»

Wal-mart prenosniki

Slashdot - Na spletu so se pojavile govorice, da nameravajo v Wal-martu -- ameriški verigi splošnih trgovin -- kmalu ponuditi poleg lastnih poceni PC računalnikov tudi prenosnike. V ta namen so se povezali s tajvanskim proizvajalcem prenosnih računalnikov Arima Computers. Kaj več poleg okvirne začetne cene 750 ameriških dolarjev za najcenejši 15" model ni znano. Prav tako se še ne ve, ali bodo računala kupcem na voljo tudi v njihovih trgovinah ali samo preko spleta.

Vendar -- zakaj je ta novička tako pomembna za nas? Prihod novega igralca, za katerega sta značilna agresivnost in nizke cene, pomeni svež veter na tem področju računalništva. Trenutni proizvajalci, kot so Dell, HP in Toshiba, se bodo morali spoprijeti z novo konkurenco, kar pa ima glede na sedanje izkušnje največkrat za posledico nižje cene in boljše izdelke.

Se lahko počasi nadejamo Mercator računalnikov? [>:D]

27 komentarjev

Še nekaj o PowerPC

G5 arhitektura

vir: Apple
AppleInsider - AppleInsider je dobil podatke o tem, da imata IBM in Apple v svoji 5-letni pogodbi zastavljene vsaj štiri generacije različnih procesorjev. Prva generacija je sedanji PowerPC 970, marca 2004 pa mu bo sledil model 980. 970-ke bodo dosegle hitrosti do 2,6 GHz, medtem ko bo PowerPC 980 že 90-nanometrski in ga bodo morda poimenovali kar G6. Ti procesorji bodo izšli pri frekvencah okoli treh in dosegli lepih pet gigahertzev, a to že pri 65-nanometrski tehnologiji. 980 oziroma "Power Mac 8,2" bo poseben še v nekaterih drugih pogledih, saj bo pri enaki frekvenci baje kar za 40 % hitrejši od G5, hkrati pa bodo zvišali zunanjo frekvecno (FSB) na ogromna dva GHz. Prvič in drugič.

9 komentarjev

Vsebina sedaj prodane domene mp3.com bo uničena

Slashdot - Ko je Vivendi Universal prodal domeno www.mp3.com CNet-u, je očitno prodal samo domeno, njihov gromozanski arhiv več kot milijon skladb več kot 250.000 avtorjev pa nameravajo uničiti. Bog ve, kaj vse se jim plete po glavah, vendar pa je gotovo, da bo uničenje takšnega števila datotek (www.mp3.com je največji tovrsten arhiv na Zemlji) velika škoda, saj se bo moralo veliko število pesmi "preseliti" na razna p2p omrežja, mladi ustvarjalci, ki pa bi radi svoje umotvore postavili na ogled ostalim, bodo prav tako ostali brez dobrega (in brezplačnega) arhiva.

Prvotni avtor mp3.com, Michael Robertson, je že napisal protestno pismo, v katerem prosi Vivendi Universal, naj tega ne storijo. Klik!

9 komentarjev

Ne grozite spamerjem!

Slashdot - Na oni strani luže, natančneje v San Franciscu, je 44-letni programer Charles Booker dobil mali živčni izpad zaradi vsakodnevnega spama, ki mu je kar naprej ponujal večanje spolnega uda. Po neštetih milostnih prošnjah naslovljenih na podjetje (za katero podjetje gre, ni znano), naj ga dokončno odstranijo z njihovih "poštarskih" seznamov, mu je nekega dne prekipelo in je uslužbencem podjetja zagrozil, da jih bo mučil in zastrupil z antraksom.

In kaj je sledilo? V torek so ga aretirali zaradi groženj med majem in julijem, naslovljenih na prej omenjeno podjetje. Sedaj mu grozi 5-letna zaporna kazen in 250.000 ameriških zelencev globe. Klik!

8 komentarjev

Intel in Prescott

več strani - Nekaj podatkov o tem prihajajočem procesorju iz Intelovih logov. 90 nanometrski Pentiumi 4 z SSE3 bodo po pričakovanjih v letu 2004 dosegli lepo številko sedemdesetih (70) milijonov in do konca leta dosegli hitrost štirih gigahertzev. 60 % vseh procesorjev, ki jih bodo izdelali bodo prav P4 Prescotti s 3,6 in 3,8 GHz v Q2 in Q3, medtem ko bodo 90 nm Celerone 2,8 in 3,06 GHz izdelali že v drugem kvartalu. Prav tako nameravajo povečati izdelavo Centrinov - prenosniških procesorjev, saj ti že sedaj obvladujejo kar 42 % celotnega trga mobilnih procesorjev. The Register in X-bit labs.

9 komentarjev

Sapphire + Zalman = Tiha grafična kartica

X-Bit Labs - Veliko je že bilo govora o trenutno najhitrejši grafični kartici na tržišču, ATi-jevem Radeonu 9800 XT. Podjetje Sapphire Technology pa je naredilo še korak dlje in izdelalo verjetno najtišjo tovrstno grafično kartico. Sapphire RADEON 9800 XT Ultimate Edition bo opremljen z unikatnih Zalmanovim heat-pipe hladilnikom. Čeprav je hladilniku priložen tudi Zalmanov ventilator s 1500 obrati na minuto, nam Sapphire zagotavlja, da je kartica zmožna brez problemov delovati tudi brez njega, saj je ta namenjen predvsem navijalcem, ki želijo iz svoje grafične kartice izstisniti kar največ. Klik!


5 komentarjev

EU je ustanovila komisijo za boj proti računalniškemu kriminalu

Slashdot - Evropska unija trenutno ustanavlja komisijo za boj proti informacijskemu kriminalu. Naloga komisije bo predvsem osveščanje uporabnikov o virusih, hekerskih napadih in ostalih računalniških nadlogah, ki bi lahko škodovale njim ali njihovim podjetjem. Njena naloga bo poleg že navedenih tudi služiti kot koordinatni center v primeru izbruhov večjih virusnih "epidemij" in iskanju krivcev za le-te. Njen letni proračun naj bi obsegal 24,3 milijona evrov, delovanje pa naj bi bilo presojeno in ocenjeno po štirih letih. Originalna novička na BBC.

3 komentarji