»

Poceni vesoljske raziskave

Slashdot - Odprave v širno vesolje so običajno stvar, ki jo povezujemo z gromozanskimi stroški. Razvoj drage tehnologije, uporaba posebnih materialov, ogromno varnostnih sistemov in ostali faktorji dvignejo cene poletov visoko nad Zemljino površino v višave. Nekaj študentov na univerzi Cambridge pa je ta trend poskusilo spremeniti -- izdelali so plovilo Nova 1, ga z vremenskim balonom poslali 32 km visoko in opravili pravo malo vesoljsko raziskavo, za vse skupaj pa so odšteli le tisoč funtov.

Njihovo plovilo je bilo opremljeno z GSM tehnologijo, običajnim 5-megapikselnim fotoaparatom in radijsko zvezo z Zemljo, prva izstrelitev pa je potekala brez večjih problemov. Nova 1 se je s pomočjo balonov uspešno dvignila, naredila obilico posnetkov in se nato s padalom varno spustila nazaj na tla. Njeni stvaritelji že načrtujejo nadaljne raziskave, v okviru katerih nameravajo za dvig plovila uporabiti raketo namesto balona, do takrat pa se lahko navdušujete ob njihovih trenutnih rezultatih.

7 komentarjev

Shranjevanje podatkov v prihodnosti

ComputerWorld - Na ComputerWorld so objavili nadvse zanimiv prispevek, v katerem so opisani trije IBM-ovi znanstveni koncepti, povezani s pomnjenjem podatkov. Eden od njih govori o izdelavi pomnilnika s pomočjo nanotehnoloških procesov izdelave, tovrstni izdelki naj bi nekoč v prihodnosti prinesli čipe v velikosti kovanca, na katere bomo lahko shranili 10 TB podatkov, obenem pa bodo dosegali tudi izjemne hitrosti prenosa. To bi v praksi pomenilo, da v osebnih računalnikih ne bi več potrebovali ločenega delovnega pomnilnika in trdega diska, kar bi v končni fazi prineslo sisteme, ki se ne bi zaganjali, ampak bi bili pripravljeni za delo takoj ob vklopu. Poleg opisanega sta v članku omenjena še dva koncepta -- eden vsebuje holografske optične medije, pri drugem pa gre za magnetno zapisovanje na trde diske s pomočjo toplote. Nedvomno zanimivo in branja vredno čtivo.

O članku nas je obvestil danes vizionarsko navdahnjeni snow.

13 komentarjev

Nintendo bo osvajal srca vseh generacij

The inquirer - Eden od razlogov, da je Nintendo svojo prihajajočo konzolo opremil s kontrolerjem, ki se ga uporablja na bolj realističen način kot ostale, je tudi ta, da nameravajo igranje približati družbenim skupinam, ki jih do sedaj videoigre niso zanimale. Upajo, da bo dedke, babice, nosečnice, gospodinje in ostale podobne ne-igričarje pritegnila kombinacija nizke cene, naravnega gibanja in raznolikih iger namesto sedenja na kavču, pritiskanja na neobvladljive kombinacije gumbov v igrah iz kopice ozko zastavljenih žanrov na pregrešno dragi konzoli. Tudi sami priznavajo, da bo tovrsten prodor težaven, primerjajo ga celo s poskusi prodaje kozmetike moškim, kaj pa se bo dejansko zgodilo, pa zaenkrat ne ve še nihče. Tudi Inquirer ne.

13 komentarjev

Mini plinski motor

Daily Tech - Trenutno so gorivne celice najbolj realen predvideni naslednik baterij, morda pa se jim bo v bližnji prihodnosti pridružil že kak zanimiv izum za pridobivanje električne energije. Na ameriški univerzi MIT so naredili koncept zelo zanimivega stroja -- pomanjšanega motorja na plinski pogon s turbo polnilnikom. Zadeva ne izgleda kot tipičen avtomobilski motor, a je po principu delovanja zelo podobna, izdelana pa je iz posebnih mikrostruktur, s pomočjo katerih je možno zmanjšati dimenzije na velikost, uporabno za vgradnjo v prenosne naprave. Delujoč prototip bodo poskusili izdelati do konca letošnjega leta, projekt pa je zelo resen in ima najverjetneje svetlo prihodnost, saj ga financira...

15 komentarjev

Spamhaus obsojen na plačilo 11,7 milijona USD

CNet - Kot poroča CNews.com, je okrožno sodišče v Illinoisu organizacijo za boj proti spamu, Spamhaus, obsodilo na izplačilo 11.715.000 USD odškodnine. Odškodnino morajo izplačati podjetju e360insight, kateremu naj bi z uvrstitvijo na seznam smetilcev (spamerjev) povzročili finančno škodo. Sodišče je Spamhausu tudi naložilo, da e360insight odstrani iz seznama pošiljateljev nezaželjene pošte.

