»

ATi X700 XT

AnandTech - Skoraj en teden za napovedanim datumom, je danes le napočil trenutek, ki smo ga računalniški navdušenci z nekoliko plitvejšimi žepi, nestrpno pričakovali že od letošnjega majskega, težkokategornega boja med X800 XT in 6800 Ultra. V tokratšnjem spopadu sta se za vaše malo manj številne cekine pomerila ATi-jev X700 XT in nVidiina GeForce 6600 GT.

X700 XT predstavlja vrh nove ATi-jeve ponudbe za srednji razred, ki vključuje še X700 Pro in X700 in se po tipičnih tehničnih specifikacijah ne razlikuje prav veliko od svojega tekmeca 6600 GT. Če ju na hitro primerjamo:

  • X700 XT: arhitektura 8x1/6, GPU 475 MHz, MEM 525 MHz, 128-bit, PCIe, cena: $200
  • 6600 GT: arhitektura 8x1/3, GPU 500 MHz, MEM 500 MHz, 128-bit, PCIe, cena: $200
Najočitnejša razlika je v številu geometričnih izrisovalnih cevovodov (vertex shader pipelines), ki govori močno v prid ATi-jevga X700 XT. Le-ta se lahko ponaša z vsemi šestimi geometričnimi cevovodi, kar je enako kot X800 XT, medtem ko je nVidia svojemu...

20 komentarjev

Microsoft bo delil izvorno kodo Offica 2003

Reuters - Microsoft je napovedal, da bo vladnim organizacijam ponudil vpogled v izvorno kodo programskega paketa Office 2003. Tako naj bi največji idelovalec programske opreme na svetu vlade prepričal v varnost svojih izdelkov. Pri tem gre za nadaljevanje Microsoftovega programa za varnost vlad, ki ga je začel s predstavitvijo kode operacijskega sistema Windows več kot 30-im vladam po svetu. K vpogledu kode Offica je zaenkrat pristopila Velika Britanija. Več o tem.

Na novico nas je napotil junior.

35 komentarjev

Milijon člankov v Wikipedii

Slashdot -

The Wikimedia Foundation, ki poleg odprte in brezplačne enciklopedije Wikipedia skrbi za še nekaj podobnih projektov, naprimer večjezični slovar Wiktionary, zbirko brezplačnih knjig Wikibooks, zbirko znanih citatov Wikiquote in Wikisource, je objavila, da je Wikipedia presegla milijon člankov.

Wikipedia, ki je začela delovati januarja 2001, je trenutno največja in najhitreje rastoča enciklopedija na svetu s članki v več kot 100 jezikih. Dnevno je dodanih 2.500 člankov, vsaj desetkrat toliko pa jih je dopolnjenih. S takšnim tempom se bo število člankov podvojilo že spomladi. Slashdot.

Ste vedeli, da je transsibirska železnica dolga 9.288,2 km in prečka osem časovnih pasov?

22 komentarjev

Nov mobilni Athlon64

The Register - AMD je včeraj poslal na trg nove mobilne procesorje, in sicer Athlon64 3000+, ki so izdelani v 90-nanometerski tehnologiji. Procesor je hitrejši od predhodnika, obenem pa ne porabi več električne energije. Med prvimi jih bo v svoje najmočnejše prenosnike, ki se prodajajo pod blagovno znamko Ferrari, vgrajeval Acer. Cena za procesorje znaša 241 dolarjev, seveda v količinah po najmanj 1000 kosov. Še povezava do izvirne novice.

10 komentarjev

Služba za avtorja Sasserja

The Register - Očitno je lahko pisanje črvov tudi naložba v prihodnost. Vsaj tako kaže primer Svena Jaschana, avtorja črvov Sasser in NetSky - dobil je namreč ponudbo nemškega podjetja Securepoint, kjer bi naj delal kot razvijalec programske opreme za varnostne produkte, kot so naprimer požarni zidi. Direktor podjetja je prepričan, da si zasluži drugo priložnost. Če se bo uspel izogniti zaporni kazni, seveda.

23 komentarjev

Linux streže sonarjem na jedrskih podmornicah

Linux Journal - Locheed Martin je ameriški mornarici dostavil kombinacijo Applove strojne opreme in programske opreme, ki teče na YellowDog Linuxu. Zanimivo je, da so iz Xserve G4 vzeli samo notranjost, kar kaže predvsem na to, da obstaja pomanjkanje dobre in zadosti zmogljive PowerPC strojne opreme z AltiVec za vgrajene sisteme. Še en primer, ko je Linux nadomestil komercialne zaprtokodne operacijske sisteme in se izkazal za zadosti stabilnega in varnega. Več o novici.

26 komentarjev