»

Opravičilo

Jaz - Hja, nekateri ste še zasledili novico o nekem novem virusu. Po manjšem raziskovanju pa sem ugotovil, da je to sporočilo najverjetneje samo eno od verižnih pisem. Tako da se vam za to novico opravičujem, če pa vseeno dobite pošto s takim naslovom je pa nikar ne odpirajte.

8 komentarjev

Majhna izboljšavica

Slo-Tech - S Primozem sva se usedla ter dogovorila za eno majhno spremembo. Od sedaj naprej lahko na desni vidite poleg naslova zadnje novice tudi število komentarjev nanjo. Seveda klik na to cifro pomeni direktno povezavo na seznam komentarjev. Upam, da boste še bolj zadovoljni.

35 komentarjev

Test Kyra II

Hardware Avenue - Ker bo Kyro II izšel 16. maja, je dobro vedeti, če se ga bo splačalo kupiti. Tukaj vam bodo na to vprašanje tudi odgovorili. Meni se je test zdel zelo zanimiv. Prvič sem videl, da je nekdo uporabil Serious Sam-a uporabil za testiranje kartice. Ja, stare kartice že, ampak nove? To pomeni, da se je SS res prijel kot testirno orodje. Seveda so testi še v 3DMark2001 in Q3. Ampak najbolj zanimiv je seveda SS-ov.
Na testu je, končno, bila kartica in ne tehnologija Kyra II. Testirali so torej Hercules-ov Prophet 4500, ki se ponaša s Kyro II čipom. Ugotovili so, da ima zelo dobre 32bit-ne barve, da je najboljša izbira v kategoriji cena/vrednost, da je 64MB dobra izbira (v primerjavi z 32MB), da ima zelo dober FSAA pogon in seveda, da je PowerVR's Tile Based Rendering zelo dober in uporaben kos tehnologije. Slabo pa je, da nima T&L enote, da je v DirectX-u malo pačasnejša in da ima slabe navijaške sposobnosti. Končna ocena je bila 7.5 točke od 10. ...

11 komentarjev

Intel Pentium4 1.7 GHz na Japonskem

X-Bit Labs - Kot ponavadi so Japonci prvi, ki lahko kupijo nove tehnološke izdelke. Sicer po višji ceni kot drugi, ampak prvi so pa le. Tokrat lahko za $480 dobijo box verzijo Intel P4 1.7GHz procesorja in 2 64MB RIMM modula RAM-a ali za $580 Intel P4 1.7GHz procesor in 2 128MB RIMM modula RAM-a. Cena sploh ni tako visoka, če upoštevamo dejstvo, da Intel P4 1.5GHz brez dodatnega RAM-a stane $519. Ali je možno, da je pocenitev, načrtovana za 29. april, že v veljavi? Kakor veste, se bodo po 29. aprilu P4 procesorji pocenili za debelih 30%. Komaj čakam.

6 komentarjev

Matrox-ove grafične kartice

X-Bit Labs - Kaj se dogaja z Matrox-om? Potem, ko je sporočil, da ne bo izdal G800, je prešel v stanje stagnacije. Medtem, ko Nvidia in STM dovažata svoje sile na bojišče in se ATI igra Švico (jaz sem nevtralen), Matrox ne dela nič. Ali pač?
Matrox bo v kratkem izdal G550. To je krepko izboljšan G450, ki si je nekaj originalnih idej izposodil tudi od odpovedanega G800. G550 bo torej nizko proračunska verzija G800. G550 bo imel dva renderirna cevovoda, 128bit-no DDR podporo in (na žalost ) le okrnjeno verzijo T&L enote. Seveda bo imel tudi Matrox-ovo eDualHead tehnologijo.
Kartica naj bi, začuda, izšla že naslednji mesec. Stala naj bi med $150-$200. Po performansih naj bi bila blizu Nvidia GeForce2 GTS. Pa še to: govori se, da bo Matrox v prvi četrtini naslednjega leta izdal novo kartico, ki bo, ko izide, najhitrejša na tržišču. Ampak pozor! To so le govorice.

