»

Happy New Year

ZDNet - Na kratko, ker se mi na dolgo ne da: kot že več let, se po spletu tudi 'letošnje novo leto' sprehaja virus 'Happy' oz. njegovih tisoč izpeljank. S podrobnejšo obrazložitvijo se ne bom matral, saj ne želim žaliti vaše inteligence. Več.

0 komentarjev

Microsoft toži Lindows.com

Australian IT - Lindows.com, ki sebe prepoznavajo kot prvo kredibilno konkurenco Velikemutrdemu v zadnjih 10 letih, je toženo zaradi uporabe imena preveč podobnega 'neki' blagovni znamki. Klik!

Če bi bil sam sodnik, bi Microsoftu vsekakor ugodil -- v slovenskem firmskem pravu je načelo, ki določa naj firme (ime podjetja, pod katerim posluje) ne bodo preveč podobna v podobnih panogah, saj bi lahko zavajale kupca. Izgovor, da naj kekec nikakor ne bi mogel zamenjati golomazne korporacije s podjetjem, ki zaposluje 20 ljudi, pa se mi zdi rahlo za lase privlečen... pač, niso vsi tako osveščeni. Zato pa imamo slo-tech .

8 komentarjev

Zbogom Duron-MP

X-Bit Labs - Gotovo vas le malo ve, da je AMD poleg serverske različice Athlona pripravljal tudi serverske Durone, imenovane Duron-MP, ki naj bi zadovoljili potrebe manjših podjetij, ki ne potrebujejo ravno Athlonov MP. Vse skupaj lepo in prav, vendar pa smo na dan, ko naj bi AMD svoje najnovejše Durone predstavil dočakali samo AMD-jev hladen tuš, ki nam je dal vedeti, da so Duroni-MP mrtvi. AMD razlaga, da serverski Duroni na trgu enostavno nebi bili dovolj uspešni. Poleg tega pa so se rešitve na AMD-760MPX izkazale za vse prej, kot cenovno ugodne. Kljub vsemu prej naštetemu, pa to ni bil glavni razlog za prenehanje razvijanja. Glavna težava je bila, da so tudi neserverski, torej običajni Duroni, povsem lepo delovali v duetu. Zakaj bi potem sploh še potrebovali različice MP? Poleg Durona, se že dalj časa pojavljajo na internetu razna poročila, da nas AMD nateguje tudi z Athloni MP, saj so tudi Athloni XP zmožni delovanja v paru. Sicer je AMD zagrozil, da bo različice XP zaklenil, vendar od te...

3 komentarji

Trije novi Celeroni v januarju

X-Bit Labs - Kot smo že omenili prej, bo Intel v januarju izdal Celerona s hitrostim 1GHz in 1.1GHz. Oba procesorja bosta zasnovana na najnovejšem Tualatin/256 jedru in bosta zamenjala stare primerke na jedru Coppermine/128. Novi procesorji bodo ob nespremenjeni ceni v primerjavi s starejšimi bratci vsebovali kar dvakrat večji predpomnilnik, vodilo pa bo še vedno delovalo le s 100 MHz. Poleg prvih dveh, pa nas v januarju čaka še 1.3 GHz različica, ki se bo ponašala z enakimi lastnostmi, kot prva dva primerka. Poleg večje zmogljivosti, pa jedro Tualatin prinaša še 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave, kar pomeni, da se bodo novi Celeroni zapet navijali do nezavesti. Še cene: Celeron 1.0AGHz $74, Celeron 1.1AGHz $89, Celeron 1.2GHz $104 in Celeron 1.3GHz $125. Vse cene veljajo za naročila po 1000 kosov.

4 komentarji

Ali bo UMC proizvajal Durone?

X-Bit Labs - Duroni so zadnje čase postali kar malce problematični procesorji, saj AMD nima tako velikih proizvodnih kapacitet, da bi lahko ustregel številnim naročilom, ki prihajajo iz celega sveta. Ravno zaradi tega ne preveč prijetnega problema, so se pojavile številne govorice, da naj bi se AMD na skrivoma dogovarjal s tajvanskim gigantom UMC o proizvodnji Duronov. Čeprav so to samo govorice, obstaja kar nekaj logičnih podlag za tak ukrep:
  • Če bo hotel AMD konkurirati Intelu, bo moral povečati proizvodnjo procesorjev Duron (o selitvi proizvodnje procesorjev Athlon XP zaenkrat še ni bilo govora), za kar bi bil UMC idealen

  • UMC ima zelo dobre proizvodnje linije za izdelavo čipov z 0.18 mikronsko tehnologijo, trenutno pa se že pospešeno pripravljajo na posodobitev proizvodnje linije za izdelavo čipov z 0.13 mikronsko tehnologijo.

  • UMC daje usluge zelo majhnemu številu velikih podjetij, kar naj bi pomenilo, da bi AMD-ju gotovo posvetili veliko pozornosti. Poleg vsega tega pa je znano, da sta...

