dodatno izboljšajo nekaj in to še patentirajo za povrh. Takšna je tudi zgodba s podjetjem PkWare, ki ga poznamo predvsem po programu PkZip. Tako so na začetku lanskega leta dodali šifriranje in digitalno podpisovanje arhivov. Vse skupaj so prijavili tudi patentemu uradu. Na drugi strani pa je WinZip predstavil svojo različico šifriranja. Seveda formata nista združljiva. Medtem ko je že izgledalo, da se bo zip svet ločil na dva dela, sta podjetji vseeno našli skupni jezik in zdaj delata na skupnem, odprtem formatu.

Svetova nista dva, svet je eden ...

10 komentarjev

Predsedniški kandidati in Amazon

Slashdot - Nekaj let je minilo in ponovno so pred nami ameriške predsedniške volitve. Znano je, da ponavadi zmaga tisti kandidat, ki zbere največ finačnih sredstev s katerimi lahko potem plačuje kampanije v množičnih medijih. Tako je danes Amazon predstavil spletno stran na kateri lahko američani z minimalno truda nakažejo nekaj dolarjev svojemu najljubšemu predsedniškemu kandidatu.

Čeprav kot ne-američani ne morete prispevati v finančni fond kandidata, mu lahko še vedno kupite kakšno prepotrebno knjigo.

4 komentarji

Se vam ugaša strežnik? Brez skrbi...

The Register - Kot poroča Register, je število Dellovih strežnikov PowerEdge 1650, ki so v obilici dima prenehali delovati, doseglo statistično signifikanco ali z drugimi besedami, to so opazili celo pri Dellu.

Stranke je pomiril Bruce Andersen, ki je v slogu enega od slovenskih mastodontov dejal, da ni razloga za paniko, saj se v primeru pregrevanja določenega dela matične plošče, ki je kriv za napako, računalnik sam ugasne. Dell je prizadetim strankam seveda ponudil brezplačno zamenjavo matične plošče, vseeno pa si z razlogo podjetje ni pridobilo privržencev.

Internet vam ne dela?

0 komentarjev