»

Japonci izračunali poltretji bilijon decimalk števila pi

Število znanih decimalk števila pi

vir: Berkeley.edu
Slashdot - Kakor da Japonci ne bi imeli koristnejšega dela za svoj T2k Open Supercomputer, ki na junijskem poročilu najhitrejših superračunalnikov na svetu z nekaj manj kot 100 teraflopi zaseda 47. mesto, so šli računat nove decimalke števila pi. V 73 urah in 36 minutah so naračunali 2,5 bilijona decimalk števila pi, kar je dvakrat več od doslej veljavnega rekorda iz leta 2002, ko so prav tako na Japonskem poiskali 1,2 bilijona decimalk. Kljub zanimivosti projekta pa števila pi ni smiselno poznati na več kot 50 decimalnih mest za realno življenje.

32 komentarjev

PlayStation 3 Slim tudi uradno

PS3 levo in PS3 Slim desno, s profila

vir: engadget
engadget - Napovedi so se uresničile in Sony je tudi uradno predstavil tanjšo oz. manjšo različico svoje aktualne konzole, PlayStation 3. PS3 Slim, kot se imenuje, bo nosil nalepko z magično ceno 299, pa naj bo to Dolarjev v ZDA oz. Evrov v Evropi. Poleg 32 % manjšega ohišja bo tudi 36 % lažji ter bo porabil 34 % manj električne energije od večjega brata. Slednje nakazuje, da je Sony nekako spremenil strojni del konzole (zmanjšan proizvodni proces čipov mogoče?), a tega niso potrdili. Novinec je precej drugačen tudi vizualno, saj namesto svetlečega črnega ohišja, kot večji in starejši brat, uporablja mat zunanjost v črni barvi, ki je, presenetljivo oz. na srečo, dokaj groba. Posledično je praktično odporna proti prstnim odtisom in precej žilava proti potencialnim praskam. Vseeno se niso mogli izognili določenim svetlečim detajlom. Sony je povedal tudi, da...

59 komentarjev

Nov paket optike pri T-2

Cenik optike pri T-2

vir: T-2
T-2 - Z današnjim dnem bo slovenski ponudnik dostopa do interneta prek optike ali VDSL-ja T-2 ponudil nov širokopasovni optični paket, ki bo razveselil uporabnike, ki terjajo veliko hitrost prenosov k sebi. Po novem je moč naročiti asimetrično optiko 100/10 Mbps za 20 evrov. Najcenejši paket ostaja simetrični 10 Mbps za 14 evrov, medtem ko simetričnih 100 Mbps stane 100 evrov. Neuradno se za 1. september obljubljajo še nekatere novosti, o katerih vas obvestimo brž, ko bo kaj znanega.

184 komentarjev

Noctua deli LGA-1156 montažne kite

Expreview.com - Intel je pri zasnovi podnožja LGA-1156 spet uporabil rahlo drugačne mere montažnih izvrtin, kot pri LGA-775 in LGA-1366, kar pomeni, da so stari hladilniki praktično neuporabni. A na srečo jih je večina danes opremljenih z izmenljivimi montažnimi konzolami, ki omogočajo uporabo tako na Intel kot na AMD podnožjih, situacijo pa rešujejo tudi nekateri proizvajalci matičnih plošč, ki uporabljajo tudi LGA-775 montažne izvrtine.

Vseeno se bodo lastniki hladilnikov avstrijskega podjetja Noctua gotovo razveselili dejstva, da jih bo le-ta obdarila z brezplačnim montažnim kitom za podnožje LGA-1156. Za darilo se kvalificirate z izpolnitvijo formularja ter sliko računa LGA-1156...

6 komentarjev

Hekerji vrnili policiji milo za drago

The Age - Avstralska zvezna policija je prejšnjo sredo izvedla preiskavo stanovanja v Brightonu v Melbournu, ki je bilo povezano z administratorjem podzemnega hekerskega foruma r00t-y0u.org, ki je imel približno 5000 članov. Nato je policija prevzela nadzor nad forumom in ga začela uporabljati kot past za zbiranje dokazov in lovljenje članov. Tako so v oddaji Four Corners na avstralski televiziji samozavestno zatrdili, da lahko takšne skrivne operacije zlahka vodijo. Pri tem pa niso vedeli, da so jih hekerji že pred tem premodrili.

Hekerji, ki so za izvedbo hišne preiskave vedeli, so bili sumničavi, medtem ko so se policisti na forum prijavljali z administratorskim računom. Zato je neki heker vdrl v policijski računalniški sistem in, kot je povedal neimenovani vir, dostopal do policijskih dokazov in občutljivih informacij o sistemih zvezne policije, denimo njenih IP-številkah. Hekerja naj bi podžgalo obvestilo na zaseženem forumu, da se vsi IP-naslovi beležijo in nekatere nove aretacije.

V...

19 komentarjev