»

Apple rekordno

Gibanja tečaja delnic Appla v zadnjem kvartalu

CNet - Spet so tisti dnevi v letu, ko podjetja kot po tekočem traku objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje. Mi si bomo ogledali zgolj najzanimivejše in najpomembnejše - danes je na vrsti Apple, ki je to četrtletje posloval rekordno.

V tretjem fiskalnem četrtletju je podjetje iz Cupertina zbralo za 15,7 milijarde dolarjev prihodkov in 3,25 milijarde dolarjev dobička. Prihodki so za 88 odstotkov višji v primerjavi z enakim obdobjem lani in na zgornji meji pričakovanj analitikov za letos.

V tem času so prodali 3,27 milijona iPadov (novi izdelek), 3,47 milijona Macov (kar je za 33 odstotkov več kot lani v enakem obdobju), 8,4 milijona iPhonov (61-odstotna rast) in 9,41 milijona iPodov (8-odstotni padec). Steve Jobs je nad izvrstnimi rezultati navdušen...

67 komentarjev

Dellove matične plošče z virusi

New Scientist - Proizvajalec računalnikov Dell opozarja, da so nekatere izmed njihovih strežniških matičnih plošč PowerEdge s proizvodnih linij prišle okužene. Prvi zapisi, da nekaj ni povsem v redu, so se pojavili na Dellovih podpornih forumih, kar je Dell kasneje potrdil. Manjše število prodanih plošč (manj kot odstotek) naj bi imelo malware zapečen v firmwaru, ki je nivo nad operacijskim sistemov, zato ga preprosti antivirusni programi ne morejo odstraniti. Šlo naj bi za W32.Spybot, ki lahko okuži le sisteme Windows.

Dell na ta način odpira Pandorino skrinjico tako imenovanih strojnih Trojanskih konjev, katerih se na primer Pentagon boji že dolgo časa. Tako ameriška vojska letno porabi več milijonov dolarjev za zagotavljanje neoporečnosti mikročipov v svojih kritičnih sistemih. Tudi raziskovalci s Case Western Reserve University raziskujejo namerno okužitev čipov, ki bi ob primernem signalu odpovedali.

13 komentarjev

Znana cena Kinecta (Natala)

X-Bit Labs - Microsoft je uradno potrdil cene za nov krmilnik za igre Kinect, ki je bil dolgo časa poznan pod kodnim imenom Natal. Sam senzor Kinect bo za obstoječe uporabnike konzole Xbox 360 stal 150 dolarjev, kar je v skladu z napovedmi. Nova štirigigabajtna konzola Xbox 360 bo na voljo od 3. avgusta za 200 dolarjev, ponujala pa bo modernejši videz, vgrajen Wi-Fi N, 4 GB bliskovnega pomnilnika in na dotik občutljive gumbe. Po izidu Kinecta bo komplet naprodaj za 300 dolarjev.

Kot je že znano, se bo Kinect vključil neposredno v vsak Xbox 360 in poseduje kamero, zvočne senzorje in tehnologijo za zaznavanje gibanja, ki sledi 48 točkam človeškega telesa. Zmogel naj bi do 30 sličic na sekundo.

21 komentarjev