»

Tu je Ubuntu 15.10

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in spet je napočil čas za novo verzijo priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu 15.10, ki nosi kodno ime Wily Werewolf (pretkan volkodlak). Novosti je precej, a nobena ni tako očitna, da bi jo opazili iz aviona. Nasprotno - na prvi pogled razen novega ozadja (grafično okolje ostaja Unity 7) in spremenjenih drsnikov ni nič novega. Končno se ti ne bodo več pokazali le ob pomiku kazalca nanje, temveč bodo vidni ves čas. Večina izboljšav se skriva, kot je to že v navadi, pod pokrovom. Odprimo ga.

Jedro je posodobljeno na Linux 4.2, ki ima podporo za celo vrste nove strojne opreme: nov gonilnik AMDGPU, novi procesorji Intel Skylake, boljša podpora za Bluetooth, nove Logitechove miške ter nov Valvov krmilnik za Steam. Na programskem nivoju...

49 komentarjev

Evropsko sodišče: prodaje in nakupi bitcoina neobdavčeni

ECJ - Evropsko sodišče (ECJ) je danes razsodilo, da je bitcoin oproščen plačila davka na dodano vrednost, s čimer se je še za korak približal valutam. To ne pomeni, da so transakcije z bitcoinom oproščene DDV, kadar ga uporabljamo kot plačilno sredstvo za nakup dobrin, temveč da so oproščene davka finančne transakcije z bitcoinom (prodaja in nakup valute). Podobno kot ne plačamo DDV-ja pri menjavi valut, prodaji delnic ali nakupu naložbenega zlata, tako bo tudi nakup bitcoinov neobdavčen. V nasprotnem primeru bi se zgodilo, da je bitcoin obravnavan kot naložbeno srebro, kjer pri prodaji po uradnih kanalih izgubimo 22 odstotkov DDV-ja.

Sodni spor je sprožil švedski poslovnež David Hedqvist, ki je ustanovil eno izmed borz za menjavo bitcoinov. Bitcoin predstavlja precejšnjo težavo za pravo ureditev, saj gre za sorazmerno nov...

7 komentarjev

Apple zaprisegel, da v iPhonih nima več "stranskih vrat"

Reuters - V svoji vlogi je Apple ta teden za namene izdaje sodne odločbe v zvezi z dekodiranjem podatkov na Applovih napravah izjavil, da v napravah z nameščenim iOS-om verzije 8 ali novejšimi nima več vgrajenih stranskih vrat, ki bi mu omogočala dekriptiranje vsebine brez poznavanja gesla uporabnika.

Ameriški preiskovalni organi so želeli, da sodišče Applu odredi, da dekodira vsebino zasežene iNaprave. Po krajši sodni bitki na to temo je sedaj Apple izjavil, da za naprave z iOSi verzije 7 ali starejše to delno lahko stori, vendar je mnenja, da tega ne bi počel. Za naprave z nameščenim iOS-om verzije 8 ali novejšim pa tovrstna storitev domnevno ni več tehnično izvedljiva.

Apple tudi pravi, da je glede na podatke njihove...

31 komentarjev