»

Zdravilo za obnavljanje imunskega sistema

Slo-Tech - Znanost se v zadnjem času intenzivno trudi s preučevanjem procesov staranja, pogosto z namenom staranje upočasniti oz. omiliti starostne težave, po možnosti pa tudi odkriti kakšno "zdravilo" proti staranju (čeprav staranje ni bolezen).

Skupina raziskovalcev iz University of California je v manjši raziskavi (na 13 pacientih) tako odkrila, da naj bi uživanje zelo nizkih doz lenalidomida pomagalo obnavljati imunski sistem starostnikov. Uživanje lenalidomida naj bi namreč pomagalo zviševati nivo citokinov (proteinov imunskega sistema, ki pomagajo napadati viruse in bakterije). Predhodne raziskave so že pokazale, da količina citokinov v telesu s starostjo upada, zdravi starostniki pa imajo v telesu enake količine citokinov kot mladi ljudje.

Lenalidomid je sicer derivat talidomida, zdravila, ki so ga v preteklosti uporabljali kot pomirjevalo, zaradi teratogenosti pa je povzročal hude poškodbe novorojenčkov in je bila zato njegova uporaba opuščena. Lenalidomid je v Sloveniji registriran...

62 komentarjev

Patentni spor med Nokio in Applom se razplamteva

Diagram tožb in protitožb

vir: Slashdot
Slo-Tech - Spor med Nokio in Applom, ki je izbruhnil oktobra 2009, ko je Nokia vložila tožbo zoper Apple zaradi domnevne kršitve 10 patentov v svojih mobilnih telefonih, se še ne bo hitro unesel. Pred letom dni je Apple odgovoril s protitožbo, ki ji je hitro sledila nova tožba iz Nokie. Ameriško sodišče je spor preložilo na leto 2012, saj mora pred nadaljevanjem svoje povedati Ameriška komisija za mednarodno trgovino (USITC).

Nokia je te dni vložila še eno tožbo, ki je torej že četrta v tem primeru. To pot Applu očitajo kršitev patentov, ki pokrivajo področja na dotik...

17 komentarjev

Se Nokia ogreva za Windows Phone 7?

Nokie prihodnosti?

vir: PC World
PC World - Eldar Murtazin poroča, da so se pred dnevi predstavniki Nokie in Microsofta sestali in pogovarjali o tesnejšem sodelovanju, katerega rezultat bi bili Nokiini pametni mobilniki, ki bi namesto enega izmed hišnih operacijskih sistemov (MeeGo oz. Symbian) uporabljali Microsoftov Windows Phone 7. Takšne govorice bi sicer zlahka zavrgli, če jih ne bi začel Eldar Murtazin, ki je že velikokrat pravilno napovedal Nokiine poteze ter kot prvi predstavil obilico prototipnih naprav finskega mobilnega giganta, npr. N8, N900 ter še nekatere druge.

Uporabo Windows Phone 7 naredi nekoliko neverjetno Nokiino vztrajno zatrjevanje, da bodo uporabljali le...

28 komentarjev

Google donira Windowbuilder Pro in Corepro Profiler

The inquirer - Google je z nakupom podjetja Instantiations pridobil lastniško pravico nad programoma Windowbuilder Pro in Codepro Profiler. Sedaj bo ta dva kosa programja brezplačno predal odprtokodnemu projektu Eclipse. Najprej morajo kodo temeljito prečesati in se posvetovati s pravniki, da ne bi prekršili kakšnih intelektualnih pravic, nato pa bosta programa postala odprtokodna in v letu 2011 del Eclipsa Indigo. Predaja ne bo spremenila pogodb, tako da bo Google še vedno vzdrževal kodo. Codepro Analytix, ki ga je Google prav tako dobil s prevzemom Instantiationsa, ni vključen v kupčijo.

5 komentarjev

Ebay prevzema Brands4friends

Constantin Bisanz (desno) in Christian Heitmeyer, ustanovitelja Brands4friendsa

vir: Heise
Heise - Ebay že zdavnaj ni več zgolj stran za spletne dražbe računalniških komponent, marveč poizkuša postati prodajalec širokega asortimenta izdelkov. Tako so v teh dneh napovedali prevzem nemškega Brands4friendsa (kaj sploh počne podjetje), za katerega bodo odšteli 150 milijonov evrov. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2007 v Berlinu in ima 3,5 milijona uporabnikov, za katere skrbi 200 zaposlenih. Na njihovi spletni strani se uporabniki prijavijo in nato v dnevnih akcijah nakupujejo oblačila priznanih znamk do 70 odstotkov ceneje, ki jih stran pridobi od proizvajalcev z znatnim popustom na...

