»

Zahodna podjetja Iranu prodala nadzorno tehnologijo

Washington Times - Kot poročata Washington Times in The Wall Street Journal, je skupno podjetje Nokie in Siemensa, Nokia Siemens Networks (NSN), iranskemu državnemu podjetju Irantelecom prodalo sistem za nadzor elektronskih komunikacij.

Uradno seveda z namenom boja proti kriminalu, v podjetju pa tudi poudarjajo, da so spoštovali tudi izvozne omejitve ZDA in EU. A kot je v pogovoru za Washington Times povedala Lily Mazaheri, iranska odvetnica, ki brani številne iranske disidente, so v začetku leta aretirali enega izmed njenih klientov in sicer zaradi pogovorov, ki jih je imel z njo preko sistema za neposredno sporočanje (ang. instant messaging). Klientu so ob zaslišanju pokazali izpiske internetnega pogovora ter ga poslali v zapor.

Iran tako postaja eno izmed testnih področij za preizkušanje tehnologije deep packet inspection.

Predstavnik NSN Ben Roome pa je kljub temu izjavil, da "verjamemo, da povezanost, ki jo omogočamo, družbam prinaša pomembne prednosti, predvsem z odprto izmenjavo informacij...

30 komentarjev

Ali Ubuntu postaja resen igralec?

ZDNet - Kot poročajo na ZDNet, Ubuntu počasi postaja resen igralec na trgu operacijskih sistemov. Chris Dawson tako piše o primeru brazilskega podjetja Metasys, ki svoje stranke (šole, podjetja in domače uporabnike) opremlja z Ubuntu Linuxom. Metasys posluje v Južni Ameriki, Afriki in Evropi in samo v Braziliji so na 350.000 namiznih računalnikov namestili Ubuntu, njihove stranke pa plačujejo za podporo. Ker Ubuntu oz. Metasys v Braziliji postaja tako resna igralca, Microsoft po besedah Dawsona močno pritiska na Brazilsko vlado, a za zdaj neuspešno.

Prav tako je po vsem svetu registriranih 13 milijonov aktivnih Ubuntu uporabnikov, Ubuntu pa pridobiva uporabnike celo na Kitajskem, kjer je stopnja piratstva sicer zelo razširjena. Dawson sklepa, da cena očitno ni edini faktor pri odločitvi kateri operacijski sistem bodo ljudje uporabili.

Ubuntu pa očitno ne pridobiva samo na namiznem področju, pač pa tudi na področju strežnikov. Ustanovitelji Ubuntuja, podjetje Canonical, so se namreč...

200 komentarjev

Activision Blizzard razmišlja o koncu sodelovanja s Sonyjem

bit-tech.net - Težavnost programiranja iger za Sonyjevo 3. igralno postajo je dodobra znana in je tudi eden izmed razlogov, da so zmogljivosti daleč od izkoriščenih, medtem ko se nekateri razvijalci pritožujejo nad pomanjkanjem le-teh pri največjemu konkurentu, Xbox 360. Situacijo je za PlayStation 3 še dodatno poslabšal vodilni mož Activision Blizzarda, razvijalca znanih serij Call of Duty, Guitar Hero, World of Warcraft ter skejterskih Tony Hawkov, Bobby Kotick.

Pravi, da ne vidijo razloga v podpori PlayStation 3, razen če v kratkem pridobijo nekaj tržnega deleža, saj je poleg težavnosti razvoj za to platformo še drag, obenem pa prodajo manj kopij kot za konkurenčni konzoli, Xbox 360 in Wii. Meni, da je edini način za...

46 komentarjev

Samopolnilni mobilni telefoni

bit-tech.net - Žal ne gre za samodejno polnjenje mesečnega računa, temveč za polnjenje baterij v mobilnih telefonih, a se marsikateri uporabnik ne bi branil tudi prve opcije. Samodejno polnjenje baterij razvijajo v Nokiinem raziskovalnem centru, ki se nahaja v britanskem Cambridge-u. Idejo so dobili pri pasivnih RFID karticah, ki energijo za svoje delovanje dobijo iz elektromagnetnih valovanj, katerih je zrak dandanes itak poln. Slednji so seveda vir oz. prenašalci energije, zadoščajo pa za minimalne energijske potrebe RFID čipa pri oddajanju informacij.

...

51 komentarjev

2010 leto 4G

HTC Max 4G, prvi 4G mobilnik

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Mobilna omrežja četrte generacije, ki so jasno naslednik omrežij 3. generacije, katere del je standard UMTS in njegova 3.5G razširitev HSDPA, obljubljajo velik preskok v zmogljivostih v primerjavi s trenutnimi omrežji. Standard naj bi omogočal prenose pri 100 Mb/s pri premičnem odjemalcu oz kar 1 Gb/s, če bo odjemalec dovolj nepremičen, obenem pa naj bi...

