»

Sončevi nevtrini

BBC - Znanstveniki so z 99.999 odstotno verjetnostjo dokazali, da nevtrini, ki jih Sonce odda, na poti do Zemlje spremenijo svoj tip. S tem dokazom so razložili že 30 let trajajočo uganko, zakaj tako malo nevtrinov pride do Zemlje. Podatke za to trditev so dobili v kanadskem observatoriju za nevtrine v Sudburyju. Observatorij je pravi arhitektonski čudež, saj je v obliki 22-meterske krogle (nekje ekvivalent desetnadstropni stolpnici) ter potopljen 100 metrov pod zemljo. V krogli je 1000 ton ultračiste težke vode, ki obkroža še dodatno maso zelo čiste navadne vode - vse to, da zmanjšajo sevanje na absolutni minimum ter zaznajo en nevtrino na uro. S tem objektom so lahko raziskovalci ugotovili, da je število elektronskih nevtrinov, ki pridejo do Zemlje, le del števila, ki jih odda Sonce (okoli 30 odstotkov), kar je, tako pravijo oni, čisti dokaz za to, da nevtrini spreminjajo svoj tip na poti do našega planeta. Klik!

11 komentarjev

Corsair XMS2700

Hardware Test - Corsairovi moduli so kvalitetni, se kar dobro navijajo ter imajo že industrijsko na sebi košček aluminija, ki razprši toploto ter poskrbi za boljše hlajenje. Na tej strani si pa lahko ogledate test Corsairovega XMS2700 modula. Clawfinger je v Slo-Techovem testu pomnilniških modulov ugotovil, da je XMS2400 pri svoji najvišji hitrosti (172 MHz FSB, CAS2) prekleto hiter za svojo frekvenco, kar lahko Corsairovim modulom štejemo samo v plus. Se že kaj bolj slinite, če vam povem, da je XMS2700 dosegel stabilnih 200 MHz (ustreznica PC3200)? Čudi se.

0 komentarjev

EPoX, mede mede?

HardOCP - HardOCPjevci so na svoji prvi strani objavili dokaj zanimivo obrazložitev EPoXa glede zamenjave imena osnovne plošče: Osnovna plošča 8K3A2 je od tega trenutka naprej znana kot 8K5A2, saj bo novoizdana plošča na svojem vezju imela vgrajen USB 2.0 kontroler. Poglejte, EPoX je že od vedno imel svojo posebno taktiko pri imenih. Recimo - EPoX BX7 ter BX7+ sta se razlikovali po tem, da je "plusek" imel vgrajen ATA RAID kontroler, medtem ko je razlika med 8KHA in 8KHA+ v tem, da prva temelji na KT266, druga pa na KT266A northbridgeu. Pri 8K3A ter 8K3A+ se zgodba prenese nazaj na razlikovanje med RAID kontrolerjem. Okej, EPoX, vso spoštovanje do tvojih nadmočnih plošč, ampak a ne bi bilo prav lepo, če bi se kakšna od tvojih plošč imenovala preprosto "EPoX KT266A USB 2.0"? Bilo bi bolj logično ter manj zavajajoče... Sergio se že sprašuje, kakšno ime bodo namalali KT400 plošči...

0 komentarjev

ASUS CRW-4012A 40/12/48 CD-RW

CDRLabs - Asusova pečka je prava raketa. Snema lahko z 40x, presnemava z 12x, bere pa z 48x hitrostjo. Kljub vsemu pa na primerjalnem testu izgubi tako pri peki 650MB kot 700MB CD-jev. A naj vas to ne odvrne od (morebitnega) nakupa. Pogon se lahko pohvali z več tehnologijami, paketu je priložen Nero 5.5, zadevščina pa presnemava z 12x. Ampak, vse le ni tako lepo. Ima le 2MB predpomilnika, (pre)glasna je ob branju oz. snemanju, pa še kaj bi se našlo. Več o testu tukaj.

0 komentarjev

Novi ZZZ

ZZZ - Nova številka je 125... kaj so si izmislili tokrat? Mini letalo, ki je komaj dovolj veliko za enega človeka, napravo za izdelovanje magnetov, napravo za utišanje zvokov, ki deluje na principu že delujočih industrijskih naprav (z zvočnikom enostavno oddajamo točno "nasprotno" valovanje, tako da se valovanji izenačita in tem pride do tišine). Uporabno za precej stvari - računala, avtomobili, letala, otroci, hrup s ceste...

Novi ZZZ si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev