»

Ubuntu 20.04 LTS je tu

Slo-Tech - Dobili smo novo verzijo najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu, ki po ustaljenem urniku izide dvakrat letno. Po istem ustaljenem urniku je bil tudi čas za novo verzijo z daljšo (petletno) podporo. Ubuntu 20.04 LTS, ki ni le najpopularnejša namizna distribucija, temveč pomemben vlečni konj strežnikov in oblakov, se imenuje tudi Focal fossa po podlasičji mački, ki živi na Madagaskarju.

V novi distribuciji najdemo jedro Linux 5.4, kar pomeni podporo za kernel lockdown mode, ki v nekaterih primerih tudi uporabniku root omeji delo z jedrom. Podpira Microsoftov datotečni sistem ExFat in Oraclov datotečni sistem ZFS. Vključena so tudi navidezna zasebna omrežja (VPN) WireGuard, ki bo za nazaj prispel tudi na Ubuntu 18.04. Dodatne varnostne izboljšave so še paket Kernel Self Protection, ki vključuje na primer Secure Boot, ter možnost večstopenjske avtentikacije Fast ID Online (FIDO). Podpora za AMD Secure Encrypted Virtualization bo koristna v procesorjih AMD EPYC.

LTS verzije so...

175 komentarjev

COVID-19: Vseh "50 odtenkov sivine" izmenjave podatkov med policijo in NIJZ

Slo-Tech - Smo sredi pandemije, ki je zajela ves svet. Epidemijo je razglasila tudi Slovenija in s tem je vlada dobila nekatera dodatna pooblastila, ki ji v takih primerih pritečejo po Zakonu o nalezljivih boleznih. Zdaj dela vse in še več, da bi zajezila izbruh koronavirusa, ki ogroža prebivalstvo. Tako je ustavila javno življenje, javni potniški promet, druženje in zbiranje, omejila je gibanje na občino prebivališča, zaprla šole, trgovine in ustavila večino drugih dejavnosti, ki niso neposredno povezane z napori za zajezitev bolezni.

Z vsemi ukrepi je vlada močno posegla v človekove pravice in svoboščine. Pravica do svobode gibanja, zbiranja, združevanja, svobode dela, šolanja in še kaj. Razumljivo, z namenom ustaviti širitev bolezni, ki se prenaša s stiki med ljudmi, je treba preprečiti čim večji delež socialnih kontaktov. Ustava RS dovoljuje začasno razveljavitev in omejitev posameznih pravic. Načeloma se način uresničevanja pravic, torej tudi omejitve, predpisujejo z zakonom. Vendar pa...

55 komentarjev

V teku obširna kampanja vdiranja v Nintendove uporabniške račune

Slo-Tech - Število vdorov v Nintendove uporabniške račune, ki so v porastu že kakšen mesec, je v preteklih dneh doseglo vrhunec. Očitno gre za organizirano dejavnost, katere namen je kraja vezanih denarnih sredstev. Iz Nintenda svetujejo rabo dvostopenjske avtentikacije, toda točni načini dostopa zlikovcev še niso povsem jasni.

Nemalo uporabnikov Nintendovih konzol Switch je zadnji vikend v epoštnem nabiralniku pričakalo neprijetno sporočilo, da so v njihov uporabniški račun (Nintendo Account) vstopali neznanci. Tisti, ki so imeli nanj vezana plačilna sredstva, so v njih naleteli na zevajočo luknjo, saj so jo nepridipravi običajno podurhali z več sto evri v nagrabljenih Fortnitovih novcih V-Bucks, kodah za igre, ali kateri drugi obliki premoženja, ki jo je mogoče prenesti z računa. Prve vdore te sorte so zabeležili že marca, toda sodeč po pritožbah na socialnih omrežjih je njihova množina v zadnjih dneh dosegla vrhunec.

Ta hip še ni povsem jasno, ali gre zgolj za odločno rabo drugod...

2 komentarja