0 komentarjev

EU nezadovoljna z Intelovim prevzemom McAfeeja

The Wall Street Journal - Intel je avgusta najavil prevzem McAfeeja, za katerega nameravajo odšteti 7,7 milijarde dolarjev, a utegne kupčijo zaplesti Evropska komisija. Kot poroča The Wall Street Journal, je Evropska komisija, za zdaj še neuradno, izrazila pomisleke nad prevzemom, tako da bodo najverjetneje začeli dolgotrajno preiskavo, ki bo prevzem vsaj preložila. Glavni problem je Intelova nakana integrirati protivirusne sposobnosti neposredno v mikroprocesorje, kjer bi imel McAfee kot odvisna družba lahko neupravičeno prednost pri poznavanju nedokumentiranih funkcij pred tekmeci.

Intel je Komisijo o nameravanem prevzemu obvestil konec novembra. Komisija je nato ostalim podjetjem, ki izdelujejo protivirusne programe in drugo programsko opremo za zaščito računalnika, poslala vprašalnike o nameravanem prevzemu. V njih so jih povpraševali, ali je možno, da bi imel McAfee zaradi nove mame ekskluziven dostop do nekaterih funkcij.

Uradno stališče bo Komisija predstavila do 12. januarja, ko bodo bodisi...

3 komentarji

HTC najbolj popularen za Windows Phone 7

vir: VR - Zone
VR - Zone - Podjetje Occasional Gamer je za Windows Phone 7 že izdalo nekaj iger, iz ene izmed njih, Impossible Shota, pa so uspeli izluščiti prve podatke o količini uporabnikov posameznih proizvajalcev mobilnih telefonov na Microsoftovi najnovejši mobilni platformi. V sicer nekoliko omenjenem naboru uporabnikov močno kraljuje HTC, s katerim v roki igro igra kar 56 % uporabnikov. Drugi je Samsung s tretjino vseh mobilnikov, medtem ko ima omembe vreden delež le še LG, ki zastopa približno 10 % mobilnih telefonov. Na lestvici se znajdeta še Asus in Dell, a imata praktično zanemarljiv delež. Če pogledamo posamezne modele morda nekoliko presenetljivo vodi HTC-jev paradni konj HD7, ki domuje v rokah 26 % igralcev igre Impossible Shota. Na drugem...

1 komentar

Humble Indie Bundle 2 tudi na Steamu

Statistika ob pisanju novice

Ars Technica - Humble Indie Bundle 2, zbirka petih iger neodvisnih razvijalcev, bo naprodaj še 5 dni, že kmalu pa bodo presegli dosežek prvega paketa. V primeru druge peterice so za časa pisanja novice zbrali skoraj 1.207.000 ameriških dolarjev, medtem ko je končni rezultat prvega paketa višji le za okrog $66.000. Dobrih 163.000 kupcev je do sedaj v povprečju plačalo 7,38 ameriškega dolarja, ponovno pa se je izkazalo, da so najbolj skopi uporabniki sistemov Windows ter najbolj radodarni Linuxaši. Povprečen znesek je zaenkrat skorajda 2 ameriška dolarja nižji od prve akcije. Zbran znesek bo v različnih deležih razdeljen med razvijalce in dve dobrodelni organizaciji, svoj delež pa bodo tokrat dobili še organizatorji akcije. Dobra novica bo razveselila še obstoječe in bodoče uporabnike Valveove spletne trgovine Steam, trojica iger iz Humble Indie...

2 komentarja

Objavljena baza zasebnih SSL-ključev usmerjevalnikov in VPN-jev

Slo-Tech - LittleBlackBox Project je na internetu objavil bazo več kot dva tisoč zasebnih SSL-ključev, ki se uporabljajo pri asimetričnem šifriranju komunikacije. Objavljeni so ključi, ki so nespremenljivo zapisani (hard-coded) v različnih vgrajenih napravah, kot so usmerjevalniki interneta in podobno. Da imajo te naprave zapečene SSL-zasebne ključe v svoji strojno programsko opremo (firmware), je znano že dolgo časa, a doslej se jih nihče ni lotil sistematično iskati in objavljati.

Problem je, da so ti ključi fizično in nespremenljivo zapisani v naprave, tako da imata dve...

8 komentarjev