0 komentarjev

ABIT-ove rešitve na SIS naboru

X-Bit Labs - Pred kratkim je ABIT objavil, da nameravajo v kratkem predstaviti ploščo, ki bazira na novejšem naboru SIS645 in bo namenjena izključno 478 pinskim Pentiumom4 (423 pinski primerki že ker dolgo časa veljajo za mrtve). Ker SIS ni pretiraval s ceno, bo plošča namenjena za budget tržišče. Plošča se bo imenovala SD7-533, nizka cena pa je ne bo bistveno okrnila, saj bo vsebovala 3 DIMM reže za PC2700/PC2100 DDR SDRAM, 1 AGP 4x, 5 PCI slotov, C-mediin 8738 zvočni čip, 6 USB vtičnic in nepogrešljivi SoftMenu III, ki bo omogočal nastavljanje Vcora (napetosti jedra procesorja) in FSB (od 100Mhz do 165Mhz) v korakih po 1 MHz.

0 komentarjev

ABIT spet preseneča z novim dizajnom

X-Bit Labs - Že kar dolgo je že od tega, odkar se je ABIT vpisal med legende med proizvajalci matičnih plošč. Podjetje se je čez noč proslavilo z izvrstnim matičnim ploščam, s katerim se je dalo iz procesorja iztisniti poslednji megaherc. Med dobrote so spadali še izjemna stabilnost, sexy rumena barva (OK, tole nima ravno kdove kakšnega učinka za zmogljivost ;)) ter nekateri dodatki, ki so kupca še dodatno razveselili. Med take koristne dodatke spada gotovo SoftMenu, zaredi katerega je ABIT pravzaprav zaslovel. Kljub vsem slavam, pa se mi zdi, da ABIT zadnje čase ni dal od sebe nič revolucionarnega. Vse se je zdelo, da so njihovi inženirji zaspali. Res? Pravzaprav tega ne moremo povsem potrditi, saj je ABIT pred kratkim razveselil z novim dodatkom, ki pa tokrat ne bo nov SoftMenu, niti debug screen. Ne, ABIT je pred kratim napovedal, da bo v vse prihajajoče plošče začel vgrajevati štirifazni napetostni pretvornik (four-phase voltage converter; pred tem so v svoje plošče vgrajevali samo...

5 komentarjev

PowerColor bo izdeloval matične plošče

X-Bit Labs - Kar zanimivo je gledati kako podjetja, ki jih žene sila po zaslužku, v svoje proizvodnje linije vgrajujejo nove programe. Tako so v preteklosti nekateri proizvajalci matičnih plošč začeli proizvajati tudi grafične kartice, pojavljali pa so se že tudi obratni primeri, se pravi, da so poleg grafičnih kartic začeli proizvajati tudi matične plošče. Najnovejši primer takega podjetja bi utegnil biti PowerColor, ki ga marsikdo izmed vas bralcev pozna kot podjetje, ki se je zapletlo v afero z STMicrovimi čipi Kyro in je, kot že številna podjetja poprej, podleglo Nvidiinim ultimatom. No ja, kljub Nvdiinim ultimatom so predstavili serijo grafičnih kartic na podlagi ATI-jevih grafičnih čipov, zavezništvo z ATI-jem pa so sklenili tudi pri bodoči proizvodnji matičnih plošč, na katerih bodo uporabljeni ATI-jevi nabori A4 in ne Nvidiini nForci, kot je bilo predvidevano prej.
Seveda so to zaenkrat še vedno napovedi, ki se lahko spremenijo. Vprašanje je, kako bo podjetje uspelo med velikani, kot...

0 komentarjev

Hiperbaba

The Register - S 17. letom je začela delati v svojem podjetju, zadnjih šest let po 12 ur na dan, ima jih pa 24. Vsled tega ni imela preveč časa za moške, zato se ji zdaj mudi...

... a morda le malce preveč. Hiperbaba, kot jo imenujem, se je javnosti 'ponudila' preko spletnih dražb. Na eBayu je dosegla vrednost L10.000.000, nakar so avkcijo prekinili. Sedaj vam je na voljo na QXL-u, izklicna cena četrt milijona funtov. Če ste zainteresirani, pohitite, časa imate le do božičnega večera!

p.s.: Če nič drugega, si poglejte vsaj njeno trenutno 'vrednost'...

9 komentarjev

Fiorinian Rhapsody

Vnunet - Malce lažja tema: odkar sta HP in Compaq napovedala morebitno združitev podjetij, so obstajala prekrivajoča se področja... posledica tega je in bo odpuščanje. V svojem 'besu' pa so zaposleni spisali nekaj pesmic na račun HPjevega vodstva, predvsem ženskega idola - Carly. Tukaj si lahko preberete eno izmed njih. (Avtorjem bi predlagal, da si ogledajo epske pesnitve našega vrlega aliena .)

0 komentarjev