»

Ameriški IT-velikani svarijo Irsko

Slo-Tech - Irska je trenutno najnovejše krvaveče gospodarstvo v evroobmočju, ki nujno potrebuje denarno pomoč. Keltski tiger, kot so Irsko poimenovali zaradi silovitega razvoja v 90. letih in začetku tega tisočletja, se namreč pod težo lastnega bančnega sistema opoteka. Njihove banke in njihove bilance so se razrasle do razsežnosti, ki so bile nesorazmerno večje od domačega gospodarstva. V obdobju debelih krav in poceni kreditov to ni povzročalo težav, v obdobju suhih krav pa je irska vlada ponudila državno poroštvo za vse bančne dolgove, da bi preprečila beg kapitala. Rezultat so prezadolžene banke, ki navzdol vlečejo celotno Irsko, tako da je njihov položaj prej soroden islandskemu kakor grškemu.

Keltski tiger je pred 20 leti lahko začel...

57 komentarjev

Venezuela šolarjem deli Intelove prenosnike

Računalnik iz projekta Canaima

Heise - Venezuelska vlada je v preteklih tednih začela akcijo razdeljevanja prenosnih računalnikov šolarjev, v sklopu katere kanijo razdeliti še 350.000 prenosnikov. Gre za Intelove prenosnike nižjega cenovnega razreda iz družine Classmate PC, ki jih izdelujejo na Portugalskem. Na njih teče operacijski sistem Canaima, ki je venezuelska predelava Linuxove distribucije Debian. Letos so razdelili že 228.000 prenosnikov, do konca leta pa naj bi se ta številka povzpela do pol milijona.

Venezuelski predsednik Hugo Chávez je seveda na prenosnike naložil videoposnetke o narodnem junaku Simónu Bolívarju, ki se je Venezuelcem (in tudi drugim južnoameriškim državam) pomagal otresti španske nadvlade. Njemu v čast Venezuela še danes nosi...

25 komentarjev

Težave z Nokio N8

Heise - Nedavno izdani novi pametni telefon s Symbianom^3 iz Nokie povzroča proizvajalcu kar nekaj sivih las, saj ga tare nekaj težav. Nokia je namreč v petek priznala, da del izdanih telefonov N8 ne deluje ves čas pravilno. Okvarjene naprave naj bi se brez razloga izklapljale in se nato ne bi hotele več vključiti. Finci sicer zagotavljajo, da je prizadet le manjši del N8, a na ugled znamke že druga težava - N8 je namreč zamudil - ne bo pozitivno vplivala. In Nokia na N8 polaga velike upe, saj se je v zadnjem letu del Symbiana skrčil s 45 na 36 odstotkov.

21 komentarjev

Microsoft ne nasprotuje alternativnim uporabam Kinecta

vir: CNet
CNet - Takoj po izidu Microsoftovega krmilnika Kinect za Xbox, ki zaznava gibanje človeka v prostoru, je Adafruit Industries razpisal nagrado za odprtokodne gonilnike, ki bi omogočili rabo nove naprave tudi drugod, ne le na konzoli. Microsoft se je na predelavo odzval z besedami, da tega početja ne podpirajo in da se bodo borili proti takšni zlorabi naprave. Le nekaj dni zatem so v Redmondu svoje mnenje popolnoma spremenili.

Microsoftov predstavnik iz divizije za Xbox Alex Kipman je na National Public Radiu v oddaji Science Friday dejal, da je bil krmilnik namenoma puščen odprt. Poudaril je, da Xbox ni bil razbit ali shekan. Če bi nekdo pridobil algoritme, ki so v napravi, ali pa bi med senzor in Xbox za namene goljufanja vrinil tretjo napravo, bi lahko govorili o hekerskem početju, ki ga Microsoft ne odobrava. Odprtokodni gonilnik, ki je bil objavljen,...

32 komentarjev