»

Cingular odklopil predrago stranko

The inquirer - Neka uporabnica, ki ima pogodbo z mobilnim operaterjem Cingular, je nedavno doživela zelo čudno usodo. Podjetje jo je namreč obvestilo, da jo prepogosto kličejo ljudje iz drugih omrežij, kar je zanje kot operaterje predrago. Skupaj z opozorilom so jo enostavno odklopili, čeprav je imela veljavno pogodbo, ki naj bi trajala vsaj še eno leto. Posebej zanimivo je, da so ji v zameno obljubili le to, da lahko ob sklenitvi pogodbe z drugim ponudnikom obdrži staro telefonsko številko (kar je že tako njena pravica), poleg tega pa bi sama ob podobni prekinitvi pogodbe z njene strani morala plačati kar zajetno vsoto, komentirajo na Inquirerju.

19 komentarjev

Nizki udarci Sony-ja

Kotaku - Včeraj smo poročali o Microsoftovi napovedi, da bomo videli HD-DVD predvajalnik za Xbox360 že novembra, sedaj pa se je na izjavo odzval tudi Sony. Ker jim gre z njihovo prihajajočo IgralnoPostajo 3 že krepko za nohte (ne bom še enkrat omenjal vseh višanj cen ter nižanj performans in količin), so v izjavi za javnost brez prave podlage skritizirali Microsoftov dodatek. Njihovo potezo so označili za prevaro kupcev, saj po njihovo HD-DVD dodatek ne bo prinesel pravih HD iger, kakršne bo njihova prihajajoča konzola podpirala že ob izidu. Izjava je seveda popolnoma neutemeljena, resda bo imel Microsoft najbrž težave s prehodom na nov medij, ampak v končni fazi ne bodo igre na HD-DVD medijih nič manj prave od tistih na Blurayu. O umazani potezi poroča Kotaku.

13 komentarjev

Ukradene MSI Geforce 7900GS grafične kartice

Daily Tech - Pred lahkega zaslužka željnimi kriminalci niso varni niti proizvajalci strojne opreme. Tako je MSI objavil opozorilo, v katerem svari pred nakupom ukradenih grafičnih kartic nVidia Geforce 7900GS.

Kartice so na videz zelo podobne nVidinemu referenčnemu PCB-ju in so za razliko od MSI-jevih rdečih izdelkov dolgočasno zelene, hladilnik pa pokriva samo GPU, ne pa tudi pomnilnika, kot pri njihovih ostalih grafikuljah. Med sabo se razlikujejo tudi v barvi DVI izhodov -- ukradene imajo bele, redni prodaji namenjene pa rumene. MSI v svoji uradni izjavi med drugim preprodaje kartic obtožuje spletno stran woot!, ki je znana po ugodnih nakupih s kratkim rokom trajanja. Na tej strani se je...

9 komentarjev

Ubuntu z OS X izgledom

Fresh News - Ubuntu je ena izmed bolj priljubljenih in razširjenih Linux distribucij, ki se ponaša tudi z dokaj očesu prijaznim in prečiščenim grafičnim uporabniškim vmesnikom. Če vam le-ta v svoji privzeti podobi ni preveč všeč, se ga pa da z nekaj truda v celoti predelati.

V kolikor vam je bliže izgled Applovega OS X-a, si lahko s tem vodičem pomagate pri predelavi Gnome namizja v nekaj bolj jabolčnega. Sam postopek ni preveč zapleten, vključuje pa nameščanje novih ikon, teme, nekaj prilaganja upravljanika oken Metacity, prilaganjanje Firefoxa, itd. Rezultat je lepo viden na spodnji sliki.

29 komentarjev

Logitech G3

Metku.net - Na eni strani Logitech z novima modeloma VX in MX Revolution prenavlja svojo linijo mišk z dodajanjem do sedaj še nevidenih funkcij in poudarjanjem ergonomičnega dizajna, obenem pa še vedno nudijo izdelke za stare mačke. Eden od takšnih je tudi Logitech G3 -- glodalec s sedaj že arhaičnim ambidekstrim dizajnom, ki ga čislajo predvsem izkušeni gamerji. Opremljen je z zgolj tremi dodatnimi gumbi in laserskim senzorjem, odlikuje pa se še s prenovljenimi, večjimi stopali in nedrsljivo prevleko za boljši oprijem. Gre torej za čistokrvno žverco, zapakirano v minimalističen dizajn, malce nižja pa je tudi priporočena cena, ki znaša 60 dolarjev -- skoraj pol manj od omenjenega trenutno...

4 komentarji

Symatec in Adobe proti Microsoftu

Neowin - Microsoft je zadnje čase priljubljena tarča različnih tožb in ostalih pravniških neprijetnosti. Očitno se to ne bo kmalu spremenilo, saj Neowin poroča, da sta v ozadju sporov z EU zaradi Viste tudi Symantec in Adobe.

Symantecu namreč ni všeč Security center, vgrajen v Visto in zahteva, da mora biti v celoti odstranljiv iz sistema, da bi ga lahko nadomestile aplikacije katerih drugih proizvajalcev programske opreme. Pri tem ga ne ovira dejstvo, da Microsoft omogoča vključevanje programske opreme ostalih proizvajalcev v Security Center in celo uporabo logotov in ikon proizvajalcev v sporni programski opremi. Obenem Symantec moti tudi novost, poimenovana Kernel PatchGuard, ki onemogoča spreminjanje kernela Vista med delovanjem, kar ZliKodi™ preprečuje izvajanje nevarnih posegov. Symantec se s tem ne strinja in hoče, da se novost kratkomalo ukine.