30 komentarjev

Google Street View razrešil zločin

Heise - Nizozemska policija poroča, da jim je Googlov Street View posredoval odločilen namig pri preiskavi napada, ki se je zgodil v Groningenu. Štirinajstletnik je lanskega septembra policiji prijavil rop, nato pa je letošnjega marca na Google Street Viewu odkril posnetek, na katerem sta bila na kraju zločina poleg njega še oba nepridiprava. Policija si je posnetke ogledala in z lahkoto identificirala roparja.

Google Street View je sicer zaradi kakovosti svojih posnetkov, ki omogočajo prepoznavanje ljudi, hiš in drugega
že marsikod zašel v težave. Nad njim so se znesli lokalci v Veliki Britaniji, čeprav je imel Google tam urejene vse papirju. Maja so Googlu uradno prepovedali snemanje tudi Grki, ki so bili nezadovoljni s takim vdorom v zasebnost. Tudi v Nemčiji niso najbolj navdušeni nad njim, tako da so šele pred kratkim sklenili dogovor s podjetjem, da morajo za nadaljevanje svojega početja poskrbeti, da bodo ljudje, zemljišča, registrske tablice in podobno nerazpoznavni že v surovih...

6 komentarjev

Zune bo imel čip Nvidia Tegra

Zune HD

CNet - Microsoft je potrdil, da bo imel novi Zune HD, ki bo izšel še letos jeseni, čip Nvidia Tegra. Microsoftov razvojni inženir Matt Akers je dejal, da je bilo na spletu mnogo špekulacij v tej smeri, zato so se odločili temu narediti konec in novico uradno potrditi. Na ta način bo ime Zune boljšo avtonomijo in grafiko. Tegra je sicer prvi procesor, ki ga je Nvidia sestavila za prenosne naprave, saj so se doslej ukvarjali pretežno s požrešnimi grafičnimi procesorji za računalnike. Nov SOC (system-on-a-chip) s Tegro bo porabil 0,5 W energije. Poleg tega bo imel Zune 3,3-palčni 16:9 OLED-zaslon (480x272), HD radio, HD video izhod, Wi-Fi, spletni brskalnik, akcelerometer in na zaslonu, ki bo občutljiv na dotik, predstavljeno tipkovnico QWERTY.

Jen-Hsun Huang,...

5 komentarjev

NEST is back, baby!

Slo-Tech - NEST, tradicionalni g33kovski žur na sončni strani Alp, ki vam prinese edini dober izgovor, da v najhujši poletni vročini zapustite svoje udobno klimatizirano domovanje in se odpravite v širni svet (s svojim kavnim mlinčkom pod roko, se razume!), se tudi letos vrača in vam daje priložnost, da ob ledeni kavi, pici in pivu dokončno ovržete ali potrdite obstoj nezemljanov, ugotovite, kdo je porušil WTC, premeljete, ali je trenutna generacija Intelovih procesorjev res boljša od AMD-jevih, če je Microsoft res potrebno našeškati po zadnji plati, če so represivni organi Slo-Techa res bili krivični do vam ljube strani in predebatirate vse ostale probleme civilizacije, ki vam jih v neskočnem nizu tem ni uspelo dokončno rešiti čez leto.

Najhujši nasprotniki bodo lahko preverili, koga je več v hlačah tudi v igrah (za zmagovalce bodo kot vedno na voljo nagrade), bolj umirjeni pa se bodo z veseljem udeležili predavanj, ki bodo obsegala vse od osnov mikrokontrolerjev do h4x0r1ng CTF-ja, prav...

55 komentarjev

Potrjen nov standard slovenske tipkovnice

Delo - Slovenski inštitut za standardizacijo je potrdil nov standard za slovenski razpored tipk na tipkovnici, ki je bil v javni obravnavi od 1. februarja do 2. marca letos. Standard se imenuje SIST 1044:2009 in kakšnih bistvenih sprememb ne prinaša, njegova uporaba pa ne bo obvezna. Najbolj očitne spremembe bodo prestavitev tipk za znaka ć in đ v tretjo raven, na njuni mesti pa bosta prišla znaka š in evro (€); kjer je bil prej š, bo po novem afna (@). Poleg tega so poslovenili tudi napise na kontrolnih tipkah: Enter bo odslej Potrdi, Esc Izhod, Caps Lock Velike črke, Shift Dvig itn. Odslej je predvidena revizija standarda vsakih pet let, če se bo pokazala utemeljena potreba po spremembi. Klik!

176 komentarjev