»

Vegovi dnevi 2004

Slo-Tech - Te dni potekajo Vegovi dnevi 2004, ki jih v čast 250-letnice rojstva barona Jurija Vege prireja Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Program je zelo bogat: osrednja proslava je potekala v soboto v Zagorici, danes so odkrili Vegovo spominsko ploščo, do jutri bo potekalo mednarodno srečanje iz zgodovine matematičnih znanosti, v sredo je na sporedu simpozij Matematika in umetnost, v četrtek pa bodo v Tehniškem muzeju odprli razstavo Stara učila in učni pripomočke idrijske realke. Ob obletnici so izšli tudi priložnostni kovanci z motivi našega velikega matematika, artiljerijskega časnika in balistika. Klik!

2 komentarja

Dnevi Jožefa Stefana

Slo-Tech - Inštitut Jožef Stefan organizira Dneve Jožefa Stefana, ki bodo potekali od 22. do 26. marca v spomin na 24. marec 1835, ko se je rodil Jožef Stefan, najuglednejši slovenski fizik, po katerem se imenuje tudi eden izmed fizikalnih zakonov. Namen prireditve je širjenje zanimanja za znanost, zato bodo znanstveniki v svojih predavanjih govorili o jedrski energiji in radioaktivnih odapadkih, funkcionalni 4D-vizualiziaciji proteolize in o vplivu pridružitve EU na znanost. Odprli bodo razstavo slik Nikolaja Beera, podelili nagrade, zlate znake Jožefa Stefana, ki so si jih prislužile najboljše doktorske dizertacije v zadnjih treh letih, 25. marca pa bo dan odprtih vrat. Klik!

4 komentarji

MP3 v surrond zvoku

Slashdot - Vsi poznamo revolucionarno tehnologijo MP3, ki je omogočila širšo distribucijo glasbe ter posledično razmah peer-to-peer (P2P) scene. S svojim "okrajšanjem" najvišjih in najnižjih delov skladbe (s tem mislim na zvočne frekvence), ki jih človeško uho ne sliši, je namreč glasba postala toliko manj megabajtno obsežna, da se je lahko prosto prenašala po internetu - a o legalnosti takšnega početja kdaj drugič [:D] ).

A večina pravih ljubiteljev glasbe še vedno prisega na različne druge metoda shranjevanja glasbe zaradi tega ali onega razloga, in verjetno je eden izmed teh razlogov tudi pomankanje prostorskega zvoka. A kot poroča BBC News, tudi to ne bo več dolgo ovira, saj so znanstveniki Fraunhoferjevega inštituta iznašli način, kako z minimalno količino dodatnih informacij računalniku dopovedati, iz katere smeri naj izvira zvok.

Tako bo zvok že med shranjevanjem v digitalno obliko opremljen z nekaj dodatnimi biti (ali bajti), v katerih bodo zapisane informacije o lokaciji zvoka v...

15 komentarjev

Intel Pentium 4 3.4GHz procesorji pregledani

Dva izmed kandidatov

vir: Tech Report
Slashdot - Vam danes, na ta precej turoben in deževen, postaja dolgčas? No, na Slo-Tech-u vam ponujamo povezavo na test, ki vam bo malenkost skrajšal dolge urice. V današnji beri testov je resnično omembe vreden test Intel Pentium 4 3,4 GHz procesorjev, ki so jih na Techreport-u postavili ob bok skoraj vsem trenutno omembe vrednim AMD-jevim konkurentom - tu sta dedka Athlon XP 3000+ in 3200+, teta Athlon 64 3000+, 3200 in 3400+, njena nečaak Athlon 64 FX-51/53, Athlon XP-M 2500+ 2,4GHz, ter seveda celotna Intel Pentium 4 serija od 2,8 GHz ter Pentium 'E' in Extreme Edition od 3,0 GHz. Zaradi obširnosti testa pa raje podajmo kar povezavo - Klik!

0 komentarjev

Mozilla 1.7b

Mozillazine - Izšla je Mozilla 1.7b, najnovejša razvojna različica programske zbirke Mozilla. Odslej bo priročni meni deloval tudi na straneh, ki ga onemogočajo, izboljšav sta bila deležna upravitelj piškotov in upravitelj gesel, prav tako pa tudi podpora CSS, grafične teme za Linux in sinhronizacija z dlančniki Palm. Ponovno je podprto pošiljanje informacij o sesutjih, predvsem pa se je v novi različici zmanjšal čas zaganjanja Mozille, prikazovanja spletnih strani ter pošiljanja in prejemanje pošte. Po dolgem času je razvijalcem uspelo tudi zmanjšati velikost Mozille. Slovenski jezikovni paket je že na voljo. Klik!

10 komentarjev

Pozor, Witty na delu

The Register - V soboto se je pojavil črv Witty, ki izkorišča varnostno luknjo v požarnih zidovih BlackIce in RealSecure. Črv "živi" samo v pomnilniku RAM in se ne zapisuje na disk. Na naključno izbranem naslovu IP poskuša odpreti UDP vrata 4000 in če naleti na računalnik z enim od prej omenjenih izdelkov, izkoristi varnostno luknjo in se razširi nanj. Po 20 000 poskusih prepiše pribl. 65 KB "smeti" na naključno izbrano mesto na disku, pri tem pa je zelo neselektiven, saj vam lahko "povozi" podatke, zagonski sektor, tabelo razdelkov ali datotečni sistem. Postopek se nato ponavlja, vse dokler ga ne zaustavite, za kar zadostuje že ponoven zagon sistema, če vam medtem ni že nepopravljivo "zapackal" diska.

Če torej uporabljate katerikoli izdelek podjetja Internet Security Systems (ISS), najprej preberite novico, potem pa hitro na stran z popravki.

6 komentarjev