»

Nove Abitove osnovne plošče

Tech Seekers - ABIT je predstavil novo serijo matičnih plošč, osnovanih na Intelovem i865 vezju, imenovano IS7. Matične plošče te generacije bodo podpirale Pentium 4 procesorje s 400/533/800 MHz-FSB in HyperThreading tehnologijo. Na teh ploščah bomo našli še Serial ATA, 6-kanalni zvok, USB 2.0, IEEE 1394 ter Intel Extreme Graphics 2 za grafično nezahtevna opravila. ABIT takisto ni pozabil na navijalce, saj zraven plošč dobimo tudi ABIT SoftMenu Overclocking funkcijo. Klik!

3 komentarji

Vrnitev Napsterja

roxio - Še pomnite; preden so se datoteke izmenjevale s programi, kot sta eMule in KaZaA, je na področju deljenja MP3-datotek vladal Napster, ki je bil postal priljubljen predvsem zaradi preprostosti in hitrosti. No, zaradi dvomov o legalnosti takšne izmenjave datotek so Napster ukinili in projekt je zaspal za kar nekaj let. Sedaj je podjetje Roxio izkoristilo že uveljavljeno blagovno znamko in izdalo nov program -- Napster 2. Od svojega predhodnika se bo razlikoval predvsem po eni lastnosti -- legalnosti -- program bo namreč popolnoma v skladu z zakonom, kakorkoli pač to interpretirate. Več o tem.

5 komentarjev

Slo-Tech s kolesi čez drn in strn

Vsi skupaj

Slo-Tech - Pred točno desetimi dnevi se nas je skupina desetih Slo-Techerjev podila po obrobnih hribih Ljubljane. Strokovno smo ta dogodek poimenovali STZBČDS, a v bistvu je bil izlet le dober izgovor, da nam ni bilo treba celega dneva presedeti pred računalniki in knjigami.

Kako smo se vlekli v klanec in kako valili navzdol, smo dokumentirali. Veliko spominov nam je ostalo v glavah (nekateri so si podatke dobesedno zabili v glave -- srečanja z drevesi), nekaj smo pofotografirali, še več pa s kamero posneli. Rezultat vsega tega pa sta poročilo o dogodku ("Joj, popolnoma sem v maturo padel") in nadmočni filmček, ki ga je za 60 MB. Vsi obvezno na branje/gledanje, drugič pa se nam pridružite v še...

36 komentarjev

Einstein online

The inquirer - Verjetno ste že vsi slišali za Alberta Einsteina - človeka, ki je izustil relativnostno teorijo. Njegove zapiske si lahko sedaj ogledate na "njegovi" spletni strani, kjer najdete njegov življenjepis, poročila o Albertovih potovanjih ter pacifizmu in na sploh podatke o delu tega genija. Poleg tega, pa boste na strani našli tudi ogromno galerijo slik. Izvirna novica.

0 komentarjev

Pentiumi 4 z 800 MHz FSB

Intel vrača udarec!

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Poročali smo že o novih Intel procesorjih in čipovjih. Tokrat je striček Tom na test postavil procesorje in skušal ugotoviti koliko pripomore k hitrosti hitrejše vodilo. Testirali so najnovejše modele v najrazličnejših testih (članek obsega kar 25 strani).

Po rezultatih sodeč je Intel zadal AMD-ju hud udarec, saj se njihov trenutno najhitrejši procesor AthlonXP 3200+ v večini primerov postavi celo za Pentiuma 4 2,4 GHz. Prvo mesto si delita Intelova Pentium 4 s tremi gigaherci in 800 MHz FSB-ja ter Pentium 4 3,06 GHz s 533 MHz prednjim vodilom. Vzporedno s tem testom pa so izvedli še test...

19 komentarjev

Večnamenske naprave na kupu

Tom's Hardware - Večnamenske naprave so danes zelo zanimiva kombinacija, saj nam lahko nadomestijo tiskalnik, optični bralnik, faks in še kaj, tako da imamo na mizi več prostora. Tokrat so na Tom's Hardware predstavili te izdelke nižjega cenovnega razreda. Na test so postavili Canonovega, Epsonovega, HP-jevega in Lexmarkovega predstavnika. Njihove cene se gibljejo od 150 pa do 200 ameriških zelencev. Če kupujete táko komponento, vam branje tega članka priporočamo.

0 komentarjev

Deset matičnih plošč na i875P

Najbolj opevano Intel-ovo čipovje do sedaj

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Intel je pred kratkim splavil Pentium 4 procesorje z 800 MHz-FSB. Pokazala se je potreba po čipovju zanje in izdali so še i875P-čipovje. Na Tom's Hardware so spisali zanimiv test o tem novem čipovju in si pobližje ogledali deset matičnih plošč s tem vezjem. Osnovne plošče, ki so si jih ogledali, so bile delo večine znanih podjetij, kot so Asus, Abit, Gigabyte, itd. Če nameravate kupiti katero izmed njih, vam priporočamo branje prvega dela tega članka.

2 komentarja

Kako poteka izdelava računalniških delov

X-Bit Labs - Gotovo ste se že kdaj vprašali, kako uspejo podjetja izdelati majhne silicijeve komponente, ki veselo tiktakajo v naših mlinčkih. In kako spajkajo ter lotajo mikroskopsko majhne dele. Na veliko veselje vseh znanja željnih so na X-Bit Labs pripravili zanimiv članek, ki na dvanajstih straneh odgovori natanko na to vprašanje. Vse o tehnikah izdelave čipov, tranzistorjev in ostalih vezij, v tem članku.

0 komentarjev

Amiga OS 4.0 On Tour 2003 v Sloveniji

Amiga klub - 7. junija 2003 (sobota) se bo v BOF-u (Building Of Fun v BTC Ljubljana) ustavila mednarodna turneja Amiga OS 4.0 On Tour 2003. Tu lahko iz prve roke izveste več o prihajajočem novem rodu Amig. Dogajanje se bo pričelo s tiskovno konferenco ob 10. uri, sledil pa bo ogled računalnika Amiga One PPC in predpremiernega Amiga OS 4.0 v slovenščini, ki bo možen med 11. in 19. uro. Več podrobnosti o prireditvi lahko najdete na straneh slovenskega Amiga kluba in organizatorja turneje.

10 komentarjev