»

Nov test

Slo-Tech - Končno sem za vas spisal primerjalni test treh novih vročih grafičnih kartic. Pod prste so mi prišli ATIjev Radeon 7500, Radeon 8500 LE ter nVidiin Geforce3 Ti200 v preobleki podjetja Gainward. Ja, ker vsaka od treh grafičnih zaseda svoje mesto v lastnem cenovnem razredu, ne glejte na test kot na showdown primerjavo ter boj na nož, ampak kot na test, ki vam priporoči ali odsvetuje nakup kakšne od grafičnih kartic. Uživajte v branju. Aja, ta test posvečam _Mortal_-u. Naj uživa v njegovem težko pričakovanem testu .

16 komentarjev

Kyro II Ultra buri duhove

Guru 3D - Pred kratkim sem poročal o samem čipu Kyro II Ultra, ki bo kmalu prišel v trgovine. Omenjal sem, da bo čip samo hitrejša izvedenka "starega" Kyrota 2, vendar sem se očitno zmotil. Po nekaterih podatkih bo čip vseboval kar nekaj novosti, med katerimi je gotovo najpomembnejša vključitev enote T&L. Mogoče se sliši malce čudno, saj prvi Kyroti 2 te enote niso imeli, vendar pa si lahko dokaz za obstoj te enote preberete na sliki škatle, kjer lepo piše "Enhanced T&L". Še slika kartice Hercules 3D Prophet 4800, ki bo vsebovala 200 MHz čip Kyro 2 Ultra in kvaliteten TV izhod. Več o sami kartici...

3 komentarji

Visokopomnilniška kartica

Guru 3D - Zadnje čase so se proizvajalci grafičnih kartic kar nekako otepali izdelav primerkov, ki bi vsebovali več kot 64 MB pomnilnika. Trenutno pa se počasi opogumljajo, saj je Gainward napovedal svoj Golden Sample s 128 MB pomnilnika, kmalu (po zadnjih informacijah že jutri) pa se mu bo pridružil še AOpnov model, ki bo narejen na osnovi procesorja GeForce 3 Ti200 in bo vseboval 128 MB kvalitetnega pomnilnika in TV izhod. Kartica naj bi zmogla v ločljivosti 2048x1536*32bit osveževati sliko s frekvenco 60 Hz. Cena kartice bo znašala 230 $.
Ko bi vsaj kaj takega prišlo tudi v Slovenijo .

0 komentarjev

Novi file sharing programčki

Slashdot - File sharing kljub smrti osrednjega simbola, ki se je nekoč imenoval Napster, ni podlegel sabotažam združenja RIAA. Še več, file sharing programčki so postali vse bolj in bolj priljubljeni, ob ukinitvi enega pa se jih je pojavilo vsaj trikrat toliko. Med velika imena, kot so KaZaa in Morpheus pa sta pred nedavnim vstopila dva nova igralca, ki slišita na ime RNL in Furthur. Prvi je že v polni različici in je pomemben zaradi tega, ker podpira Linux in je celo pod licenco GPL. Drugi pa je še vedno v fazi beta, vendar pa ponuja vseeno nekaj zanimivih možnosti. Preizkusite ju!

4 komentarji

Radosti ustvarjanja

Yahoo News - Kaj mislite, na kakšen način se lahko računalniški maniaki najbolj izživljajo nad svojim računalom? Če odmislimo živčno brcanje monitorja in ohišja, tolčenje po tipkovnici ali uporabo miške namesto gorjače, potem je glavni način izživljanja ravno modificiranje vseh možnih stvari, ki so bližnje ali daljno povezane z računalnikom. Toda ali ste se kdaj vprašali, kako svojo ustvarjalnost izkazujejo na drugih področjih? Recimo navdušenci nad vesoljem. Ne? No, če o tem nimate pojma, potem bo razsvetlitev s to novico ravno pravšnja. Skupina šestih študentov se je pred kratkim odločila, da izdela čisto pravi satelit, ki naj bi ga po končani izdelavi poslali v vesolje. Delo je zahtevalo 50.000 $, kar v primerjavi z dragimi vesoljskimi projekti sploh ni tako zelo veliko, vendar za navadnega človeka vseeno malce premalo. Priskočil je Boeing, ki je doniral nekaj denarja in oddelek vesoljskega programa za izstrelitve, ki je satelit postavil na uradno listo za izstrelitev. Ker je satelit...

3 komentarji

Nova Sandra

SiSoft - Leto je naokoli in snovalci priljubljenega programčka za testiranje hitrosti računala, so spet izdali novo različico, ki tokrat nosi ime Sandra 2002. Po novem program podpira najnovejši operacijski sistem Windows XP, ponaša se z boljšo podporo sistemom z večimi procesorji, podporo hyperthreadingu (tehnologija, pri kateri 1 procesor deluje kot 2 procesorja v načinu SMP) in trenutno aktualni strojni opremi (novi nabori, procesorji, ...). Program lahko dobite tukaj.

3 komentarji

Rambus predstavil 1200 MHz pomnilnik

The inquirer - Podjetja Rambus zagotovo ni treba posebej predstavljati, saj je podjetje znano po svojih številnih tožbah in pomnilniku RDRAM, ki se sicer odreže dobro, vendar pa mu je DDR vse preveč za petami, povrhu vsega pa je slednji še opazno cenejši od Rambusove pogruntavščine. Vendar pa konkurenca v obliki DDR pomnilnika ne vpliva bistveno na moralo Rambusovih inženirjev, ki pridno razvijajo še hitrejše module, ki naj bi prišli v poštev pri 2 in več gigaherčnih procesorjih, ki potrebujejo veliko pasovno širino. Tako so pred kratkim predstavili navit računalnik s svojim pomnilnikom, ki je deloval pri neverjetnih 1200 MHz in je zmogel teoretično pasovno širino 4.8 GB/s. Morda je Rambus danes še vedno eden izmed najbolj zagnanih proizvajalcev pomnilnika, vendar pa ne smemo pozabiti, da se predstavitev prvih modulov DDR-II iz dneva v dan bolj bliža.

0 komentarjev

Microsoft: kriv za padec Netscapea

več strani - AOL-TW (ona korporacija, ki bo morda popapcala Red Hat) oz. Netscape je vložil tožbo proti Microsoftu. Razlog? I, kriv je za strm padec deleža na trgu spletnih brskalnikov. Sicer je utopično pričakovati, da bi jim 'dokazana krivda' zvišala delež, a kot neukemu kekcu se mi tale tožba zdi ne-rahlo za lase privlečena. A vseeno - tuji mediji so se o tem jako razpisali: ZDNet, Vnunet, The Register. Najobširnejši pregled ima kakopak prvi.

0 komentarjev

Komunizem zaskrbljen

Australian IT - Na Kitajskem, po eni strani najbolj zavzeti državi za spodbujanje učenja (in seveda uporabe) spleta in njegovih tehnologij, po drugi pa blazno 'čistunska' dežela, zopet napada: po zaprtju nemalo kiberkafejev, odprtju največjega kiberkafeja na svetu (nemalo jih še načrtujejo), so uzakonili špijonažo.

'Spletna policija' (ter ponudniki dostopa) ima sedaj novo dolžnost: opazovati navade uporabnikov, o njih poročati vladi, 'skrbeti' za dosegljivost spornih vsebin (primer: BBC), ter se nasploh iti skrbne starše. Klik! ... Slovenija zavije na obvoznico ...

1 komentar