»

V drobovje

Overclockers Australia - Ne, to ne bo novica s področja medicine, čeprav tja vsekakor računalništvo s hitrimi koraki prodira, ampak gre za zanimiv pogled v zgodovino.
Na OC Australia so se lotili preučevanja diskov. Tako so pred nekaj meseci na mizo postavili novega (uničenega) IBM-a in ga anatomsko secirali. Članek je poleg kratke zgodovine pogonov priporočljiv, ker dobite sliko o tem, kaj se sedaj nahaja v diskih.
Sedaj pa so se lotili še seciranja starega, 40 MB diska. Ugotovili sicer niso (po moje) ničesar presenetljivega, kljub temu pa članek lepo prikaže razvoj diskovnih pogonov.
Spet nekaj kratkega večernega branja.

0 komentarjev

Abit MediaXP @ Slo-Tech

škatla

Slo-Tech - Boeing je dobil za nekaj dni v uporabo Abit MediaXP - kontrolno ploščo s čuda raznoraznimi priključki in zanimivimi, uporabnimi funkcijami - in jo v tem času temeljito pregledal in obrabil, nato pa se je potrudil in za vas napisal test. Vsi bralniki za razne spominske kartice, optični vmesnik ter FireWire in USB2.0 vhodi so tokrat zbrani na eni sami napravi, ki čaka na vas. Hitro na branje, da vam ga kdo ne ukrade.

2 komentarja

AMD prenavlja označevanje procesorjev

News.com - Čisto vsi že poznamo AMDjev Performance Rating, saj je ob prihodu Athlonov XP ta sistem poimenovanja povzročil pravo malo zmedo na trgu procesorjev. In čisto vsakič, ko slišim logiko (beri: AMDjev izgovor, zakaj je to uvedel) za uvedbo, se mi hkrati nariše nasmešek ter utrne solza. Zakaj?

AMD pravi, da je uvedel PR, da bi označil, pri kateri hitrosti naj bi moral delovati stari Thunderbird-C, da bi dosegel frekvenčno slabšega XP. Primer: 1466 MHz Athlon XP ima oznako 1700+, kar pomeni, da bi moral Thunderbird-C delovati pri 1700 MHz, da bi dosegel 1466 MHz Athlona XP. Seveda govorim v pogojnikih, saj je bilo že od prvega dne jasno, da misli s to potezo AMD le skočiti Intelu v zelje.

No, sage še ni konec. Sodeč po C|Netovem članku lahko pričakujemo prenovitev sistema poimenovanja, s to razliko, da AMDjevci tokrat neposredno napadajo Intel, saj so rekli, da je nefer in zavajajoče, da je Intelov 2.26 GHz procesor počasnejši od Athlona XP 2200+. Če predvidevam pravilno, bi po novem PR...

21 komentarjev

Hitrost NV30

Slo-Tech - Zanimivo je to, da linija grafičnih kartic, ki bo na sebi nosila NV30, sploh še nima imena. Nekateri upajo, da bo poimenovan Geforce5, drugi mu že vnaprej pripisujejo tržno ime DreamForce, in tako naprej. Še bolj zanimivo dejstvo od zgoraj navedenega je pa to, da imajo nekatere strani že benchmarke NV30, v primerjavi z R9700 ter Geforce4 Ti4600. Avtor naj bi primerjal te kartice v 3D Mark 2001 in Q3:A ter naknadno (ne vemo kako) izmeril hitrost enote za osenčevanje pik. Jaz rezultatom ne verjamem ter mislim, da so le propaganda za nVidio ter sredstvo za čenče, a kdo sem jaz, da bi sodil [:D]. Klik!

17 komentarjev

Pentium 4 3.0 GHz bo porabil 70 W

DigiTimes - Že kar tri gigaherčni model Intelovega procesorja Pentium 4, ki bo na prodajne police tujih trgovin prišel v začetku oktobra, bo porabil preveč električne energije. Osnovne plošče, ki trenutno preplavljajo trg, lahko nase brez težav spravijo procesor, ki porabi do 60 W. No, trigigaherčnik bo porabil kar 10 W več, kar pomeni, da so bili proizvajalci osnovnih plošč primorani izdati dodatno izvedenko vsakega modela osnovne plošče. Proizvodni stroški so se zaradi sprememb strukture plošče (kar štirifazni tok, zamenjan PWN kontroler, drugačna razporeditev elementov,...) povišali za dva dolarja. Če bo vse šlo po načelu popolne zmede, lahko nato pričakujemo cenejšo in dražjo verzijo vsake od P4 osnovnih plošč, a se naj to ne bi zgodilo. Glavno besedo bo dalo tržno povpraševanje. Klik!

7 komentarjev

Nove funkcije v forumu

Slo-Tech - Primož je bil priden ter na novo napisal skripto za ustvarjanje novih tem v forumu. Kaj točno to pomeni? Odstranjen je tisti že dolgo poznani hrošč, kjer niste mogli ustvarjati ali urejati več kot ene teme hkrati. Očesu je skripta bolj ali manj enaka, le da boste od danes naprej primorani gledati dva nova tipa tem: prilepljene ter informativne. Oboje lahko ustvarjajo samo priviligirani administratorji foruma.

Prilepljene teme so v forumu označene z ikonico , informativne teme pa z ikonico . V oddelkih, kjer bodo odprte teme takega značaja, boste videli, da bodo teme izpisane nad ostalimi temami. Naslov teme bo označen s krepko pisavo.

V teh temah bodo forum admini razglašali pogosto spraševane stvari, kar bo, vsaj po mojem mnenju, odrešilo večnih iskalcev raznih programov veliko dela. Edina razlika med prilepljeno ter informativno temo je ta, da lahko uporabniki v prve odgovarjajo, v druge pa ne.

Uvedli smo še eno novost. Kdor misli, da je oddelek predelal v celoti, ter hoče, da...

10 komentarjev

Nasvidenje, VisionTek

Reactor Critical - Kaj se zgodi, ko je tekma za kupce prehuda in morajo podjetja znižati ceno na totalni minimum, da bi konkurenčno podjetje propadlo? Lahko propadejo tudi sama.

Tokrat je to Nvidiin zaveznik v ZDA - VisionTek. Nvidia in VisionTek imata sklenjeno pogodbo o sodelovanju (takem, zalo bljižnem). VisionTek je, oziroma je bil, eno glavnih imen v ZDA glede prodaje nVidiinih izdelkov, a se je uštel, saj je svojo proizvodnjo zaupal nekemu brezimnemu kitajskemu podjetju, nato predstavil nekaj neuspešnih prodajnih programov in, najhuje, hotel vstopiti na že tako zelo natrpan evropski trg. To - ga je pa stalo. Glave.

V petek naj bi uslužbenci dobili odpravnine, v prihodnjih dneh bo pa tudi uradno objavljen stečaj. nVidia naj bi že začela pogovore z nekim tajvanskim podjetjem, ki bi prevzelo proizvodnjo in prodajo za ameriški trg. Ta izpad nVidinih izdelkov na ameriškem trgu bo podjetje še dodatno stal, ker postaja ATI vedno močnješi. Pomnite - Hercules in Creative sta se nVidiinim izdelkom že...

0 komentarjev