Spamhaus, ki je sicer lociran v Britaniji se sodne obravnave v ZDA ni udeležil (in se zato tudi ni ustrezno branil), prav tako pa so tudi napovedali, da odločitve sodišča ne bodo spoštovali. Mnenja so, da je podjetje e360insight v resnici pošiljalo nezaželjeno elektronsko pošto, na sodišču pa so uspeli zgolj zato, ker se nasprotna stran sploh ni branila. Smetilce pozivajo, naj se z njimi soočijo na britanskih sodiščih.

11 komentarjev

Business Week o sodelovanju IT podjetij s Kitajsko

BuisnessWeek Online - Business Week se je v članku pred nekaj dnevi razpisal o problemu prodaje visoke tehnologije represivnemu kitajskemu režimu, o čemer smo pred časom že poročali.
Po pokolu na Trgu nebeškega miru, so namreč v ZDA svojim podjetjem v Kitajsko prepovedali prodajo tehnologije, s katero je mogoče izvajati represijo nad državljani.

Vendar pa se prepoved nanaša zgolj na "nizkotehnološke" policijske pripomočke, kot so lisice in puške. Informacijska tehnologija je večinoma izvzeta, njena prodaja v Kitajsko pa strmo narašča. Med to tehnologijo najdemo tudi baze podatkov, ki jih država uporablja za gradnjo dosejejev o političnih oporečnikih, tehnologija za cenzuro interneta, naprave za mobilni dostop do policijskih kartotek, vse skupaj povezano v tim. policenet.

Projekt, s katerim naj bi se Kitajska policija okrepila s sodobno tehnologijo se imenuje Golden Shield (Zlati ščit), zanj pa se po poročanju Business Weeka zanimajo Cisco, EMC, Extreme Networks, IBM, Nortel Networks in Sun...

2 komentarja

Sledenje uporabnikov s pomočjo medpomnilnika spletnega brskalnika

Slashdot - Včasih je veljalo, da je uporabnikom po spletu mogoče slediti le s pomočjo piškotkov. Kot kaže, to ne velja več, vsaj sodeč po zapisu, objavljenem na spletni strani Mukund.org.

Avtor Mukund Sivaraman je namreč ugotovil, da je sledenje mogoče izvajati tudi s pomočjo posebne JavaScript kode, ki vsebuje identifikacijo (podobno kot piškotek), in ki jo strežnik s pomočjo ustreznega HTTP cache-control ukaza vrine v medpomnilnik spletnega brskalnika.

Sledenje torej deluje tudi v primeru, da ste pobrisali piškotke, ne pa tudi medpomnilnika (tim. cache). Nejeverneži lahko stvar preiskusijo sami.

Pravi "paranoiki" pa bodo odslej poleg piškotkov brisali tudi medpomnilnik brskalnika.

7 komentarjev

Voltmod novejših nVidiinih kartic

AOA - Za vse, ki se ukvarjate z umetnostjo ekstremnega overclockinga, so na Alliance of Overclocking Arts objavili obširen in izčrpen članek o modificiranju grafičnih kartic. Natančneje -- gre za izvedbo voltmoda na karticah iz serij 6 in 7, ki so izvedeni popolnoma programsko, kar je precej ugodno, saj je ponavadi treba za podobne rezultate opraviti nekaj večjih posegov v kartico. Več vam o članku ne morem povedati, tako da bo najbolje, da ga vsi, ki se bojite spajkalnikov, kar sami preberete.

13 komentarjev

Zalman CNPS9500 AM2

FiringSquad - Zalman je že od izida njihovih legendarnih pahljač znan po velikih in relativno tihih hladilnikih za procesorje. Na FiringSquad so si ogledali enega njihovih novejših izdelkov, CNPS9500, namenjenega AMD procesorjem na podnožju AM2. Izdelek ni presenetil z nobeno posebno inovativno funkcijo, saj gre za oldskul hladilnik, v celoti narejen iz bakra, podkrepljen s tremi toplotnimi cevmi in ventilatorjem, ki se ga da utišati. Preizkuševalci so bili z njim zadovoljni, saj brez večjega hrupa svoje delo opravi dobro, a so komentirali, da se za 50 dolarjev, kolikor izdelek stane, da dobiti tudi boljše primerke iz drugih tovarn, zato so mu prisolili oceno 89%.

