»

Retencija prometnih podatkov še vedno bolj ne

Slo-Tech - Sodišče EU je, kot že nekajkrat, spet presojalo ureditev splošne in neselektivne hrambe prometnih podatkov. Od kar je sodišče v letu 2014 presodilo, da je Direktiva o obvezni hrambi prometnih podatkov neskladna s pravnim redom EU, si države članice bolj ali manj neuspešno prizadevajo, da bi takšno hrambo podatkov ponovno vzpostavile.

Prometni podatki omogočajo, da organi, ki imajo do njih dostop, iz njih zelo natančno sklepajo na številne vidike zasebnega življenja posameznikov, na katere se podatki nanašajo. Hramba prometnih podatkov torej predstavlja resen poseg v zasebnost. Pri posameznikih lahko verjetno povzroči, da so njihova življenja pod stalnim nadzorom. Posledično je tak poseg upravičen le v primerih resnih kaznivih dejanj.

Kako pomembni so metapodatki kaže izjava nekdanjega šefa NSA, ki je ob neki priložnosti dejal, da »ubijamo ljudi na podlagi metapodatkov«.

Pred nami sta dve sodbi, ena proti Franciji in druga proti Nemčiji.

Francija

Tokrat je sodišče odločalo o...

12 komentarjev

Logitechova ročna konzola za pretočne igre prispe oktobra

Logitech - Pri Logitechu so po dveh mesecih mini napovedi, govoric in izpustov informacij naposled pokazali svojo ročno konzolo G Cloud Gaming Handheld. Lansiranje bo 17. oktobra, cena pa ravno med Switchem in Steam Deckom.

V začetku avgusta so pri Logitechu presenetili z najavo, da v sodelovanju s kitajskim Tencentom razvijajo ročno konzolo - ki pa ne bo klasična igričarska naprava, temveč prvenstveno namenjena pretočnemu igranju, skozi servise Geforce Now, Xbox Cloud Gaming in druge. Konec avgusta so na splet nato pobegnile še prve slike naprave, ki kažejo na zasnovo nekje med Nintendovim Switchem in Valvovim Steam Deckom. Sedaj se je Logitech G Cloud Gaming Handheld, kakor so Švicarji zadevo skrajno inovativno poimenovali, znašla v spletni trgovini podjetja in prvi uradni najavi lansiranja - na Xboxovi spletni strani. Švicarji v oglasnih pamfletih očitno zaenkrat načrtno ignorirajo Googlovo Stadio in Amazonovo Luno, čeprav naj bi naprava prebavljala tudi ta dva pretočna servisa in ima...

15 komentarjev