4 komentarji

Red Hat 7.1

SiOL - Red Hat je izdal novo verzijo svojega Linuxa, 7.1 imenovano, ki jo je bilo mogoče s spleta dobiti že v ponedeljek. Red Hat 7.1 je namenjen predvsem boljšemu delovanju večprocesorskih strežnikov ter njihovi boljši zaščiti pred virusi. Nova različica deluje v strežnikih, ki vsebujejo do osem Intel-združljivih procesorjev, kar je omogočal že njegov predhodnik Red Hat Linux 7.0, vendar se novejša verzija obnese dosti bolje. Podpira tudi do 64GB sistemskega pomnilnika. Čeprav je bil Red Hat Linux 7.1 razvit predvsem za potrebe strežnikov, vsebuje še številne izboljšave, namenjene povsem običajnim osebnim računalnikom, kot je zmogljivejši grafični vmesnik ter možnost priklopa različnih naprav na vodilo USB. V novi operacijski sistem so pri Red Hatu vključili tudi njihov naročniški Software Manager, ki za nevestne vzdrževalce/uporabnike opravlja zelo pomembno delo: samodejno posodablja sistem in ga s tem obvaruje pred različnimi vdori in virusi.

Cene za Red Hat Linux 7.1 se gibljejo od...

7 komentarjev

Siemens dobavitelj 500.000 mobilnih WAP aparatov

Fujitsu Siemens - Še ena novica od Dominika. Siemens je podpisal dogovor z niozemskim mobilnim operaterjem Telfort o dobavi pol milijona mobilnih telefonov s standardom WAP. Telfort in Dutch Postbank bosta svojim uporabnikom zagotovila Siemensove mobilne telefone kot del kampanije, katere cilj je predstavitev mobilnega bančništva nizozemskemu tržišču.
Siemensovi aparati M35i bodo posebej prilagojeni, da bi uporabnikom računov v Postbanku omogočili uživanje v mobilnem bančništvu, dostopni pa bodo 500.000 imetnikom računov kot del njihove promocije.

Mobilno bančništvo se torej približuje in verjetno je samo še vprašanje časa, kdaj bo mobilno bančništvo preko WAP telefonov možno tudi v Sloveniji (Klik, ...)

6 komentarjev

ATI si je premislil

X-Bit Labs - Pred nekaj dnevi sem vam sporočil, da bo ATI v kratkem na trg poslal novo grafično kartico, imenovano Radeon SE. Temu ni tako. ATI je danes tudi uradno zanikal to novico in sporočil, da ne ve nič o tem.
Radeon SE verjetno obstaja. Samo ATI kartice ne bo izdal, ker s tem ne bi nič pridobil. Radeon je bil namenjen kot konkurenca Nvidiinemu GeForce2 GTS-u. Sedaj, ko je Nvidia ustavila proizvodnjo GTS modelov in jo zamenjala s Pro serijo, Radeon ne more več konkurirati Nvidii. Zato so nameravali izdati Radeon SE, ki bi bil malo izboljšan originalni Radeon. Ampak kmalu so ugotovili, da se jim to ne splača. V koncu poletja, začetku jeseni, bo izšel Radeon II in njegove izpeljanke. Zakaj bi torej trošili goro denarja za izboljšavo kartice, ki jo bo nov, izboljšan model zamenjal čez 4 mesece? Radeon SE pa obstaja, samo ni naprodaj. Če pa bi se po nekem čudnem naklučju kateri od vas dokopal do nje, naj mi jo, ali pa nam, pošlje v test. Sicer o takem slučaju zelo dvomim, pa le......

3 komentarji

3G telefoni v Evropi

Microsoft - Omrežje tretje generacije v Veliki Britaniji se pripravlja na začetek delovanja v maju. Manx Telecom (lastnik je British Telecom), ki ima licenco tako za fiksno, kakor tudi za mobilno telefonijo na Otoku, je izjavil, da je maj mesec, ko bo omrežje začelo delovati. Ta datum naj bi bil absoluten in dokončen. NTT DoCoMo pritiska na podjetje in mu je določil 31. maj kot dan, ko mora omrežje zaživeti. Manx se bo verjetno moral zelo truduti, če bodo hoteli prehiteti Japonce, saj se bliža zadnji krog te dirke. Največje vprašanje je bilo, kateri terminali tretje generacije bodo maja pripravljeni in katere bo Manx Telecom uporabil. Pred kratkim so iz japonskega NECa prispeli terminali, nekaj sto telefonov pa naj bi prispelo v nekaj dnevih. Prve storitve v omrežju tretje generacije naj bi bile: video na mobilniku, linijske igre in informacije za turiste. Slednje se sliši malo čudno, saj bodo turisti prišli na Otok z navadnimi GSM/GPRS telefoni, ki ne izkoriščajo vseh možnosti modernega...

3 komentarji