13 komentarjev

Veliki Brat je dobil še usta

Daily Mail - George Orwell, je v svojem znanem delu 1984 opisoval družbo popolnega nadzora, kjer policija s pomočjo tim. "telekranov" nadzoruje vse in vsakogar. A če ste mislili, da so "telekrani" prispodoba za dananšnje videonadzorne sisteme, ste se zmotili. Orwell je namreč predvidel da s pomočjo "telekranov" policija neposlušnega državljana, ki na primer premalo zavzeto vzklika prodržavna gesla preko vgrajenega zvočnika opomni, naj se zavoljo...

31 komentarjev

Spycatcher 2?

The Register - Kot poročajo pri The Registru, je Richard Tomlinson, bivši agent britanske tajne službe MI6 (odpuščen je bil leta 1995), po zgledu Petra Wrighta in njegove knjige Spycatcher (njeno recenzijo ste lahko brali pred kratkim), napisal knjigo o svojih letih, ki jih je preživel v britanski tajni službi. Knjiga, ki iz očitnih razlogov še ni izšla v celoti, nosi naslov The Golden Chain. Tomlinson je pred tem leta 1998 že objavil podobno knjigo z naslovom The Big Breach, britanska tajna služba pa ga obtužuje tudi objave seznama aktivnih agentov MI6 v tujini. Slednje Tomlinson sicer zanika.

Zaradi suma slednjega je bil tarča preiskave v Franciji, policija pa mu je tudi zaplenila nekaj lastnine. V želji dobiti jo nazaj, oz. britansko tajno službo prepričati, da se z njim sooči na sodišču, pa se je Tomlinson spomnil precej nenavadnega načina kako oblasti spodbuditi k zanj ugodni rešitvi svojega primera. Na svojem blogu je namreč objavil prvo poglavje knjige The Golden Chain.

Tomlinsonov...

2 komentarja

Shuttle XPC X200

Daily Tech - Shuttle je predstavil novo barebone stvaritev, XPC X200 poimenovano. Kot se za Shuttle spodobi, je mini PC zapakiran v elegantno ohišje in ponuja vse, kar naj ima PC za v dnevno sobo. XPC X200 je v bistvu nekoliko spremenjena nadgradnja modela XPC X100.

Z X100 si deli obliko ohišja, medtem ko je notranjost doživela nekaj sprememb. Tako recimo okoli Intel 945GM veznega čipovja zgrajena matična plošča...

0 komentarjev

Nekaj novosti v aferi nadzorovanja vodilnih v HPju

Schneier.com - O aferi nadzorovanja vodilnih v HP-ju smo pred kratkim že poročali, tokrat pa je na dan prišlo še nekaj drugih dejstev.

Kaže namreč, da so zasebni detektivi, ki so preiskovali uhajanje podatkov iz HP-ja v medije, novinarjem skušali podtakniti trojanskega konja, ki bi omogočal nadzorovanje njihovih elektronskih sporočil, z čimer naj bi odkrili vir odtekanja podatkov.

Bruce Schneier se ob tem čudi, kako je mogoče, da takšno ravnanje ni sprožilo več ogorčenja. Če bi namreč namesto HP-ja kaj takega počeli hekerji, bi jih policija verjetno aretirala v najkrajšem možnem času, v časopisih pa bi brali predsodke o zlobnežih, ki ogrožajo svobodo tiska in nacionalno varnost.

Quod licet Iovi, non licet bovi.

4 komentarji

HD-DVD predvajalnik za Xbox360 že novembra

vir: Kotaku
Kotaku - Kotaku poroča, da bo Microsoft jutri najavil izid že dolgo obljubljanega HD-DVD predvajalnika za svojo najnovejšo konzolo. Naprava bi se predvidoma naj prikazala na trgovskih policah 22. novembra letos (najverjetneje kar povsod, čeprav uradnih podatkov ni), zanjo pa bo na Japonskem treba odšteti 19800 jenov (168 dolarjev). Kako bo s cenami drugod, zaenkrat ni znano, izvorna novica pa pravi, da bo dodatek podpiral HD ločljivost 1080p in bo kompatibilen z Windows Media Center. Več informacij vam bomo posredovali po uradni izjavi.

4 komentarji

Elektronsko hranjenje dokumentov

Slo-Tech - Marca letos je bil objavljen Zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva, ki v svojem 31. členu med drugim pravi:
Na podlagi zakona se vsaka enota varno hranjenega gradiva v digitalni obliki šteje za enako posamezni enoti izvirnega gradiva, če sta bila zajem in varna hramba opravljena v skladu s pri državnem arhivu potrjenimi notranjimi pravili ter če drug zakon izrecno ne določa drugače.
Iz Arhiva pa so pol leta kasneje pričeli kapljati prvi osnutki tehničnih zahtev za pridobitev akreditacije po zgoraj omenjenem členu.

Kresovanje zaenkrat odpade.

8 komentarjev