»

Raspberry Pi z Mathematico kot kalkulator za 25 dolarjev

Slo-Tech - Že osnovni kalkulatorji brez simbolnega računanja in grafičnega prikaza danes stanejo nekaj deset evrov, medtem ko so naprednejši ustrezno dražji. Kaj pa če bi za kalkulator uporabili kar kartični računalnik Raspberry Pi za vsega 25 dolarjev? Navsezadnje je njegov osnovni namen otroke in mladež seznaniti s svetom, kjer so matematika, programski jeziki in algoritmi nujno potrebno. Rečeno - storjeno.

Najbolj priljubljeni in razširjeni programski paket za reševanje matematični problemov je gotovo Wolframova Mathematica, ki pa žal ni zastonj. Njihov Wolfram Alpha vam kar na internetu brezplačno izračuna marsikaj, za integrale pa lahko uporabite njihov integrator. Sicer pa Mathematica v najcenejši študentski verziji stane okrog 50 dolarjev, resne in komercialne verzije pa hitro pobegnejo v štirimestne...

10 komentarjev

Soustanovitelj Pirate Baya bo izročen Danski, grozi mu šest let zapora

Slo-Tech - Švedska je sporočila, da bodo prihodnji teden Danski izročili švedskega državljana Gottfrida Svartholma Warga. Pri nas ga poznamo kot enega izmed soustanoviteljev strani The Pirate Bay, na Dansko pa ga bodo v petek poslali zaradi obtožb o vdoru v računalniški sistem policije, s katerimi se bo moral spopasti. Warg je trenutno v švedskem zaporu, kjer že prestaja enoletno zaporno kazen.

Warga so lani prijeli v Kambdoži in ga kmalu zatem izročili Švedski. Warg je namreč eden izmed četverice obsojenih v procesu Pirate Bay in edini, ki se ni udeležil obravnave. Carl Lundström, Fredrik Neij in Peter Sunde so se namreč na odločitev sodišča iz leta 2009 pritožili in dosegli znižanje enoletnih zapornih kazen na nekaj mesecev, medtem ko je Warg pobegnil v Kambdožo, zato je...

12 komentarjev

Izšel je Xbox One

Slo-Tech - Dvoboj titanov se je začel. Sonyjev Playstation 4 je izšel v začetku tedna, danes pa je na prodajne police priromal njegov največji konkurent, Mirosoftov Xbox One. Za razliko od Japoncev so Redmondovci novo konzolo začeli prodajati po večjem delu sveta sočasno, tako da jo lahko v Evropi že dobite. Slovenija ne spada v razvito Evropo, če vprašate Microsoft, zato Xbox One uradno pride prihodnje leto. Neuradno je že tu.

Microsoft je pripravil intenzivno reklamno kampanjo, s katero je splavil novo konzolo. Zavzeli so reklamne panoje na Times Squaru v New Yorku, medtem ko so na londonskem Leicester Squaru pripravili dvourno predstavitev. Z interneta lahko snamete celo obvestilo o bolniškem staležu zaradi igranja konzole.

Resnejše je seveda vprašanje, ali je Xbox...

85 komentarjev