»

Intel: nižje cene in nov procesor

Slo-Tech - Intel je znižal cene nekaterih svojih procesorjev, med njimi starejšima štirijedrnikoma, ki temeljita na jedru Kentsfield. Za Core 2 Quad Q6600 bo tako odslej potrebno odšeti 244 ameriških dolarjev, kar pomeni 16-odstotno pocenitev. Precej občutneje se je pocenila različica Core 2 Quad Q6700, za katero bo namesto dosedanjih 530 dolarjev potrebno odšteti kar za 50 odstotkov manj, torej 266 zelencev.

Poleg omenjenih štirijedrnikov so se pocenili tudi nekateri eno- in dvojedrniki, med drugim Core 2 Duo E6850, za katerega bo potrebno odšteti 183 ameriških dolarjev, za 74 dolarjev je lahko vaš Pentium E2200, medtem ko bo potrebno za različico E2180 odšteti 64 dolarjev. Cene so padle tudi Celeronom 560, 550, 440 in 430, za katere bo po novem potrebno odšteti 107, 86, 44 oziroma 34 ameriških dolarjev. Več o tem lahko preberete na TG Daily.

Hkrati s padcem cen pa je luč sveta ugledal še nov Intelov procesor z oznako Core 2 Duo E8300 ter frekvenco 2,83 GHz, ki bo stal 163 ameriških...

21 komentarjev

Spremljanje gibanja s pomočjo Bluetooth naprav

Slashdot - Vassilis Kostakos in Panos A. Kostakos iz britanske University of Bath sta pred kratkim pripravila članek z naslovom Intelligence gathering by capturing the social processes within prisons.

V članku predstavljata tehnologijo za beleženje gibanja posameznikov s pomočjo tehnologije Bluetooth. Cilj zbiranja teh podatkov naj bi bilo predvsem zbiranje informacij o socialni mreži posameznika, torej o tem s kom, kdaj in kako pogosto se posameznik druži.

Tehnologijo sta razvila za uporabo v zaporih, povod za idejo pa je bil teroristični napad v Madridu leta 2004. Po napadu se je namreč izkazalo, da sta se vodja teroristične celice, ki je izvedla napad, Jamal Ahmidan, in Jose Emilio Suarez Trashorras, ki je priskrbel razstrelivo, uporabljeno v napadu, spoznala leta 2001 v zaporu ter bila potem rekrutirana v maroško teroristično skupino povezano z Al-Kajdo.

Tehnologija naj bi tako omogočila zbiranje obveščevalnih podatkov o aktivnostih terorističnih in kriminalnih skupin v zaporih,...

6 komentarjev

Trdi disk z vgrajenim AES šifriranjem

Slashdot - Te dni je podjetje Fujitsu predstavilo 2,5 palčni 320 GB trdi disk z imenom MHZ2 CJ, ki ima vgrajeno strojno podporo za šifriranje podatkov. Za šifriranje uporablja šifrirni algoritem AES-256.

Proizvajalec trdi, da je prva serija diskov, ki strojno podpira 256-bitni algoritem AES. Podobne rešitve so se na tržišču pojavile že pred tem, saj je leta 2005 podjetje Seagate predstavilo trdi disk z vgrajenim šifriranjem, vendar pa je njihova rešitev uporabljala Triple DES, podpora za AES pa je bila le napovedana.

Prednost strojne podpore šifriranju trdega diska je predvsem v višji hitrosti branja in zapisovanja šifriranih podatkov, poleg tega pa v takem primeru niso mogoči napadi, pri katerih skuša napadalec zaseči vsebino pomnilnika in tako pridobiti šifrirni ključ.

Po drugi strani pa je uporaba vgrajenega šifriranja lahko problematična, saj vgrajeni algoritem lahko vsebuje napake pri implementaciji ali pa vsebuje namerno vgrajena "stranska vrata". Ali bo Fujitsu omogočal nalaganje...

2 komentarja

Preiskovanje računalnikov ob prehodu meje v ZDA je zakonito

Slashdot - Pred kratkim je Kalifornijsko prizivno sodišče razsodilo, da mejni kontrolni organi lahko preiščejo osebne računalnike brez sodne odredbe in tudi v primeru, da ne zaznajo kakršnekoli kriminalne aktivnosti.

Primer je sprožil 44-letni učitelj matematike, ki so mu julija 2005 mejni kontrolni organi ob povratku iz Filipinov pregledali prenosni računalnik in na njem našli fotografije z otroško pornografijo.

Učitelj se je zaradi preiskave računalnika pritožil in okrožni sodnik Dean Pregerson je najprej presodil, da so elektronske pomnilniške naprave podaljški našega spomina in misli in jih zaradi tega ni dovoljeno preiskati brez upravičenega suma.

Vendar pa so se zvezni preiskovalci pritožili in Kalifornijsko prizivno sodišče je nato razsodilo, da mejni kontrolni organi ob prehodu meje lahko preiskujejo osebne računalnike tudi brez sodne odredbe. Primer je s tem zelo verjetno zaključen, saj skoraj gotovo ne bo prišel na Vrhovno sodišče ZDA. Leta 2005 je namreč Prizivno sodišče...

38 komentarjev