»

Nov mikroskop za natančnejše posnetke celic

Posnetek celice adenokarcinoma. Vidna sta jedrce (NU) in membranski kanali skozi jedro (NMC).

Slo-Tech - Raziskovalci z berlinskega Inštituta za mehko snov in funkcionalne materiale so razvili nov način mikroskopiranja celic, ki združuje prednosti elektronske in klasične mikroskopije, o čemer poročajo v članku Three-dimensional cellular ultrastructure resolved by X-ray microscopy v najnovejši številki revije Nature Methods.

Pri novem načinu mikroskopiranja celičnih preparatov ni treba fiksirati, obarvati ali rezati. Namesto tega celotne celice na hitro zmrznejo in preučujejo v naravnem okolju. Prednost je tudi takojšnja visokoločljivostna trodimenzionalna slika celotne celice, s čimer odpade potreba po mukotrpnem snemanju različnih...

10 komentarjev

Dell povečal dobiček

BuisnessWeek Online - Dell je objavil rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike. Njihov dobiček je znašal 822 milijonov dolarjev oziroma 45 centov na delnico (skoraj pol več od pričakovanj), kar na letni ravni postavlja kazalnik P/E na okoli 7-8. K dobremu rezultati so obilno prispevali nižje nabavne cene, višje povpraševanje, saj podjetja začenjajo masovno menjati opremo za novejšo z Windows 7 in novim Exchangeom, in rahlo zvišanje bruto marže z 18,3 na 20 odstotkov, saj cen nižanjem nabavnih cen navkljub niso pretirano zniževali, pojasnjuje finančni direktor Brian Gladden.

Prihodki od prodaje so znašali 15,4 milijarde dolarjev, kar je petino več kot v enakem obdobju lani, medtem ko je dobiček poletel za 144...

3 komentarji

Šved obsojen zaradi objave povezave do plačljivega prenosa tekme

TorrentFreak - Švedsko okrožno sodišče v Hudiksvallu je obsodilo 32-letnega Šveda, ker je kršil avtorske pravice z objavo povezave do avtorsko zaščitene vsebine na svojem forumu. Zlodej se skriva v podrobnostih, ki so dosti bolj bizarne. Zaščitna vsebina je namreč prenos hokejske tekme, ki ga je prek spleta proti plačilu ponujal Canal Plus.

To ni nič neobičajnega, a njihove strani so bile leta 2007 napisane tako zanikrno, da so uporabljali isti spletni naslov za spremljanje vseh tekem. Plačniki so dobili povezavo do naslova, ki je bil enak za vse gledalce in za vse tekme, zato so si jih seveda izmenjevali med seboj. Obtoženi je takrat upravljal forum s hokejsko tematiko, zato je dvakrat oktobra in novembra 2007 na njem objavil povezavo do neposrednega prenosa. Canal Plus ga je zaradi tega tožil in tožbo dobil, nesrečni Šved pa mora plačati 3500 kron (370 evrov) kazni in 11.780 kron (1250 evrov) odškodnine.

29 komentarjev