»

NASA zopet preseneča

BBC - Da NASA ne zapravlja denarja za povsem nepotrebne stvari, lahko opazimo že pri zelo zanimivo zastavljenih projektih. Poleg takih cvetk, kot so razvijanje vesoljskega bombnika, s katerim bi bombardiranje dobilo povsem nove razsežnosti, se njihovi znanstveniki ukvarjajo tudi s takimi projekti, kot je izdelava najbolj natančnega 3D zemljevida in najbolj natančne karte zemeljskega površja. No, če je prvi zaenkrat še vedno v izgradnji, pa je drugi ravnokar končan. Za izdelavo le-tega so morali narediti kar 1000 satelitskih posnetkov, rezultat pa je kar lep, saj so se končno lahko znebili "podvojenih ozemelj", ki tako rada nastanejo ob robovih zemljevida, pri prenosu slike Zemljinega površja na ravnino. Več o vsem tem si lahko preberite tukaj.

2 komentarja

Navijanje 1 GHz Celerona A

X-Bit Labs - Najbrž se vsak zanesenjak spomni, da se je doba navijanja dodobra začela s predstavitvijo prvih Celeronov. Zagotovo pa se bo tudi vsak zanesenjak spomnil, da so Celeroni tako hitro kot so prišli tudi odšli, saj jih je čez noč popolnoma zmasakriral konkurenčen Duron, ki se je poleg odlične zmogljivost lahko pohvalil tudi z zelo dobrim navijalnim potencialom. Vendar pa Intelu zopet diši stara slava, zato je pred kratkim predstavil dva nova modela, ki naj bi Celerone spet popeljala med najbolj priljubljene navijalske primerke. To sta 1 in 1.1 GHz različica. Da pa se ne bi morebitni kupci počutili nategnjene, so se na navijanje 1 GHz različice spravili Rusi na X-bit labsih. In kako se obnese? Glede na ceno kar solidno, saj v nekaterih testih dohiteva celo manj zmogljive Palomine, Kljub temu pa je naložba v nove Celerone vprašljiva, saj platforma Socket370 nima prihodnosti, poleg tega pa Celerone muči še zastarelo vodilo, višja cena od Duronov in dejstvo, da se v navezi s pomnilnikom...

4 komentarji

AMD ne bo zatiral navijanja

The inquirer - Že kar nekajkrat smo lahko brali razna poročila o tem, kako bo AMD nekoč zaklenil svoje procesorje in jih tako naredil popolnoma imune na navijanje. Na srečo se je izkazalo, da je šlo samo za manjše strašenje navijalcev, saj lahko overclockerji še danes opravljajo svoje najljubše opravilo. Sicer jim je AMD s predstavitvijo Palominov to opravilo precej otežil, vendar pa je to bolj postranskega pomena. No, AMD se je pred kratkim celo odločil, da overclockerjev ne bo več strašil s takšnimi posegi, ampak jim bo dal prosto pot do navijanja in jih potiho celo podpiral. Podjetje namreč ne skrbi, da bi jim overclockerji odžirali trg. Ne, AMD skrbijo le prodajalci, ki kupijo manj zmogljive procesorje, jih nato navijejo in prodajo v sistemu kot dražje in bolj zmogljive izvedenke. Vendar pa se zaradi dobre zasnove procesorja tudi tu da hitro ugotoviti prevaro s pomočjo mostičkov L1 ;) .

0 komentarjev

Radeon RefreshFix 0.98 Beta

Guru 3D - ATI je pred kratkim izdal Radeon RefreshFix različice 0.98, ki vam omogoča poljubno nastavljanje osveževalnih frekvenc v aplikacijah Direct3D in OpenGL (igrah) v Oknih XP in 2000. Programček je sicer še v različici beta, vendar pa vam utegne zelo koristiti, če ste se že naveličali zoprnih 60 Hz v igrah in nočete predčasno k okulistu po očala z 2 cm lečami. Programček si lahko snamete iz Guru3D-jevega arhiva.

1 komentar

Nova podražitev pomnilnika na vidiku

Korea Times - Na žalost vam moram sporočiti, da se obdobje, ko smo lahko za dokaj majhen denar kupili ogromne zaloge pomnilnika, počasi končuje. Sodeč po tej novici, se Samsung in Hynix dogovarjata, da "popravita" prvotne cene pomnilnika za okrog 15-20 %. Si predstavljate 20 % povišanje cen pomnilnika? Izgleda, da se nam počasi spet bližajo časi, ko se nam bodo velika podjetja smejala in navijala cene do nezavesti. Nekateri tuji mediji zato navajajo, da kupite RAM sedaj, ko so cene še dokaj znosne. Lahko pa tudi bojkotirate poziv in ustvarite ponoven spust cen zaradi premajhnega povpraševanja, hehe :P .

6 komentarjev

Nvidia tudi z nForce gonilniki za Linux

Slo-Tech - Nabor nForce je zares zanimiv primerek, ki ponuja kar nekaj dobrih rešitev. Poleg integrirane grafične kartice tipa GeForce 2 MX 400, ponuja tudi možnost dodajanje DDR modulov v parih in s tem podvojitev prepustnosti, ki je danes še kako pomembna za dovolj dobro in hitro delovanje računalnika, saj se noben uporabnik ne more ravno pohvaliti s "strojem", ki mu zmanjka sape ravno zaradi ozkih grl. Zanimiv pa je tudi MCP, ki v izvedenkah s končnico D omogoča kodiranje in odkodiranje signala AC3 v realnem času. Tu pa nastopi problem, saj so te dobrote lahko do sedaj izkoriščali le uporabniki Oken, medtem ko so bili uporabniki Linuxa tu kot riba na suhem. No, izgleda, da bodo tudi Linuxaši dobili svojo dozo v obliki originalnih Nvidiinih gonilnikov, ki naj bi bili v času mojega pisanja že na Nvidiini strani. In kaj je Nvidio pripeljalo do izdaje Linux gonilnikov? Bojda dejstvo, da je Linux vse bolj priljubljen na PC-jih in da se iz dneva v dan bliža množična razširitev (kolikokrat smo že...

0 komentarjev

Chieftec, požri se!

Virtual Hideout - Radi hodite na Lanpartyje in morate vedno nosite s sabo svoje težko ohišje? Na tej strani je kratek opis aluminjastega ohišja, ki bi vam olajšal marsikatero muko. Black Directron SF201-B je idealna rešitev, ker je pač zelo lahek, je seksi krom barve in ima že veliko vgrajenih ventilatorjev, natančneje šest. Ko boste prišli do cene, pa raje zaprite oči.

5 komentarjev