»

ATI predstavil Radeon X1950 XTX

ATi Radeon X1950 XTX

vir: ComputerBase
ATI - ATI je danes predstavil svoji najnovejši grafični kartici, Radeon X1950 XTX in Radeon X1950 CrossFire. Jedro novih grafičnih kartic tiktaka pri frekvenci 650 MHz, kar je enako kot pri predhodniku, X1900 XTX. Od tega se nova grafična kartica razlikuje v pomnilniku, saj je opremljena z GDDR4 pomnilnikom, s frekvenco 1000 MHZ (2000 MHz, upoštevajoč DDR). Cena obeh novih grafičnih kartic bo znašala 449 ameriških dolarjev oziroma slabih štiristo evrov, kupcem pa bodo na voljo po štirinajstem septembru. Tudi testi so že na voljo.Poleg omenjenih grafičnih kartic naj bi po poročanju Daily Tech-a ATI predstavil tudi Radeon X1900 XTX s 256 MB pomnilnika.

Več o tem si lahko preberete tudi v...

68 komentarjev

ATI: nič več veznih naborov za Intel

Hkepc - Kot poroča HKEPC, naj bi ATI, ki ga je pred kratkim prevzel AMD, preklical izdelavo že napovedanih veznih naborov za Intelove procesorje. Pri tem gre za vezne nabore RD700, RS700 in RC710, zgrajene na 65 nanometrski arhitekturi, predstavljeni bi pa naj bili predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta. Tako naj bi bil zadnji ATI-jev vezni nabor za Intelove sisteme, v začetku prihodnjega leta predstavljen RC610.

ATI se bo tako lahko popolnoma posvetil izdelavi veznih naborov za svojega novega lastnika. Letos oktobra bo tako predstavil vezni nabor RS690, ki podpira AVIVO in HDMI ter RC690C, s podporo za AVIVO. V drugem četrtletju prihodnjega leta bo predstavljen RD790, s podporo za CrossFire , v tretjem četrtletju pa RS790 z integriranim grafičnim čipom s podporo DX10. Prav tako bo v enakem obdobju predstavil tudi SC780, ki bo v osnovi enak RS690, vendar bo izdelan v 65 nanometrksem procesu.

Več o tem na HKEPC.

8 komentarjev

AMD začel s proizvodnjo pomnilnika?

Xtreme Systems - Tako kaže. Sprva tega sicer ni videti, toda slika pove več kot 1000 besed:V rdečem pravokotniku se lepo vidi, da je proizavajelc RAM modulov AMD. Coolaler je sicer skrivnosten (verjetno zaradi NDA), a verjetno bomo kmalu vedeli več. Že zdaj pa se ve, česa so moduli zmožni - 618 MHz (1236 DDR) pri CAS 4-4-3-4 zakasnitvah. Dobro, kajne?

Po nakupu ATI-ja bo AMD zdaj proizvajal še RAM pomnilnike? Še malo, pa bodo lahko opremili celoten sistem, vključno z ohišjem!

40 komentarjev

Hrvaška sprejela odprtokodno direktivo

News Forge - Prejšnji mesec je hrvaška vlada sprejela odprtokodno direktivo in napotke za razvoj proste programske opreme v vladnih ustanovah. Hrvati so zaskrbljeni nad lastniškim programjem, ki prinaša preveliko odvisnost od enega proizvajalca programske opreme. Odprta koda bo naredila delo države bolj transparentno. Dokument vsebuje naslednje napotke:

- vladne ustanove bodo izbrale in/ali razvile odprtokodne rešitve, kolikor bo to možno namesto rabe zaprtokodnih rešitev;
- vlada bo podpirala razvoj zaprtokodnih rešitev, ki bodo uporabljala odprte standarde, protokole in dokumente, ki so razvijane na Hrvašlem;
- vlada bo podpirala rabo odprtokodnih programov in odprtih standardov izven njenih ustanov;
- vlada bo podpirala rabo odprtokodnih rešitev v izobraževalnih ustanovah. Obe, tako odprtokodne kot tudi zaprtokodne rešitve, bodo v enakem obsegu predstavljene učencem.

Hrvaška tako sledi Evropski uniji, ki je podobno direktivo sprejela leta 2000, v skupku načrtov EU i2010. Hrvaško sedaj čaka...

49 komentarjev