»

Zgodovina Errorno.h

Groklaw - Pred časom je predstavnik SCO-ja, Chris Sontag, v svojem predavanju na Harvardu dejal, da si SCO lasti pravice nad datoteko Errorno.h čeprav Linus Torvarlds trdi, da se pri pisanju le te ni zgledoval po njihovi kodi. Glede na to, da pri jedru Linux lahko sledimo zgodovini in avtorstvu vsake vrstice kode do njenega rojstva, je lahko Dr. Warren Toomey napisal zgodovino te datoteke in ovrgel Sontagove besede. Prispevek, objavljen na Groklaw, predstavlja zanimivo in ne prezahtevno branje.

7 komentarjev

Vesolje še ne bo umrlo v Big Ripu

Washingtonpost - Pred kakšnim letom smo na tem forumu že omenili Lindejevo idejo, da bi repulzivna sila (sila, ki razpenja Vesolje) utegnila nekega lepega dne raztrgati celo Zemljo in pol ure kasneje še vse atome, ki so jo (in nas) sestavljali. To naj bi se zgodilo sicer milijarde let v prihodnosti, ampak vendarle.

Zadeva se je zaostrila okoli novega leta, ko je ta teorija dobila krila. Tako so "na vrat na nos" začeli delati natančnejše meritve, kako daleč so v resnici eksplodirale nekatere supernove in kako svetle so bile. Iz tega se da namreč precej zanesljivo izračunati, kako močna je antigravitacija in predvsem kako hitro narašča.

Rezultati so pomirjujoči. Big Ripa ne bo še vsaj kakšnih 33 milijard let, verjetno pa sploh nikoli. Big Whimp ali celo Big Chrunch sta (spet) precej verjetnejša razpleta.

Washington Post.

21 komentarjev

Trojanci novo orodje spamerjev

The Register - Kot kaže, so minili časi, ko je bilo pisanje trojancev in podobne nesnage zgolj izkazovanje znanja, avtorji pa so se lahko ponašali samo s števili okuženih računalnikov. Kot kaže, se je tudi v te vode prikradel duh ekonomije, saj so nekateri ugotovili, da lahko s pisanjem te vrste programov tudi zaslužijo.

Kot danes poroča Register, so pri nemški reviji c't šli po sledi virusa Randex. Izkazalo se je, da je avtor naslove okuženih računalnikov prodajal kupcem, ki so v večini primerov le-te uporabljali za pošiljanje neželene pošte. Tako se je potrdilo mnenje strokovnjakov za spletno varnosti, ki so že nekaj časa menili, da je večina nelegalnih strani za prikrivanje identitete uporablja okužene računalnike brez vednosti njihovih uporabnikov. To pa kaže tudi, kot se je pokazalo že v tem primeru, da veliko skrbnikov ali lastnikov sploh ne spremlja, kaj se z njimi dogaja.

Izvorno novico najdete tukaj.

1 komentar

Strežniki z Linuxom so večkrat podlegli napadom

ZDNet - Britansko podjetje, ki se ukvarja s svetovanjem glede varnosti na internetu, mi2g, je po analizah napadov na strežnike, ki so bili izvedeni prejšnji mesec, ugotovilo, da je bilo največ uspešnih vdorov na sisteme z Linuxom, in sicer je napadalcem uspelo kar 13654-krat. Sistemi z Windowsom so sledili s komaj 2005 vdori.

Strokovnjaki so ob tem strmem vzponu števila vdorov v strežnike, ki temeljijo na sistemu Linux, presodili, da je to prejkone posledica slabo izobraženega kadra sistemskih administratorjev kot pa pomankljivi varnostni mehanizmi v sistemih linux. V kolikor še pomnite, je prišlo lani do kar nekaj prehodov različnih ustanov na Linux (če izpostavim NWS in Britansko zdravstvo), administratorji pa se temu šele prilagajajo, saj administrator pridobi največ znanja šele z izkušnjami.

A kaj to pomaga navadnim uporabnikom s stalnim internet dostopom, ki poganja doma strežnik? Vzemite si prost vikend tudi vi in stopite korak bliže dobremu sistemskemu skrbniku ter poiščite...

38 komentarjev