»

Pipin odprti termin: Demokratični potencial organizacije informacij v spletu

Slo-Tech - V torek, 25. oktobra ob 19.00, bomo na Pipinem odprtem terminu spregovorili o Demokratičnem potencialu organizacije informacij v spletu:
Izgubljena priložnost?, predava dr. Gregor Petrič.

O demokratičnem potencialu interneta obstaja že nemalo razprav in raziskav, vendar te zanemarjajo enega ključnih vidikov procesa demokratizacije - neodvisnost od asimetrij politične in ekonomske moči v spletni reprezentaciji pomenov in idej. Splet je bil zasnovan kot decentraliziran sistem, ki v principu omogoča enakovredno udeležbo vsakemu akterju in posledično neodvisnost uporabnika od avtoritet, hiearhij in ideologij moči. Danes se sprašujemo, ali ni to le utvara glede na pritiske komercializacije in centralizacije spleta.

Predstavljen bo teoretični in empirični vpogled v strukturo svetovnega spleta, na osnovi česar se lahko približamo odgovorom na vprašanja "kdo določa dnevni red tem v spletu", "kateri akterji dominirajo v produkciji pomenov", "ali je splet le še skladišče izoliranih...

3 komentarji

"Umiranje" analognih fotoaparatov?

golem.de - Malce zatem, ko je Kodak objavil nov CCD senzor KAF-39000 s kar 39 milijoni pikslov, ter KAF-31600 s 31,6 milijoni pikslov, se je že pojavila napoved kamer s tem senzorjem. PhaseOne bo svoji dve novi kameri P-45 (39 milijonov pikslov) in P-30 (31,6 milijonov pikslov) začel prodajati naslednji mesec.

Izumiranje analognega se bo očitno nadaljevalo še v zadnjih profesionalnih utrdbah analognega. Umiranje da, izumrtje ne. Analogno bo verjetno ostalo v domeni ljubiteljev klasike in umetniške fotografije.

Direktna primerjava digitalnega z analognim klasičnim 35mm filmom ni možna, saj analogni nima "pikslov". Dodaten problem je zajem sivin in barv ter kontrasta, ki pri analognem fotografiranju po mnenju večine krepko prekaša digitalnega. Poenostavljeno računsko gledano, povprečna analogna fotografija dosega nekje do 16 mega pikslov, boljši tudi do 20 mega pikslov, kar ocenjuje tudi HP. Seveda obstajajo tudi trditve, da klasičen film dejansko zmore veliko več: 50 mega pisklov.

79 komentarjev