»

Enoten standard naslednje generacije optičnih diskov še vedno daleč

Kdo bo zmagovalec?

Daily Yomiuri - Tako kot so CDje zamenjali DVDji, bo tudi slednjim kmalu odklenkalo in na trg bo prišel nov, boljši optični disk. Ali pa bosta prišla dva? Situacija je znana že od začetka leta - Sony vneto oglašuje Blu-ray, zelo napredno izvedbo spominskega medija, ki je na Japonskem že dobavljiv, medtem ko Toshiba izkazuje podporo HD-DVD.

Slednji je sicer tehnološko inferioren, je pa zato prehod nanj z obstoječih tekočih trakov, na katerih se proizvajajo DVDji, občutno cenejši. Tako Sony kot Toshiba imata za sabo približno 120 podjetij (od izdelovalcev elektronskih delov do filmskih založb), iz česar lahko razberemo, da gre za precej obsežen in izenačen boj.Oba tabora imata na srečo v mislih končne uporabnike, ki bi...

16 komentarjev

Apple se boji PC platforme

Slo-Tech - Mac OS X je uporaben sistem, okoliščine pa kažejo na to, da bo kmalu dostopen tudi v PC svetu. Ljudje ki nam poskušajo sledeče dokazati, so zadnje čase na internetu objavljali vse več slikovnega in video materiala, ki dokazuje uspešen zagon OS Xa na "ne-Apple" strojni opremi.

Sledeče posnetke je opazil tudi Apple, ki pa se je strogo odzval in vsem stranem, ki so jih prikazovale poslal email, ki je zahteval takojšen umik. Iz tega lahko sklepamo, da Apple selitve na x86 platformo nima čisto pod kontrolo. Očitno bo svoj sistem zaščitil na pravnem in ne na strojnem nivoju.

Več o tem tukaj.

60 komentarjev

Sony podpisal pogodbo o legalni izmenjavi glasbenih datotek

BBC - Svetovni gigant Sony BMG in angleško podjetje PlayLouder MSP sta podpisala pogodbo s katero podjetje PlayLouder MSP svojim uporabnikom omogoča legalno izmenjavo glasbenih datotek, katerih založnik je Sony BMG, s pomočjo p2p omrežja. Playlouder MSP bo svojo storitev začel tržiti konec septembra, naročnina pa bo znažala 27 angleških funtov (dobrih 9600 SIT) na mesec za osnovni 1 Mbps paket. Datoteke se bodo izmenjevale z že obstoječimi rešitvami, omrežje podjetja pa bo temu početju posebej prirejeno. Seveda izmenjava z uporabniki drugih ponudnikov dostopa do interneta ne bo možna.

Pojavila se je tudi hipoteza, da bi lahko glasbena industrija s podobnimi pogodbami z ostalimi ponudniki dostopa do interneta na leto zaslužila približno 13 milijard dolarjev dobička, seveda ob predpostavki, da bi pogodbo sklenili vsi ponudniki širokopasovnih povezav.

Kakašna bi bila cena te storitve v Sloveniji? Pustimo se presenetiti ...

8 komentarjev

Nov vmesnik za priklop monitorjev na poti?

News.com - Organizacija VESA preglejuje predlog novega standarda, DisplayPort poimenovan, s katerim bi naj prišli do novega priključka za povezovanje naših prikazovalnikov slike s PC-ji. Nov standard je potreben zaradi pomanjkljivosti VGA in DVI vmesnika, pa tudi zaradi poenotenja načina priklapljanja in komunikacije med napravami, ki skrbijo za očem prijazen prikaz slike.

Poglavitna pomanjkljivost trenutnih video vmesnikov je namreč pomanjkanje identifikacije naprave na drugi strani žice. Tako vaš trenutni o digitalnih pravicah ozaveščeni Windows Media Player ne ve ali imate v grafično kartico priklopljen zaslon ali pa kvalitetno snemalno napravo. Z novim standardom izmenjave podatkov med računalnikom in "zaslonom" takšnih težav ne bo več. Sliko bodo dobili samo pravoverni zasloni.

Nov priklop bi naj tako omogočal pasovno širino 10.8 gigabitov na sekundo, in precej manjše število žic, točneje - samo štiri, po katerih se bo poleg video signala lahko pretakal kvaliteten audio signal. Več...

82 komentarjev

AMD predstavlja nove Turione

The Register - AMD je družini Turion mobilnih procesorjev dodal dva nova procesorja, ki spadata v 25W linijo proizvodov. To sta MT-37 in MT-40, ki preklapljata tranzistorje pri hitrosti 2.0 oziroma 2.2 GHz in sta opremljena s po 1Mb L2 predpomnilnika.

AMD pravi, da bo podjetje VoodooPC ponudilo dva igričarska prenosnika, zgrajena okoli novih procesorjev, cena procesorjev pa znaša 268$ za počasnejši in 359$ za hitrejši procesor, seveda za količine po 1000 procesorjev.

4 komentarji