»

Bo Bill Gates kupil Slovenijo?

Finance - Microsoft, tarča kritik, tožb, protestnih shodov, obtožb gobčnih uporabnikov in obsodb teh in onih sodišč, je še vedno nadvse uspešno podjetje. Dobiček je občudovanja vreden in njih delničarji bodo letošnjega novembra dobili dividende. Bill Gates okoli 650 milijard tolarjev, Steve Ballmer pa čez 1 milijardo dolarjev. Skupna vrednost dividend znaša okoli 32 milijard zelencev, ali 1,2-kratno vrednost lanskega slovenskega BDP. Več o vrtoglavih rekordih Microsofta in primerjavah z domačim gospodarstvom pa preberite v Financah.

67 komentarjev

5% osebnih računalnikov prodanih z naloženim Linuxom

OSNews - Po napovedih analitične hiše Gartner bo do konca letošnjega leta med vsemi prodanimi osebnimi računalniki kar 5% imelo nameščen Linux. Odstotek je relativno visok napram prejšnjim letom in naj bi se do leta 2008 dvignil na 7,5%.

Seveda prodani delež računalnikov še ne pove ničesar o razširjenosti Linuxa, tako da Gartner ocenjuje, da bo le 2% osebnih računalnikov, prodanih letos, poganjalo Linux. Po drugi strani pa moramo upoštevati prepričanje, da večina uporabnikov Linux namesti naknadno, torej so kupili računalnik s sistemov Windows. Dokaj ironične razmere, torej ...

Je sploh že kdo kupil PC z naloženim Linuxom? Pa je kdo naložil Linux na PC, na katerem nikoli ni bil prisoten Windows?

47 komentarjev

Hekanje postaja resen kriminal

News.com - Namen kriminalcev je, da s svojimi nezakonitimi posli kaj zaslužijo. Služenje denarja pa do pred kratkim ni bilo nekaj, kar bi bil prvenstveni namen kiberkriminalcev, saj je veliko hekanja 'opravljenega' za zabavo. A to se počasi spreminja.

Slashdot in News.com namreč poročata, da so v Rusiji aretirali tri krekerje, ki so upraviteljem spletnih strežnikov grozili z DDoS napadi, če jim ne bodo plačali od 10.000 do 55.000 USD.

Ko v igro pride denar, je konec nedolžnosti ...

1 komentar

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Slo-Tech - V današnjem DELU je na strani 13 objavljen članek o sledenju mobilnim telefonom. Članek je nastal na podlagi sodne obravnave v primeru Dragan Dolar in soobtoženi, ki se je odvila 15. julija 2004 na Okrožnem sodišču v Kranju.

Na obravnavi, na kateri so obtoženim sodili zaradi tatvine avtomobilov, je tožilstvo predstavilo dokaze, ki so jih pridobili s pomočjo prisluškovanja. Nalog za prisluškovanje je bil pridobljen zakonito, vendar pa se je izkazalo, da pri nekaterih obdolžencih prisluhi ne zadostujejo za obsodbo. Zato je preiskovalni sodnik na predlog tožilstva izdal odredbo, s katero je od Mobitela in Simobila zahteval še podatke o gibanju obdolžencev za nazaj. Podatke so dobili in na njihovi podlagi je policija narisala shemo gibanja obdolžencev. Podatki o gibanju so bili tako eden izmed ključnih dokazov tožilstva.

Zato je precej čudno zatrjevanje Mobitela, da - kot navaja DELO - "Mobitel ne more spremljati gibanja svojih uporabnikov. Hrani le podatke v zvezi s klicem, ki so...

22 komentarjev