»

Nove matične plošče

X-Bit Labs - Pa poglejmo, kaj nam danes ponujajo proizvajalci mamaplatk:

Soltek:
Danes je Soltek uradno naznanil novo SocketA matično ploščo (SL-75DRV-X), ki bazira na VIA KT266 chipsetu. Od predhodnika (SL-75DRV) se razlikuje predvsem po novi VD-Tech II tehnologiji. To je nova in izboljšana Voice Diagnostics tehnologija, ki omogoča glasovno sporočanje napak. Specifikacije ostajajo večinoma nespremenjene: 3 DIMM reže za PC2100/PC1600 DDR SDRAM, 1 AGP Pro, 5 PCI in 1 CNR reža. Matična plošča podpira tudi 6 USB vtičnic in integrirano ACí97 zvočno kartico.
Plošča ponuja tudi nekaj overclockerskih nastavitev in bo na voljo v začetku julija.

Leadtek:
Leadtek je pri nas poznan predvsem po svojih...

6 komentarjev

Hladilnik za diske

SystemLogic - Disk je komponenta, ki jo včasih kar malce zanemarimo. Pri overclockanju je pozornost vedno usmerjena bolj v silicijske dele računalnika, disk pa potegne kratko. Zanemarjanje so nadaljuje do takrat, ko se disk zaradi prevelike temperature sesuje. Še najmanjša škoda se naredi, če izgubimo vse podatke, če pa nimamo sreče, se lahko zgodi, da diska ne bomo več spravili k življenju. Nekateri uporabniki so že dovolj osveščeni, da na disk pritrdijo ventilator, vendar to še vedno ni tisto pravo. Disk se najbolje ohladi, če ga damo v posebno ležišče. Enega izmed množice različnih diskovnih ležišč so stestirali tukaj in bili kar navdušeni nad njim, saj je pri polni obremenitvi disk ohladil skoraj za 15 stopinj C. Če se vam disk pogosto prgreva, potem je nakup ležišča kar dobra naložba. Nakup ležišča se obnese tudi v nenavitih sistemih, v katerih so nastanjeni diski z 10 ali več tisoč obrati. ...

0 komentarjev

Test OpenGL kartic

Tom's Hardware - Tokrat so na Tom's Hardware testirali tri grafične kartice, ki so namenjene profesionalni grafiki. Upam, da ni treba poudarjati, da so take kartice namenjene samo tistim, ki se ukvarjajo z zahtevnimi risarskimi programi in da niti slučajno ne sodijo v računalnik navadnega smrtnika. V navaden računalnik ne sodijo predvsem zaradi enega razloga - cene. Take in podobne profesionalne kartice stanejo veliko denarja in so bolj v domeni visokozmogljivih delovnih postaj. Testirane so bile naslednje tri kartice:
*Elsa Gloria III
*ATI Fire GL 4
*3DLabs Wildcat II 5110

Test teh treh kartic napisan zelo podrobno in temu primerno dolgo. Gotovo ne bo noben posameznik šel kupovati kakšnih Wildcat ali Fire GL grafičnih kartic, zanimiva pa utegne biti Gloria III, vendar ne zaradi cene. Na Gloriji III je pricinjen čip Quadro II, ki ga lahko precej poceni dobimo iz GeForce 2 grafičnih kartic (cinjenje uporčkov), zato si test le-te še posebej oglejte. ...

1 komentar

Saga o P4X266 se nadaljuje

The inquirer - Proizvajalci ALi in SiS stremijo k temu, da bi Intel tožil Vijo neupravičene rabe Intelovih patentov v njihovem novem P4X266 čipsetu za P4. Zakaj? VIA je prevzela S3, ki je imel z Intelom sklenjeno pogodbo o uporabi njenih patentov. Intel pa pravi, da VIA ni upravičena do njih z samim prevzemom.Zakaj stremijo toliko k tem, da bi Intel izločil Vijo? Predvsem zato, ker morata onadva plačevati Intelu približno $5 po čipu za licenco, kar samo podraži celotno stvar. Tako naj bi bila cena teh čipov okoli $40. VIA pa namerava imeti prodajno ceno pod $30. Tako bojo le ti s težavo konkurirali Viji. Zakaj se Intel še ni odločil za tožbo? Prav zaradi tega, ker še ne vedo, ali je VIA upravičena z samim prevzemom tudi do uporabe licenčnih patentov, ki jih je Intel sklenil z S3. Znano pa je, da Intelovi odvetniki že kar nekaj časa proučujejo nastali položaj.

3 komentarji

Vihar pred zatišjem

Slo-Tech - Konec šole! Kaj to pomeni, dragi bralci in bralke? Da greva danes s Primožem na končni izlet. Ergo, naslednjih 5 dni začnite plesati ples dežja, plodnosti ter dobre volje za to, da bo strežnik preživel 5 dni brez Primoževega vpliva nanj. Ker je tudi DrSergioDJ gimnazijec, bo tudi on 5 dni odsoten. Prav za to je bila sedaj dodana nova recenzija filma Gladiator. Vihar pred zatišjem . Da pa ne bo pomote, novice bodo. Pa, saj imamo lunija, našo Master Chief Bwano ter ostale p'šančke, kot so slycer... Aja, saj res... Pretorijanec je šel danes na dopust . Pa saj boste preživeli. Klik!

21 komentarjev

–izes!

več strani - Kar neverjetno je, kako se nekateri (Američani) bojijo poletja. Pa ne zaradi hurikanov, toče, ozonske luknje,... Ampak, ker bodo morali malo odviti svoje procesorje. No, to je samo teoretična ugotovitev. Lahko se tudi motim.
Kot dokaz številka 1 predlagam ta test. Človek se je spravil nad 15 ventilatorjev in jih zares pretestiral... Dokaz številka 2 je tukaj. Tudi tukaj gre za test coolerja, a le enega. Ja pa zato toliko bolj natančen. Opiše vse od učinkovitosti namestitvenega mehanizma, do vse "dodatne" opreme, ki pride zraven ventilatorja.
Mislim, spoštovana porota, da ni dvoma, da so obtoženi krivi strahu pred poletjem. Predloženi dokazi so jasni in točno pričajo o dejanju, ki so ga krivi obtoženi. Sproti bom dobavljal še več svežih dokazov iz te zadeve.

6 komentarjev

Bela matična plošča

X-Bit Labs - Po modri (Gigabyte), rdeči (ASUS) in črni (ASUS), bo prišla še bela matična plošča. Ja, tako je. Njen PCB bo bel.
Šlo bo za ABIT ST6E-RAID in ST6E. Razlika med njima je, da ena ima RAID druga pa ne. Imela bo Socket370/FC-PGA2 ležišče in bazirala na Intel i815EP B-stepping čipovju. Ima pa tri DIMM reže za PC133 SDRAM. Na njej so še 1 CNR reža, 1 AGP reža in 6 PCI režter 4 USB vhode. Verzija z RAID-om bo imela še HighPoint HPT370 kontroler. Kot vse novejše ABIT-ove matične plošče, bo tudi ta podpirala SoftMenu III, torej navijanje iz BIOS-a. Navijati se bo dalo od frekvence 50MHz do 250MHz v korakih po 1MHz. Spreminjati se bo dalo tudi Vcore napetost; to...

13 komentarjev