»

Mozilla pripravlja Fennec za Androide in nekaj za iPhone

Slo-Tech - Medtem ko nas do sočasne izdaje Firefoxa 3.6 in mobilnega Firefoxa (Fenneca) 1.0 za Nokiino mobilno platformo Maemo loči le še kak mesec, Mozilla aktivno razvija tudi podporo za preostale mobilne platforme. Fennec 1.0 za Windows Mobile bo tako izšel kmalu po izdaji za Maemo, skupaj s Firefoxom 3.7 pa utegne biti že v prvi polovici leta 2010 na voljo tudi mobilni Firefox za Android. Po besedah Jayja Sullivana, podpredsednika Mozillinega mobilnega oddelka, je bil Android do nedavnega omejen na Javo, kasneje izdani Android NDK pa uporablja C/C++, kar uporablja tudi Mozilla za ravoj Firefoxa.

Neznan izdelek, ki pa z veliko verjetnostjo ni mobilni brskalnik, pa bo Mozilla po besedah svojega prvega moža Johna Lillyja čez nekaj tednov poslala v iPhononov App Store. Program naj bi "presenetil ljudi" in nekateri ugibajo, da gre za Weave.

4 komentarji

Varčnejši Bluetooth

Manj zahtevne naprave

vir: engadget
engadget - Bluetooth, čeprav mnogo manjši porabnik od Wi-Fija, vseeno predstavlja precejšen udarec za avtonomijo npr. mobilnih telefonov, če se ga uporablja dalj časa. Ker Modri Zob ni uporaben le za prenašanje velike količine podatkov, temveč ga najdemo tudi v brezžičnih miškah in prostoročnih slušalkah, nižja poraba pride še kako prav. Prav to bodo omogočili pri Texas Instruments, ki pripravljajo nov krmilnik, optimiziran za nizko porabo. S čipom CC2540, ki na 36 kvadratnih milimetrih vključuje vse člene, potrebne za delovanje Bluetootha, in nekaj flash pomnilnika, obljubljajo, da bo Bluetooth povezava z uporabo običajne gumbnične baterije delovala dlje kot eno leto. Krmilnik sicer podpira le poseben protokol,...

10 komentarjev

AMD izdal osem novih Athlonov II

Extremetech - AMD je včeraj potihoma izdal osem novih procesorjev Athlon II, ki bodo prišli prav predvsem sestavljavcem cenejših sistemov. Tako imamo sedaj po novem na voljo dva nova dvojedrnika, in sicer Athlon II X2 235e (2,7 GHz) za 69 dolarjev in 240e (2,8 GHz) za 77 dolarjev. Kdor želi tri jedra, lahko poišče Athlon II X3 400e (2,2 GHz) za 97 dolarjev, 405e (2,3 GHz) za 102 dolarja, 425 (2,7 GHz) za 76 dolarjev ali 435 (2,9 GHz) za 87 dolarjev. Dva izmed novincev pa imata štiri jedra, in sicer Athlon II X4 600e (2,3 GHz) za 133 dolarjev in 605e (2,3 GHz) za 143 dolarjev.

40 komentarjev

Veliki hadronski trkalnik se "ogreva"

Ars Technica - Nesrečni veliki hadronski trkalnik (LHC), ki so ga v CERN-u postavili pred dobrim letom dni, a se je le nekaj dni po poskusnem obratovanju zaradi razlitega helija vse skupaj ustavilo, se vrača med žive. Na naših straneh smo vas nekajkrat obvestili o poteku popravil, pri čemer smo vsakokratni napovedi običajno prišteli kakšen mesec. Tokrat iz Švice prihajajo boljše novice.

Trkalnik namreč počasi dosega delovno temperaturo. Sedemindvajsetkilometrski obroč se počasi ohlaja na 1,9 K, kolikor znaša delovna temperatura. Prve trke naj bi tako začeli izvajati čez pet tednov, če ne bo popustil kakšen drugi člen tega preciznega instrumenta. Poleg nizke temperature, ki je nižja od temperature mikrovalovnega...

14 komentarjev

Pogled na Applovo bilanco

Slo-Tech - Včeraj smo pisali, da je Apple objavil svoje poslovne rezultate za zadnje fiskalno četrtletje, pri čemer smo se osredotočili na poslovni izkaz. Natančna analiza rezultatov pa razkrije tudi zelo zanimivo bilanco, ki priča o moči tega podjetja. Apple ima namreč trenutno 34 milijard dolarjev gotovine na bančnih računih, kar je za 10 milijard več kot lani in deset odstotkov več kot po tretjem četrtletju. Kaj storiti s tem silnim denarjem?

