»

Kako je 8 pikslov Microsoftu odtrgalo milijone

Slashdot - Economic Times je eden izmed največjih indijskih poslovnih dnevnikov. Tokrat so objavili zanimiv članek o tem, kako je eno največjih podjetij na svetu, Microsoft, postalo privlačno za marsikoga, ki mu želi iztrgati čim več denarja. Recept je preprost: Denarjaželjnež™ poišče še tako minimalistično Microsoftovo napako, ki je ponavadi povezana z nepoznavanjem ali nespoštovanjem različnih narodnosti in kultur. Nato omenjeni zahteva povračilo in zmaga je na pladnju.

Redmondski gigant si je na tak način v preteklosti nakopal na milijone dolarjev stroškov, ko je moral zamenjati kar 200.000 kopij operacijskega sistema Windows 95. Zakaj? Ker je eno tisočinko procent pikslov nekega zemljevida pobarva z napačno barvo. Nekoliko bolj pa ga je največja softverska hiša pokronala, ko je v izdaji Windows XP za Latinsko Ameriko uporabnikom pri izbiri spola ponudilia tri možnosti: "nedoločen", "moški" in "psica". Klik!

20 komentarjev

Mali brat vas opazuje

I.T. Vibe - Danes je vohunjenje in nadziranje nič hudega slutečih vedno bolj v modi. Od velikih skrbno načrtovanih sistemov se trendi selijo tudi na mala gverilska igrišča: med pisce virusov.

Virus W32/Rbot-GR, ki se sicer širi prek omrežnih deljenih virov in lukenj v programju, namesti stranska vrata v vaše računalo. In ravno ta vrata so tista, preko katerih utegnejo odpotovati vaša gesla, posnetki vaših pogovorov in tudi (živa) slika. Virus namreč zazna in vključi priklopljene mikrofone in spletne kamere, prek katerih nato zajema sliko in zvok.

Kamere v službah bodo od sedaj naprej še bolj veselo kradle podatke, domače pa bodo snemale kake amaterske videoposnetke.

Novi superzvezdniki, ki to ne bi želeli biti, lahko prenos slike in besede prekinejo po teh navodilih. Klik!

6 komentarjev

Senator na seznamu teroristov

Slo-Tech - Po terorističnih napadih leta 2001 so Američani uvedli mnoge ukrepe, ki naj bi preprečili podobna dejanja. Tako ima vlada tajni seznam ljudi, ki ne smejo potovati z letalom. Stalno ga dopolnjuje in posreduje letalskim družbam, ki pri prodaji vozovnic poskušajo odkriti ljudi, ki so na seznamu. Doslej so s pomočjo seznamov prijeli 350 Američanov, nobeden izmed njih pa ni bil aretiran. Zakaj?

Edward "Ted" Kennedy je demokratski senator iz Massachusettsa. Ko je želel poleteti iz prestolnice v Boston, so ga ustavili na letališču, saj se je znašel na seznamu nezaželenih, po pomoti seveda. Na vprašanje, zakaj ne sme kupiti vozovnice, so mu odgovorili, da mu odgovora ne morejo zaupati. Med 1. marcem in 16. aprilom so senatorja zasačili kar petkrat, prej pa je na tej relaciji nemotenmo potoval 42 let.

Do nevšečnosti je prišlo, ker je nek terorist znan tudi po imenu Edward Kennedy. In kakšen epilog je dobila štorija? Senatorju se je osebno opravičil sekretar Ministrstva za domovinsko...

9 komentarjev

Slika dneva

Slashdot - Po vzoru mnogih spletnih strani, časopisov in še česa tudi NASA dan za dnem objavlja sliko dneva. Seveda so se omejili na svojo stroko, tako da posnetek imenujejo kar astronomska slika dneva. Včeraj so objavil prav nenavaden posnetek, ki je pravzaprav kompozicija več fotografij Zemlje iz vesolja ponoči. Posebej zanimivo je, da se razločno vidi poseljenost in razvitost našega planeta, saj se večja mesta zaradi nočne razsvetljave lepo svetijo. Na voljo so tudi slike z visoko ločljivostjo, do velikosti celo 40 MB (tiff). Klik!

Če dobro pogledate, boste videli celo Ljubljano. Spodnjega Dupleka pa se ne vidi.

34 komentarjev

Kakšen bo Firefox 1.0?

OSNews - Verjetno je Firefox 0.9.3 najbolj vroč kos programske opreme ta hip, zato je zelo primeren brskalnik za vroče poletne dni. In seveda tudi nadvse primerna snov za pisanje novic na Slo-Techu. [:D]

Sodeč po različici brskalnika je pravzaprav nenavadno, da je kos programja že doživel tako veliko slavo. A takšna nomenklatura je povsem v skaldu s tradicijo razvoja odprtokodnih programov, kar dokazujeta tudi Mozilla in OpenOffice.org, ki sta se uveljavila še pred različico 1.0. Tej se urno približuje tudi Firefox.

Že sedaj je poln raznoraznih zmogljivosti, ki so po vrhu vsega dopolnjive še s stotinami dodatnih razširitev. A kljub temu bo Firefox 1.0 oktobra prinesel nekaj novosti, ki jih prikazuje tudi spodnja slika. V glavnem gre za spremembe uporabniškega vmesnika. Tako ni več pogovornega...

34 komentarjev