»

Vege

Slo-Tech - Za konec pa še nekaj, za dušo . Ker so zadnje čase zelo popularni AMD-jevi procesorji (tudi iz destruktivnega vidika ), si oglejte sliko tegale procesorja. Ni sicer zlomljen, ampak lastnik lahko kar pozabi na kakšno uveljavitev garancije .

6 komentarjev

Ventilator za monitorje

I Am Not A Geek - Pa smo dobili še ventilator, ki hladi elektroniko v monitroju. Če sem kakšnemu nadobudnemu navijalcu povzročil skomine, naj kar takoj povem, da monitorski ventilator ni namenjen navijanju monitorja, ampak hlajenju le-tega. Sicer že slišim smeh, ki prihaja izza številnih ekranov bralcev, ki berejo to novico, vendar sodeč po temu članku na I am not a geek , lahko rečem, da pregrevanje elektronike nič kaj preveč ne koristi ekranu, ampak kvečjemu nasprotno. Če pa boste investirali v monitorsko hlajenje, pa najbolje veste sami. Samo toliko, da veste, da te stvarce tudi obstajajo. Mimogrede, če ne boste privarčevali pri monitorju, ki vam bo zaradi pregrevanja crknil čez nekaj let, pa boste zagotovo privarčevali pri ogrevanju (moj Hitachi CM615 in Celeron 500 se tako grejeta, da mi pozimi ni treba dodatno ogrevati računalniške sobe, hehe ).

7 komentarjev

Zanimivo

Bit Technologies - Fantje (in morda še kakšno dekle, da me ne bo kdo obtoževal diskriminacije) na Bit-Techu so znani po svojih kratkih člankih, v katerih pa marsikdaj napišejo marsikaj zanimivega. Zares škoda, da niso malce bolj pisunsko nadarjeni. Eden izmed takih bolj zanimivih člankov je sigurno tale, ki govori o tem, kako vgraditi neonko na vezje za nadzor RPM-jev pri ventilatorjih. In v čem je fora? Hja, nekateri se izgleda ne zanašajo na vezje, ampak hočejo vse skupaj preveriti na vizualen način, zato uporabijo neonko (ali kakšen drug svetilni element), ki ob manjšem številu RPM-jev sveti z manjšo jakostjo, kot pri večjemu številu. Problem utegne nastati samo, če imate računalnik v isti sobi kot posteljo, saj vam bo neonka vzela marsikatero urico spanja .

0 komentarjev

Človeško oko

Penstar Systems - Sicer nisem ravno poklicen zdravnik, pa tudi Slo-tech ni ravno kraj, kjer bi se razglabljalo o človeških organih, vendar kdaj pa kdaj le moramo malce pogledati skozi prste, ko pridemo do organa, ki ima še kako veliko opraviti z računalnikom. Poleg rok, ki so pomembne predvsem za vnašanje ukazov, je pomembnejši organ samo še oko. Dejavnost očesa najbolje opazimo pri računalniških igrah, kjer se seznanjamo z znano kratico FPS. Tukaj že vrsto let divjajo žolčni prepiri o tem, koliko slik na sekundo zmore zaznati oko. Najpogostejša trditev je, da oko ne zaznava več kot 30 slik na sekundo. Nekateri se s to trditvijo strinjajo, nekateri pa ne. Avtor tega članka spada k slednjim, saj trdi, da lahko človeško oko opazi razliko med 60 in 72 sličicami na sekundo - sicer ne v igri, ampak pri gledanju v zaslon z visokimi in nizkimi frekvencami osveževanja. Pri igrah je malce drugače; iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da če niste ravno preveč pozoren, kaj hitro več ne ločite, kaj je nad 30...

11 komentarjev

Popravljanje BIOS-a

Sysopt - BIOS čip je eden izmed najpomembnejših delov računalnika, saj je le-ta brez njega kot človek brez možganov. Ker pa je BIOS čip tudi precej občutljiv na razne posege, kot so flashanje, je najbolje, da se takih postopkov sploh ne lotimo, če ne vemo, kaj počnemo. Vendar pa se kljub raznim opozorilom vedno najdejo "pametne" glave, ki jim kot po Murphyju vedno gre kaj narobe - lahko dobijo defektno BIOS nadgradnjo, napačno flashajo BIOS ali pa jim med pravilnim flashanjem zmanjka električnega toka. Če ste pred kratkim imeli smolo in pokvarili BIOS, potem imate dve možnosti: ploščo lahko reciklirate kot plastični odpadek s primesjo silicija ali pa si preberete ta članek in pokvarjen BIOS poizkusite popraviti. Uživajte v popravljanju, pa čim manj neuspešnih flashov v prihodnosti .

