»

Motorola kot prva začela ponujati uradne komplete za menjavo delov v svojih telefonih

iFixit - Dobrodošla svetla točka v vsesplošnem omejevanju možnosti uporabnikov pri popravilih lastne elektronike postaja Motorola, ki se je odločila začeti prodajati komplete za neodvisno popravilo svojih novejših telefonov. Moto X, Z, G4, G5, in Droid Turbo 2 bomo tako lahko odpirali sami. Po eni strani je sicer precej žalostno, da se navdušujemo nad možnostjo, ki je bila včasih samoumevna, a ostali proizvajalci so še slabši.

Odsotnost vijakov, lepljenje baterij in ohišja, nedostopnost rezervnih delov in podobne taktike so namenjene prodaji novih naprav namesto popravilom starih. Zato je lepa poteza, da se je Motorola odločila za sodelovanje s priljubljeno spletno stranjo iFixit, ki že danes prodaja nadomestne baterije, zaslone...

11 komentarjev

Oppo naslednji goljuf pri merjenju hitrosti telefonov

Android Police - Odkar merimo hitrosti pametnih telefonov, se pojavljajo tudi poizkusi goljufanja. Najnovejši grešnik je kitajski proizvajalec Oppo, katerega izdelke lahko kupimo tudi v Evropi. Izkazalo se je, da njegova telefona Find X in F7 pri testu 3DMark goljufata, zato so ju odstranili s seznamov z rezultati. To ni prvi tovrstni primer, saj so minuli mesec pri tem početju zalotili tudi Huaweija, v preteklosti pa so grešili tudi HTC, Samsung in drugi. Izgovori so v vseh primerih podobni.

Ko so odkrili, da Find X in F7 pospešita frekvenco telefona, ko zaznata test 3DMark, se je proizvajalec branil z izgovori, da gre za nespecifično obnašanje. To naj bi se zgodilo pri poganjanju katerekoli aplikacije, ki zahteva veliko računske moči,...

22 komentarjev

Hubble že kdovekolikič vstaja od mrtvih?

Hubble na delovnem mestu

vir: NASA
NASA - Nasin vesoljski teleskop Hubble, ki je pred dvema tednoma zaradi okvare prešel v varni način delovanja, bo kot kaže kmalu spet popravljen in nared za raziskovanje vesolja. V začetku oktobra je namreč odpovedal eden od treh žiroskopov, ki pomagajo pri usmerjanju teleskopa. Dogodek je bil pričakovan, saj je žiroskop že leto dni kazal vse znake, da se bliža koncu svoje življenjske dobe. Da je v primeru okvare na voljo redundanca, so sicer na krovu Hubbla trije pari teh naprav. V vsakem od parov je po en starejši in po en novejši model, slednji so zasnovani tako, da je njihova pričakovana doba precej daljša od tiste pri starejših primerkih.

Trenutno je stanje tako, da so sodelovanje odpovedali vsi trije starejši žiroskopi...

16 komentarjev

Linus Torvalds je nazaj

Linus Torvalds v izbruhu proti Nvidii

Slo-Tech - Mesec dni po znamenitem sporočilu, v katerem je izumitelj in skrbnik Linuxovega jedra Linus Torvalds najavil odmor, dokler se ne nauči obnašati, je Linus nazaj. To je v današnjem sporočilu naznanil začasni skrbnik Greg Kroah-Hartman.

V Edinburgu od danes do srede poteka letošnji Open Source Summit, ki se ga udeležuje 40 glavnih razvijalcev jedra in Linus Torvalds. Maintainers' Summit, kjer se običajno srečujejo, so morali letos prestaviti na Škotsko, ker je Torvalds pomešal datume in istočasno rezerviral družinske počitnice na Škotskem. S tem povezani povišani toni so bili povod za Torvaldsov uvid, da ima probleme s komunikacijo, zaradi česar si je vzel odmor. Tega je sedaj konec.

Ali se bodo spremembe, ki so se odrazile tudi v prenovljenem bontonu (code of...

4 komentarji

Kje so Intelovi 10-nm čipi?

SemiAccurate - Čeprav se redno sprašujemo, kod neki hodijo Intelovi 10-nm čipi, se ti odmikajo. Cannon Lake v 10 nm bi bil po prvotnih načrtih moral prispeti že predlani, a so težave pri proizvodnji izid vsakokrat premaknile v prehodnost. Najnovejši načrti napovedujejo njihovi izid za leto 2019, kar pa še ni povsem gotovo. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi jih Intel kar dokončno odpovedal, čemur pa v podjetju (neprepričljivo) oporekajo.

Intelov procesor v 10 nm sicer že obstaja, a ni prav dober znanilec nove litografije. To je Intel Core i3-8121U, ki ga najdemo v prenosnikih Lenovo Ideapad 330. Procesor tudi nima grafičnega čipa, ker ga niso mogli integrirati. Ker težave z izmetom vztrajajo že dlje časa, je SemiAccurate iz svojih virov...

56 komentarjev