»

EU se spogleduje z omejitvami šifriranja

Slo-Tech - Britanski premier David Cameron ni osamljen v pobudah, da bi se v Evropi omejila raba šifriranja komunikacij ali pa omogočilo dešifriranje sporočil. Evropski notranji ministri bodo prihodnji teden razpravljali o predlogu, da bi se podjetja prisililo v omogočanje prisluškovanja šifrirani komunikaciji uporabnikov, kar bi dosegli z izročanjem zasebnih ključev ali vgradnjo ranljivosti v programe.

Belgijski odvetnik Gilles de Kerchove, ki od leta 2007 opravlja funkcijo koordinatorja za boj proti terorizmu pri EU, je za zasedanje notranjih ministrov EU, ki bo v četrtek v Rigi, pripravil priporočila za omejitev šifriranja. Dokument, ki ima oznako zaupno, je pridobil portal Statewatch.

V njem de Kerchove predlaga, da Evropska komisija...

98 komentarjev

WhatsApp prihaja na osebne računalnike, a kot polizdelek

Slo-Tech - Aplikacija za hipno sporočanje prek mobilnih telefonov WhatsApp je dobila še odjemalca za brskalnike na osebnih računalnikih. Odslej bo mogoče komunicirati prek obeh naprav, vsa sporočila v pogovorih pa bodo takoj vidna na obeh.

Za aktivacijo aplikacija v brskalniku ob obisku strani WhatsApp računalniku pokaže QR-kodo, ki jo potem skeniramo s telefonom, kjer smo jo bili že poprej namestili. Ker ne uporablja gesel in uporabniških imen, je treba QR-kodo posneti vsakokrat.

Vseeno je sistem še precej okoren, saj mora biti telefon ves čas povezan v internet, sicer pade tudi povezava prek osebnega računalnika. Na ta način so izničili pomembno prednost, tj. možnost uporabe, ko telefona bodisi nimamo v...

8 komentarjev

Google+ ne uspe prepričati uporabnikov

Slo-Tech - Storitev Google+, ki je nadomestila Buzz in Wave, je bila odgovor na Facebook, a Google kljub ogromni masi uporabnikov, ki posegajo po ostalih njegovih storitvah, ni uspel zakorakati na področje družabnih omrežij. Google+ je imel težave s popularnostjo ob nastanku in jih ima še danes (navdušenje na dan predstavitve je izjemno hitro splahnelo).

Alfa in omega družabnih omrežij Facebook je imel konec leta 864 milijonov uporabnikov, ki so bili aktivni vsak dan. V povprečju so vsak dan za Facebook porabili 21 minut. Število vseh uporabnikov pa je že zdavnaj preseglo milijardo in se bliža poldrugi milijardi. Google+ ima po drugi strani registriranih 2,2...

26 komentarjev

Ebay z načrtovanim dobičkom napoveduje odpuščanja in razkosanje v tri dele

Slo-Tech - Ebay je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje v minulem letu, v katerem so izpolnili načrte in zabeležili 936 milijonov dolarjev čistega dobička. Prihodki podjetja so znašali 4,9 milijarde dolarjev, kar je v skladu s pričakovanji Wall Streeta. Glavna molzna krava ostaja PayPal, ki je poskrbel za 2,2 milijardi prihodkov, kar je za petino več kot v enakem obdobju leto pred tem.

To se ima kmalu končati, saj so v podjetju potrdili, da je načrt za razdelitev PayPala in Ebaya v teku po načrtih. Sestavni del razdelitve pa bo tudi zmanjšanje števila zaposlenih. Izvršni direktor John Donahoe je namreč povedal, da bodo odpustili približno 2400 ljudi v oddelkih Ebay Marketplaces, PayPal in Ebay...

38 komentarjev

Nova aretacija v primeru Silk Road 2.0

Slo-Tech - Medtem ko v primeru Silk Road prav te dni teče sodna obravnava na newyorškem sodišču, so v Seattlu aretirali domnevno desno roko upravljavca Silk Road 2.0.

Druga inkarnacija strani Silk Road je vzniknila kmalu po zaprtju originalne strani. Nekaj časa ni bilo jasno, ali gre za policijsko vabo ali dejansko stran, zaprtje tudi druge verzije in aretacija domnevnega kolovodje Blaka Benthalla pa sta prinesla odgovor na to vprašanje. Včeraj pa so v Seattlu aretirali še 26. letnega Briana Richarda Farrella z vzdevkom DoctorClu, ki naj bi bil Benthallova desna roka. Farrell je obtožen storitve kaznivega dejanja pomoči pri distribuciji kokaina, heroina in metamfetamina.

Farrella so odkrili prek IP-naslova, saj je do...

57 komentarjev