3 komentarji

NASA spet poletela visoko

CNN - Ker se Slo-tech ne ukvarja samo z računalništvom, ampak tudi z bolj vesoljskimi stvarmi (SETI), vas bo gotovo zanimala novica o Nasinem podiranju višinskega rekorda. NASA sicer še vedno naskakuje višino 100 000 čevljev (1 čevelj je 37 cm)(rakete ne štejejo), vendar bo tudi novi rekord na 85100 čevljih (31487 metrov) najbrž zadostoval za nekaj časa. Novi rekord je postavilo precej čudno zračno plovilo, ki je v bistvu eno samo krilo z nekaj propelerji, ki jih poganjajo sončne celice. Vendar pa plovilo ni pomembno samo za postavljanje rekordov, saj hoče NASA preizkusiti, če taki primerki letijo na 100 000 čevljih - predvsem zato, ker je taka atmosfera precej podobna oni na Marsu. Če bi Nasi uspelo, potem gotovo nebi bilo več skrbi kako izpeljati pristanek na tem planetu (NASA naj bi v prihodnosti na Mars poslala človeško posadko). Poleg vseh teh znanstvenih namenov, pa je taka zasnova zračnega plovila idealna za razne "satelite za revne" (krilo stane 1 milijon $, kar je mnogo manj od...

2 komentarja

Loki ožet kot limona

več strani - Po t.i. "Dellovemu udarcu", ko je upanje, da bo Linux nekoč postal konkurenčen desktop sistem, ki ga bodo veliki proizvajalci računalnikov na veliko vgrajevali v svoje sisteme, kar močno upadlo, bo Linux sceno zadela še ena bomba. Ta "bomba" pa bo prinesla mnogo hujše posledice za Linuxaško skupnost, kajti kanček upanja za uspeh Linuxa na desktop področju še vedno ostaja. Velike brazgotine na Linux sceni bo povzročilo podjetje Loki, ki se ukvarja s prenašanjem iger na Linux in bo v kratkem šlo v stečaj. Vzrok za stečaj so najverjetneje dolgovi, saj Loki dolguje Activisionu 330 000 $, Prolixu pa 100 000 $. Stečaj sicer ne pomeni, da bo podjetje propadlo; podjetje bo najverjetneje delovalo naprej in se poizkušalo reorganizirati, ter povrniti dolgove upnikom, vendar pa je od tukaj pa do likvidacije (zaprtja podjetja) samo še en korak navzdol .

0 komentarjev

Primerjava socket-A plošč na Anandtechu

Slo-Tech - Danes je pa naš frudi zelo, zelo priden! Poslal nam je še to novico:
Kljub vedno nižjim cenam P4 procesorjev, RAMBUS rama in prihajajoče SDR/DDR podpore za Intelovega paradnega konja predstavljajo sistemi z AMDjevemi procesorji še vedno daleč najboljše razmerje zmogljivost/cena. In popularnost AMDjevih procesorjev se odraža tudi v množici različnih veznih čipovij za dotične procesorje. Za vse tiste, ki se sprašujete, kateri čipset je trenutno najboljša izbira za vašega novega Athlona/Durona, bo vsekakor zanimivo branje primerjava med AMD 760, SiS 735, Via KT133A in Via KT266, ki so jo opravili 'stručkoti' pri Anandtechu. Veselo branje tu.

2 komentarja

Morgan zunaj 2

več strani - No, v prejšnji novici vas je freudi opozoril na Tomov test Morgana. Jaz se bom v zadevo malo bolj poglobil...
Danes je AMD izdal svoj (dolgo pričakovani) Morgan procesor. Še vedno ga bodo prodajali pod imenom Duron. Razlika je ta, da so prejšnji Duroni bili grajeni na Spitfire jedru, tej, novi pa na Morgan jedru. Pri Morganu (tako kot pri Palominu) gre za naslednjo generacijo procesorskega jedra, ki za svoje delovanje porabi manj energije in se zato tudi manj greje. Če si pogledamo grobe podatke: 180,000 več tranzistorjev kot Spitfire jedro, torej od 25 miljonov do 25.18 miljonov. 3DNow! Professional podpora (torej Intelovemu SSE (streaming SIMD extensions) ukazom tudi!). Deluje pri 1.75 V, maksimalni tok 26.3 A, maksimalno oddajanje toplote 46.1 W. Mogoče celo temperaturna dioda vgrajena v procesor! Če vas zanima še en test, si poglejte sem.

6 komentarjev

Morgan zunaj

Slo-Tech - To novico nam je posredoval frudi.
Včeraj je AMD izdal svojega novega Durona - deluje pri 1 GHz in se ponaša z novim Morgan jedrom. In že danes je na Tom's Hardware na voljo test tega procesorja. žal test ni pretirano temeljit, saj obsega le Q3, DroneZ in Sysmark, a vseeno da približno sliko, česa je novi AMDjev 'value' procesor zmožen. Še link.

2 komentarja