»

Prisluškovanje v zasebnem sektorju: Murdochov NOTW le vrh ledene gore

Guardian - Prisluškovanje je "in". Kot so nam razložili Snowden in njegovi predhodniki, tako NSA kot tudi britanska GCHQ in nemška BND sedijo na vseh večjih optičnih kablih in prisluškujejo vsemu internetnemu prometu, česar se pa ne da dobiti na ta način, pa dobijo direktno od ponudnikov telekomunikacijskih servisov (Prism). Dobljene podatke potem še veselo delijo med sabo. Američani naj bi to počeli tam od 2003/2004, Britanci zadnja tri ali štiri leta, Nemci dve. Kako daleč so s tem naši na glavnem ljubljanskem vozlišču v kleti pod Telekomovo stavbo v centru Ljubljane, še ne vemo. Ampak to so samo vlade. Prisluškuje si tudi zasebni sektor, v takšne ali drugačne namene.

Dve leti nazaj je v Veliki...

9 komentarjev

Snowden obtožen vohunjenja

Edward Snowden

Washington Post - ZDA so Edwarda Snowdna uradno obtožile vohunjenja, razkriva vložena obtžnica zoper njega. Obtožnica ga bremeni nepooblaščene objave informacij o nacionalni obrambi, namerne objave zaupnih obeščevalskih informacij in kraje vladne lastnine. Prvi kaznivi dejanji opisuje zakon o izdaji države iz leta 1917, zaradi česar Snowdnu grozi do 10 let zapora za vsako obtožbo.

Obtožnici so vložili že 14. junija, sedaj pa jo je sodišče odpečatilo. Snowden se je že pred objavo podatkov, ki so zanetili afero Prism, zatekel v Hongkong, kjer se sedaj skriva na neznani lokaciji. Želi si pridobiti politični...

17 komentarjev

Samsung predstavil tablico za Windows 8 in Android

Slo-Tech - Samsung je prestavil svoj prvi tablični računalnik, ki združuje dva svetova. Ativ Q poganja tako Windows 8 kakor tudi Android. To je že v začetku meseca storil Asus, sedaj pa se je izziva lotil še Samsung, ki je tradicionalno največji podpornik androidnega tabora.

Ativ Q ima zaslona, ki po diagonali meri 13,3 palca in se ponaša z ločljivostjo 3200 x 1800 zaslonskih pik. Pod zaslonom se skriva tipkovnica, ki jo lahko razkrijete s premikom zaslona. Tako lahko tablico uporabljate tudi kot prenosni računalnik ali za kazanje podatkov občinstvu, če zaslon obrnete nazaj. Poganja ga procesor Intel Core i5 (Haswell), ima 128 GB SSD-ja in možnost razširitve s kartico microSD. Ativ Q je debel 13,9 milimetra.

Poleg tega je Samsung predstavil še...

23 komentarjev

Instagram odslej tudi za videoposnetke

BBC - Instagram je na novinarski konferenci najavil, da odslej uporabnikom ne bo več omogočal le deljenja slik, temveč tudi kratke videoposnetke. Posnamemo lahko videoposnetke v dolžini od treh do petnajstih sekund, ki jih, podobno kot fotografije, lahko spustimo skozi katerega od 13 filtrov. Uporabniki iPhone-a imajo tudi možnost avtomatične stabilizacije slike (funkcija Cinema), sicer pa je nova aplikacija delujoča tudi na androidnih napravah.

Instragram, ki ga je lani za milijard dolarjev kupil Facebook, bo z novo funkcionalnostjo konkuriral Twitterjevemu Vinu. Slednji takisto ponuja nalaganje videoposnetkov, ki pa so omejeni na šest sekund. V Instagramu pravijo, da je zanje 15 sekund...

28 komentarjev