»

Neuki uporabniki

Slashdot - Za konec pa še en prispevek o malce bolj zabavni strani računalništva: kot veste je privajanje popolnega začetnika na najnovejše čudo tehnologije, ki se ji reče računalnik, lahko včasih precej mukotrpna stvar. Mukotrpna tako za začetnika, kot tudi za tistega, ki nikoli ne ve, katero pomembno datoteko mu bo računalniški vajenec po neumnosti izbrisal iz računalnika. Ravno za take novopečene računalnikarje so na tej strani obdelali tri naprave - miško, monitor in tipkovnico - ki so "prijazne" do novih uporabnikov, saj z uporabo le-teh zagotovo ne bo prišlo do sesutij sistema in podobnih nevšečnosti. KLIK![:D]

1 komentar

Največji disk za nabor BX

Overclockers Australia - Avstralski navijalci niso poznani samo po odličnih člankih in novicah, ampak tudi po zelo dobrem forumu, na katerem vsak dan poteka kar veliko zanimivih debat. Ker se počasi uvrščam že med računalniške metuzaleme, ki životarijo s procesorjem Celeron in matično ploščo na naboru BX, mi je najbolj padla v oči debata, v kateri udeleženci razpravljajo o tem, kolikšen je največji disk, ki ga to nekdaj odlično, a danes močno zastarelo čipovje podpira. Aja, pa še to: če boste hoteli brati prispevke forumašev, se boste morali prej še registrirati [;(].

1 komentar

Srebrna matična plošča

Frosty Tech - Kar takoj moram priznati, da so se proizvajalci matičnih plošč zadnje čase malce umirili in na srečo ni opaziti, da bi kakšen proizvajalec spet nameraval poslati na trg kakšen patetičen in grd primerek, na katerem so narisani beli smeški. Poleg tega pa kar nekaj časa nisem opazil kakšnih matičnih plošč, ki bi izstopale po barvi tiskanega vezja - vendar bo sedaj drugače, saj je podjetje Albatron Technology naznanilo nove matične plošče srebrne barve, ki bodo najverjetneje kar pošteno razveselile moderje. Bojda, da je plošča srebrne barve zato, ker je njena vrhnja plast prekrita s tanko plastjo srebra. Več o tem izdelku tukaj.

2 komentarja

Novi Palmovi modeli

Palm Info Center - Na Palm Infocentru sem našel nekaj govoric o prihajajočih modelih Palmovih dlančnikov. Iz anonimnih virov so dobili sliko Tungstena T, definitvno enega najbolj pričakovanih dlančnikov, saj bo na njem tekel Palmov OS 5. Seveda bo imel barvni zaslon z ločljivostjo 320x320 pik, izboljšana pa naj bi bila tudi podpora večpredstavnosti, ki smo jo pogrešali na prejšnjih Palmovih operacijskih sistemih. Klik!

Obenem pa so se razširile govorice o novem "pametnem" telefonu, imenovenam Tungsten W in cenejšem dlančniku, ki so ga poimenovali Zire.

0 komentarjev

Že 20 let smeška

CNN.com - Včeraj, sicer, a vseeno - smeško, ta znana kombinacija dvopičja, pomišljaja ter zaklepaja, je med nami že dvajset let. Medtem je mutirala v vse možne oblike, od skrajšanega ":)", preko širokonosastega ":=)", igrivega ";-)" ter zaljubljenega ":*". V sporočilih, kjer smo omejeni samo na uporabo ASCII znakov, nam lahko predstavijo malodane vsako čustvo. Naj še dolgo živi [:D]. Klik! Hvala Thomasu ter V-i-pu za povezavo.

Pozdravite novega smeška! :-F je šrkbasti vampir, že 3 leta brez strank...

0 komentarjev

Je prihodnost 3D?

The Register - To vprašanje nam postavljajo na Registru, kjer so razkrili Intelove načrte za prihodnost.. Ti se ozirajo v tretjo dimenzijo, in sicer gre za preprosto logiko. Sedaj so tranzistorji pločati, v primeru, da pa jih "dvignemo", dobimo tranzistor s tremi vrati. Tok lahko torej potuje na vrhu in ob straneh, s čimer dosežemo, da "enosmerno cesto pretvorimo v tripasovnico", so bili duhoviti pri Intelu.

Ključ za razvoj 3D tranzistorja je fizikalne osnove. Pod 30 nm pride do izgube toka, tako da je potreben drugačen pristop. Poleg tega pa nov pristop omogoča boljšo porazdelitev prostora.

Kdaj? Prej kot v petih ali desetih letih ne, so pesimistični pri Intelu.

0 komentarjev

Alcatel odpušča

The Register - Alcatel je danes oznanil, da bo do konca prihodnjega leta odpustil 23.000 delavcev, saj je podjetje v procesu prestrukturiranja. Tako bo ob koncu leta 2003 zaposlenih "le" še 60.000 delavcev, medtem ko jih je bilo ob koncu lanskega leta zaposenih še 99.000. Najava prihaja po opozorilu, da bo prihodek podjetja še naprej padal, po prestrukturiranju pa naj bi se vrnili v pozitivne vode nekje v naslednjem letu. Klik!

1 komentar

Infrardeča tipkovnica

Infosync - Se spominjate infrardeče tipkovnice, ki jo je Siemens predstavil na CeBitu? Nekaj podobnega je sedaj začelo proizvajati kalifornijsko podjetje Canesta. Tipkovnico se lahko uporablja na dlančnikih, mobilnih telefonih in drugih prensosnih napravah, kjer primankuje prostora. Sestavljajo jo oddajnik, ki projecira IR svetlobo na površino in sprejemnik, ki zazna, če ste se dotaknili projecirane tipke. Delež napak pa je podoben deležu pri običajni tipkovnici.

Upajmo, da bomo tako tipkovnico kmalu zagledali vgrajeno v kakšen dlančnik. Klik!

9 komentarjev

Creative najavil Audigy 2

MeriStation - Sredi oktobra naj bi na evropske prodajne police prispel naslednjik iz dinastije SoundBlaster, SB Audigy 2. Osvežena kartica bo imela izboljšane karakteristike, povdarki pa bodo na podpori novim tehnologijam in standardom kot so Audio DVD, EX- Dolby Digital 6.1, THX... Kartico bodo zvok predvajale z 24biti in 192KHz pri 106dB. Zajemanje zvoka bo še vedno potekalo pri 24bitih in 96KHz... Več podatkov bo znanih ob uradni napovedi kartice, ki se bo zgodila konec meseca.
Creative bo sočasno predstavil še osveženo linijo MP3 predvajalnikov, zvočnikov ter eno novo miš. :-) Več si lahko, ako obvladate špansko preberete tukaj, avtomatski googlov prevod pa najdete tukaj.

1 komentar