»

Črv Stuxnet napadal iranski jedrski program?

ComputerWorld - V zadnjih tednih je na spletu moč več prebrati o računalniškem črvu Stuxnet, ki je bil prvič odkrit junija letos na iranskem sistemu. Črv se širi po okolju Windows, a je zanimiv, ker napada Simensove sisteme WinCC/PCS 7 SCADA, ki se uporabljajo za nadzor in krmiljenje industrijskih procesov. Črv ima tudi sposobnost reprogramiranja PLC-jev in maskiranja sprememb, s čimer lahko povzroči resno škodo. Črv se je razširil predvsem po Iranu, Indiji in Indoneziji, je pa njegova koda izjemno dovršena, saj meri pol megabajta in je napisana v več programskih jezikih, kar je za črve sila neobičajno.

Prav zaradi tega so že od samega začetka špekulirali, da je bil lansiran s posebnim namenom....

26 komentarjev

Komunikacijska zasebnost na delovnem mestu

Slo-Tech - Pri vprašanju zasebnosti na delovnem mestu gre za trk dveh interesov – interesa delodajalca po gospodarni izrabi delovnega časa in sredstev ter pravice do zasebnosti zaposlenega. Različni pravni sistemi dajejo prednost enkrat enemu, drugič drugemu. V praksi sta se v zvezi s tem izoblikovala predvsem tim. “ameriški” pristop, ki daje prednost delodajalcu in tim. “evropski” pristop, ki daje prednost zaposlenemu.

Predstavitev obeh pristopov ter nekoliko podrobnejšo ureditev področja zasebnosti na delovnem mestu v slovenski zakonodaji si lahko preberete na spletnem mestu Pravokator v članku Komunikacijska zasebnost na delovnem mestu.

Gre za prosto dostopen prispevek, ki je pred kratkim izšel v zborniku Kriminaliteta in tehnologija, ki ga je izdal Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani.

32 komentarjev

HP in Oracle sklenila premirje, HP išče novega kandidata za Hurdovo mesto

Slo-Tech - HP in Oracle sta zgladila spor, ki je nastal ob prestopu Marka Hurda iz Hewlett-Packarda (ta ga je bil odpustil) v Oracle. Ker se je HP bal, da bi Hurd lahko Oraclu izdal kakšne poslovne skrivnosti, so celo sprožili tožbo, a so se zdaj pogodili.

Hurd je prejel 12,2 milijona dolarjev odpravnine od HP-ja, a se je odpovedal pravici do 354 tisoč delnic HP-ja, ki so po trenutnem tečaju vredne 13,8 milijona dolarjev. Prav tako se bo moral držati svojih obvez do HP-ja, da ne bo razkril poslovnih skrivnosti. Tako bosta podjetji nadaljevati poslovno sodelovanje, ki traja že več desetletij.

Medtem HP intenzivno išče novega izvršnega direktorja, saj je vršilka dolžnosti Cathie Lesjak že napovedala, da je...

1 komentar

V Sloveniji nov superračunalnik

Slo-Tech - Slovenija je včeraj dobila nov superračunalnik, katerega računski cikli bodo na voljo za zakup tudi manjšim podjetjem v oblaku (High Performance Cloud Computing). Podjetji IBM in Arctur sta postavili nov superračunalnik po IBM-ovem standardu iDataPlex, tržil pa ga bo Arctur. Projekt je bil vreden dva milijona evrov, delno pa ga je sofinanciralo Ministrstvo za gospodarstvo v okviru javnega razpisa, ki se izvaja v okviru operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007 - 2013.

Njegova zmogljivost je 10 teraflopov na sekundo, v prihodnosti pa naj bi jo povečali na 25 teraflopov na sekundo, s čimer se bo uvrstil na rep svetovne lestvice 500 najzmogljivejših superračunalnikov. IBM je leta 2008...

15 komentarjev