Drug tožnik pa je Adobe, ta se pritožuje zaradi Microsoftovega XPS-a, ki vključuje del funkcionalnosti PDF zapisa dokumentov. Adobe, ki...

42 komentarjev

AMD Torrenza

Daily Tech - AMD je danes objavil načrte za splavitev tehnologije Torrenza, ki bo proizvajalcem namenskih procesorjev omogočila uporabo AMD-jevih podnožij in tehnologije HyperTransport za komunikacijo med čipi.

Odločitev so že pozdravila podjetja Dell, Cray, Fujitsu Siemens, IBM, Sun in HP, ki pravijo, da industrija informacijske tehnologije potrebuje potrebuje točno to. V bližnji prihodnosti bo tako možen standardiziran razvoj namenskih procesorjev, ki bodo lahko poleg CPU enote opravljali bolj specializirane naloge in tako precej pohitrili izvajanje aplikacij. Sicer je dosedaj že bilo nekaj govora o zanimanju AMD-ja za matematične koprocesorje podjetja Clearspeed, predstavitev Torrenze pa bo...

4 komentarji

ATi Catalyst 6.9

ATI - Vsi lastniki ATi-jevih grafičnih kartic so včeraj dobili nove gonilnike, ki bi bili veliko bolj privlačni brez decimalne pike. Catalyst-i 6.9 prinašajo podporo za Crossfire na matičnih ploščah z Intel-ovim veznim čipom P965, ki imajo dve 16x reži PCI-E, žal pa je delovanje omejeno zgolj na Direct3D aplikacije, OpenGL igre bo v teksture še vedno oblačila le ena kartica. Gonilniki naj bi prinesli tudi nekaj performančnih izboljšav -- med drugim bo na karticah X1300, X1600 in X1800 3DMark06 tekel do 23,7% hitreje ob vklopljenem glajenju robov, Doom3 pa naj bi v določenih situacijah pridobil tudi do 9,3 odstotka dodatnih sličic na sekundo. Vsi, željni posodobitev, obiščite ATi-jevo domačo stran, kjer boste našli Catalyst-e 6.9 za vse okuse okenskih operacijskih sistemov.

14 komentarjev

OCZ PC2-8800 Gold Edition

Slo-Tech - Ena od ključnih komponent pri navijanju sistema je tudi spomin, za katerega je ponavadi optimalno (odvisno od platforme), da deluje sinhrono s procesorjem. Če ne prenese tako visokih frekvenc kot slednji, ga lahko navijamo posebej, lahko pa si privoščimo kvalitetnejše palčke, ki bodo naš procesor lahko dohajale. Ravno v tem je bistvena razlika med dražjim pomnilnikov priznanih proizvajalcev in noname izdelki -- na privzetih frekvencah delujejo enako (če izvzamemo razliko v timingih), so pa zato dražji mnogo primernejši za navijanje. Enega od tovrstnih prestižnežev so si ogledali na Legit Reviews, gre za OCZ-jeve DDR2 primerke, ki delujejo pri frekvenci 1100 MHz in timingih 5-6-6-15, z njimi pa so bili zelo zadovoljni.

1 komentar

Pentium se vrača

Hkepc - Intel bo kot vse kaže le ohranil vsem dobro znano ime Pentium, saj naj bi po poročanju HKEPC enojedrni procesorji temelječi na Core arhitekturi nosili ime Pentium in Celeron. Kot prvi izmed omenjenih procesorjev se bo januarja prihodnje leto na tržišču pojavil Pentium E1040 s frekvenco 1,6 GHZ ter enim megabajtom drugonivojskega predpomnilnika in 800 megaherčnim FSB-jem. Le-temu bosta v drugem četrtletju prihodnjega leta sledila Pentium E1020 in E1060, prvi s frekvenco 1,4, drugi pa z 1,8 GHz. V tretjem četrtletju bodo kupcem na voljo tudi novi Celeroni za namizne računalnike s pol manjšim drugonivojskim predpomnilnikom.

Več na HKEPC.

7 komentarjev

USB Baterije

TrustedReviews - Industrija baterij nam po relativno dolgem stagniranju končno obeta zanimivo novost. Imenuje se USBCELL, izdeluje jih angleško podjetje Moixa Energy Ltd, in polnijo se lahko na kateremkoli USB vtiču. Tako ni več potrebe po polnilcih, saj imajo te baterije vgrajen inteligentni USB polnilec.

Trenutno so baterije na voljo samo v formatu AA, vendar se bo ponudba kmalu razširila tudi na ostale standardne formate, izbirati pa bo mogoče tudi med tovrstnimi baterijami za mobilne naprave. Glede na to, da ima skoraj vsako gospodinjstvo na voljo nekaj prostih USB vtičev in da teh pravtako ne manjka...

37 komentarjev

Novi DVD zapisovalniki

Digital Trends - Dosti proizvajalcev že ponuja optične zapisovalnike, ki podpirajo hitrosti vse do 18x, po novem pa se jim je pridružil tudi Sony. Njihova serija pekačev 830 bo na običajne medije, ki podpirajo 16-kratno hitrost, zapisovala 12,5% hitreje, torej 18-kratno. Predstavljeni bodo modeli DRU-830A (notranja enota), DRX-830U in DRX-830UL-T (FireWire in USB zunanji enoti), razen hitrosti zapisovanja na običajne DVD±R medije pa se ne bo spremenilo kaj dosti. Cene novih zapisovalnikov se bodo gibale med 70 in 120 dolarji, več o njih pa lahko izveste v izvorni novici na Digital Trends.

Za začetek bi bil v Mat' kurji bolj vesel širše dobavljivosti medijev, ki takšne hitrosti sploh podpirajo.

21 komentarjev