»

Varnostna luknja v Mambo portalu

reddit - Če imate kakšen portal z Mambo portalom, ki teče pod Linuxom, se pazite črva Mare.D, ki preko varnostne luknje v Mambo in PHP XML-RPC knjižnjici, odpre zlohotnemu napadalcu tri različne načine dostopa do vašega strežnika.

Jedro črva, spisano v C, samodejno išče ranljive sisteme in na njih naloži skripto, ki dolpotegne preostali malware.

Za vse uporabnike Mambo verzije 4.5.3 še povezava do popravka. Vsebuje dve datoteki, ki jih je potrebno skopirati v mambo inštalacijo (prepišete obstoječi datoteki)

Za vse ki pa še uporabljate verzijo 4.5.2, je priporočena nadgradnja na 4.5.3 (In nato namestitev popravka)

Če pa uporabljate sorodni sistem Joomla, bodite brez skrbi, saj le-ta ni v nevarnosti

10 komentarjev

Vodne žice

Slo-Tech - Raziskovalci laboratorija Brookheven National Laboratory, ZDA, v sodelovanju z ostalimi raziskovalnimi inštitucijami, so uspeli ustvariti vodne nanožice (water wires), velike manj kot nanometer. Ustvarili so jih s pomočjo visokega pritiska znotraj določenih kristalov. Poleg tega jim je uspela tudi določena stopnja manipulacije s temi žicami.

Podobne strukture najdemo v celičnih membranah. Te strukture so odgovorne za transport protonov preko membrane. To je nujen člen v verigi procesov, s katerimi celica proizvaja potrebno energijo.

Takšne vodne nanožice so odličen prevodnik protonov in so zato potencialno uporabne za proizvodnjo novih tipov gorivnih celic oziroma vseh naprav, ki uporabljajo transport protonov za njihovo delovanje.

Vir: Laboratory news

3 komentarji

Avto parkiraj se!

reddit - Japonci se lahko razvajajo s parkirnim pomagačem (IPA -- Intelligent Parking Assist) v Toyota Priusih že od leta 2003, letos pa to čudo tehnike prihaja tudi v Evropo. Vse kar mora voznik (v optimalnih okoliščinah) storiti je, da izbere željeno parkirno mesto, od tu naprej lahko moli vse štiri v zrak. Dobesedno.

Priporočam ogled tega kratkega filmčka, kjer je ta zmožnost zelo nazorno prikazana.

Kako že gre tista mantra, računalnik ne bo nikoli vozil tako dobro kot človek? Zanimivo.

70 komentarjev

Prihodnost JavaScripta

reddit - JavaScript ni pretirano čislan programski jezik, večina nas je še vedno pod vtisom težav, ki so ga težile pri starejših brskalnikih, ampak odkar ga je pod okrijle vzela Ecma, se stvari izbolšujejo. JavaScript 2, ki ga snuje skupina neodvisnih stokovnjakov ter predstavnov Adobe, Microsofta in Mozille, bo tako vseboval kar nekaj novih jezikovnih konstruktov, naprimer iteratorje, generatorje in transformacije seznamov (list comprehension), dobro poznane že iz Pythona.

Zadnje čase se vsi zgledujejo po Pythonu, najprej C#, sedaj tole. Kdo bo naslednji? (Na tem mestu me ni potrebno raztrgati, vem, Lisp je imel vse, kar se imeti da, 50 let nazaj. Niste imeli v mislih Lispa? Smola, kajti Lisp je imel vse, kar se imeti da, 50 let nazaj.)

9 komentarjev

C++0x

Lambda the Ultimate - Bjarne Stroustrup (oče jezika C++) je spisal kratko predstavitev novosti v prihajajočem standardu za C++ z delovnim imenom C++0x, planiranim za leto 2009.
Ostaja usmeritev k sistemskemu programiranju, poleg tega pa nameravajo poenotiti delovanje in bolj natančno definirati obnašanje v robnih pogojih. Opazna novost, poleg nekaj sintaktičnih bonbonočkov, so koncepti. To so tipi, ki opisujejo lastnosti tipov, torej zagotavljajo v katerih protokolih (iterator, tok, število, ...) lahko dani tip uporabimo.

59 komentarjev