»

Sedmerica obsojena, ker niso napovedali potresa

Posledice potresa

BBC - Italijansko okrajno sodišče je šest italijanskih znanstvenikov in enega javnega uradnika obsodilo na šest let zapora zaradi večkratnega uboja, ker so pred potresom leta 2009 sporočili, da ni verjetno, da bi se zgodil potres. Ko so se 6. aprila 2009 stresla tla z magnitudo 5,8 po Richterjevi lestvici, je umrlo 308 ljudi.

Zgodba je seveda nekoliko bolj zagonetna. Mesto L'Aquila, kjer je bil epicenter potresa, leži na znani geološki prelomnici, zato rahli potresi niso neobičajni. V mesecih pred potresom ga je streslo več manjših sunkov, zaradi česar je italijanska vlada sestavila odbor več seizmologov in vladnih uradnikov, da bi preučili možnost velikega potresa. Dober teden pred katastrofalnih potresom so izdali poročilo, v katerem so zapisali, da več rahlim...

73 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: iščemo nove sodelavce + veliko stvari

Kiberpipa vabi nove sodelavce in sodelavke

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden malo drugače; za začetek s povabilom k sodelovanju. Kiberpipa trenutno aktivno išče nove sodelavce - programerje z ljubeznijo do odprte kode, intermedijske umetnike vseh vrst, DIY entuziaste. Če se najdete v kateri od teh vlog, oziroma vas vsaj malo zanima, vas prosimo za prijavo na e-poštni naslov maja@kiberpipa.org, do konca meseca.


Od torka do četrtka bomo čez dan (od 12h do 19h) na 13. Študentski areni na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Najdeš nas na Eko otoku, kjer bomo skupaj z društvom Duh Časa izvajali servisiranje in reciklažo odsluženih računalnikov. Iz zbranih računalniških komponent bomo sestavljali računalnike, jih opremljali z brezplačnim odprtokodnim sistemom Ubuntu GNU/Linux, ter jih na koncu predali Zavodu Študentska svetovalnica, ki bo računalnike podaril socialno ogroženim dijakom in...

14 komentarjev

Netflix krade

Netflix je ta teden zaštartal v Skandinaviji.

vir: engadget
Slashdot - Še ena iz analov big copyrighta: Netflix je svoje rešitve za video za zahtevo (Netflix Watch Instantly) na Švedskem, Norveškem, Danskem in na Finskem, vsak dan v še eni državi. Cena je ugodna - 79 kron na mesec npr. na Danskem, kar je dobrih 9€. A zgleda, da to ni dovolj za plačilo profesionalnih prevodov v domači jezik, saj npr. nekateri Finci poročajo, da so podnapise pograbili (beri: ukradli) kar z lokalnega portala za ljubitelje filmov.

Poročila ne temeljijo na neki temeljiti analizi teksta, ampak na preprostem dejstvu, da so iz podnapisov pozabili pobrisati "creditse". V izhodni špici filma se zato za kratek čas pojavi napis "Ta podnapis smo...

30 komentarjev

AMD zaradi izgube odpušča

AMD - AMD se je znašel v precejšnjih težavah, saj so v tretjem letošnjem četrtletju pridelali visoko izgubo, zaradi česar so bili prisiljeni napovedati reorganizacijo in odpuščanja.

V zadnjem tromesečju so ustvarili 1,27 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 10 odstotkov manj kot četrtletje pred tem in kar četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so tudi čisto izgubo v višini 157 milijonov dolarjev, od česar je 133 milijonov dolarjev odpadlo na izgubo iz poslovanja. V enakem obdobju lani so beležili še 97 milijonov dolarjev dobička, pa tudi v drugem letošnjem kvartalu so napraskali 37 milijonov dolarjev dobička. Bruto marža se je znižala na 31 odstotkov.

Stanje v AMD-ju še ni alarmantno, saj imajo 1,48 milijarde dolarjev rezerv v obliki denarnih sredstev, a se vsled...

14 komentarjev