Applovo uradno stališče ostaja, da denar hranijo za ohranitev kapitala, kar prevedeno pomeni, da s tem kapitalom ne bodo tvegali in da bo najverjetneje še dolgo sedel v banki. Velikost tega zneska si lahko ponazorimo tudi takole: Yahoojeva tržna kapitalizacija znaša 24 milijard dolarjev - torej lahko Apple z gotovino prevzame celoten Yahoo, pa mu bo še ostalo. Podobno je tržna kapitalizacija eBaya 32 milijard, Della pa 30 milijard dolarjev. Tudi zaradi tega se investitorji nič ne ozirajo na mrke napovedi analitikov o počasnem gospodarskem okrevanju...

25 komentarjev

Begunec aretiran potem, ko je na svojem Facebook profilu osvežil svoj status

Guardian - O tem, da je Facebook in ostala socialna omrežja, s katerimi lahko razkrijemo svoje osebne podatke, treba uporabljati previdno, je bilo že veliko govora. A Maxi Sopo, 26-letni goljuf iz ZDA, teh opozoril očitno ni jemal dovolj resno.

Ne samo, da je med "prijatelje" na svoje Facebook računu dodajal naključne znance, ki jih je nekajkrat srečal v kakšnem klubu (med drugim tudi uslužbenca pravosodnega ministrstva), pač pa je po tem, ko je pred roko pravice pobegnil v Mehiko, na Facebooku tudi osvežil svoj status.

Policijski preiskovalci, ki so to opazili, so kontaktirali omenjenega "prijatelja", ki jim je nato od begunca pomagal pridobiti njegovo lokacijo. Prejšnji mesec je sledila aretacija.

Glede na to, da Sopotu grozi do 30 let zaporne kazni, se utegne zgoditi, da bo njegov Facebook status kar nekaj časa ostal nespremenjen...

16 komentarjev

Posodobitev Xboxa bo onemogočila neuradne pomnilniške enote

Rok uporabe omejen

vir: ITworld.com
ITworld.com - Xbox Arcade je nadvse privlačen zaradi svoje nizke cene, ki znaša 200 dolarjev oz evrov. Težava je le, da konzola ni opremljena s trdim diskom, kar onemogoči uporabo prenosljivih dodatkov k igram, ki se namestijo na trdi disk oz. sploh poganjanje iger s trdega diska. Konzola sicer omogoča nadgradnjo z uradnim trdim diskom, bolj pogosta pa je uporaba pomnilniške enote. V uradni, Microsoftovi različici 512 MB USB ključ stane 30 dolarjev, medtem ko se neuradno enoto, ki jo proizvaja Datel, dobi za 40 dolarjev. Poleg štirikrat več prostora (2 GB) je slednjega mogoče razširiti še s pomočjo microSD kartic, ki so v kapaciteti 8 GB že popolnoma dostopne. Skupnih 10 gigabajtov prostora že omogoča uporabo prenosljivih dodatkov. Major Neslon, član ekipe Xbox Litve,

18 komentarjev

Evil Maid napad na TrueCrypt

Prava...

Slo-Tech - Joanna Rutkowska je pred nekaj dnevi na svojem blogu objavila opis novega napada na šifrirni program TrueCrypt, poimenovan Evil Maid napad (napad zlobne sobarice). Na možnost takega napada sicer opozarjajo že avtorji programa TrueCrypt, a Joanna nam je tokrat postregla s konkretno možnostjo izvedbe napada.

Stvar gre takole. Uporabnik v hotelski sobi pusti ugasnjen prenosni računalnik, na katerem so s TrueCryptom...

41 komentarjev

Apple predstavil Magic Mouse, osvežil Macbook-a in Remote-a

Apple Magic Mouse

Slo-Tech - Apple je danes osvežil paleto svojih izdelkov, vsekakor pa je najbolj presenetljiva predstavitev Magic Mouse miške, ki na svojevrsten način reši vseprisoten problem kolešča in njegovega umiranja/umazanja pri Mighty Mouse-u.

Iz Magic Mouse miške so tako odstanili še edini preostali gumb, ki je zaznaval ali je uporabnik kliknil levi ali desni miškin gumb, milostni pa kot že rečeno niso bili niti do kolešča. Oboje je sedaj nadomestila ena velika ploskev, ki lahko zaznava več dotikov hkrati - tako so miško spremenili v velik Touchpad.

Ker miška nima nobenega gumba, je o le-teh morda bolj primerno govoriti kot o akcijah - slednje podpira vse, ki jih v sodobnih miškah pričakujete, je pa seveda neumno pričakovati še kolešček ob strani ali ločen gumb za iskanje, kopiranje, ipd. Presenetljiv pa se bo Magic Mouse zaenkrat povezoval preko Bluetooth-a le...

51 komentarjev