»

Prvi računalniki v Sloveniji, 6c.del - ostali računalniki IBM/360

Večji računalnik iz serije IBM 360/50. Norsk Teknisk Museum, Oslo. (CC BY-SA 4.0)

vir: Računalniški muzej
Računalniški muzej -

Konec leta 1969 so v Zveznem zavodu za statistiko v Beogradu namestili računalnik IBM 360/50, takrat največji računalnik v Jugoslaviji in en izmed redkih večjih iz serije IBM/360 v našem prostoru. Ta je nadomestil že 8 let star računalnik IBM 705, jugoslovanska statistika in znanost pa sta tako spet pridobili enega izmed najnovejših elektronskih sistemov. Posebna značilnost novega računalnika je bila možnost uporabe LCS(Large capacity storage) modulov, ki so bili zasnovani na pomnilniku z magnetnimi jedri s kapaciteto do 8 MB. Ti za razliko od magnetnih plošč diskovnih enot niso imeli premikajočih delov in so tako omogočali hitrejše in bolj zanesljivo branje in zapisovanje. Računalnik je sicer spadal v srednji razred, vendar je bil občutno bolj zmogljiv od ostalih nižjih modelov IBM/360, imel pa je tudi nekaj drugih naprednih funkcij. Celoten sistem je tehtal skoraj tri tone, že sama enota LCS eno tono. Pobudnik nakupa je bil spet en izmed slovenskih statistikov Ante Novak, ki je...

6 komentarjev

Microsoft in Epic bosta pripeljala GPT-4 v medicino

Slo-Tech - Microsoft in Epic Systems sta sporočila, da bosta združila moči in pripeljala veliki jezikovni model GPT-4 v medicino. Z njim želita olajšati delo zdravstvenemu osebju, saj bo z njim možno pisati sporočila in analizirati zdravstvene kartone. Skeptiki so zelo zaskrbljeni.

Epic je največji ponudnik programske opreme za ameriške bolnišnice. Ocenjujejo, da njegove programe, denimo MyChart, uporablja približno 30 odstotkov ameriških bolnišnic. Po celem svetu ima elektronske kartone v njihovem sistemu več kot 300 milijonov pacientov. To pomeni, da ima Epic dostop do velikanske količine podatkov.

Microsoft pa je po drugi strani investitor v Open in nudi dostop do GPT-4 prek svojih storitev Azure (na voljo je API). To dvoje bi sedaj združili, pri čemer bi umetna inteligenca pomagala v dveh pogledih. GPT-4 je odličen v pisanju besedil in bo zdravstvenim delavcem pomagal pri snovanju sporočil za komunikacijo s pacienti. To je povsem smiselna uporaba, saj bo besedila tako ali tako še nekdo...

28 komentarjev

Seagatu zaradi kršitev sankcij 300 milijonov dolarjev kazni

Slo-Tech - Lanske obtožbe, da je Seagate kršil ameriške sankcije, ko je Huaweiju prodajal diske, so se potrdile. Seagate se je z ameriškim ministrstvom za trgovino poravnal in bo plačal 300 milijonov dolarjev, ker je v letih 2020 in 2021 prodajal diske Huaweiju. Kršitve sicer zanikajo, a je izvršni direktor dejal, da so se s poravnano izognili nadaljnjim stroškom in potrati časa.

Med avgustom 2020 in septembrom 2021 je Seagate prodajal diske Huaweiju, pri čemer je bil celo njihov edini dobavitelj. Konkurenca, torej Western Digital in Toshiba, je ocenila, da sankcije to prepovedujejo. Ameriška vlada je že leta 2019 Huawei postavila na seznam podjetij, s katerimi ni dovoljeno prosto trgovanje, temveč je potrebno pridobiti posebno dovoljenje za izvoz. Seagate jim je kljub temu v tem času prodal sedem milijonov diskov v skupni vrednosti okoli 1,1 milijarde dolarjev.

Zaradi tega mu je grozil sodni postopek in še višja globa, zato se je poravnal. To je najvišja poravnana, ki jo bo katerokoli...

9 komentarjev

Prvi poizkus megarakete Super Heavy in Starship se je končal v plamenih

Slo-Tech - SpaceX je danes ob 15.30 po slovenskem času z izstrelišča Boca Chica v Teksasu v orbito poslal raketo Starship, ki je največja in najmočnejša raket doslej. Težave so se začele že takoj ob vzletu, naposled pa so na višini 37 kilometrov raketo pogoltnili plameni.

Raketo Starship sestavljata prva stopnja Super Heavy in druga stopnja Starship. Slednje je že sorazmerno dobro preizkušena, ker je že letela, a še nikoli na Super Heavy. Prva stopnja s 33 motorji raptor ima največjo potisno moč v zgodovini, povrhu pa se želi po zgledu falcona pristati, da bo uporabna za nadaljnje poizkuse. V teoriji bi se morala Super Heavy in Starship ločiti, nato pa bi Super Heavy uporabil motorje za zaviranje in se pokončno usmerjen vrnil. Za zdaj je v načrtu padec v morje, medtem ko v prihodnosti načrtujejo tudi kontroliran pristanek na trdnih tleh. Celotna kompozicija Starship je dolga 119 metrov in tehta 5000 ton, od česar je dobrih 90 odstotkov goriva. V nizko orbito lahko pripelje 150 ton tovora,...

57 komentarjev

Intel obupal nad čipi za rudarjenje bitcoina

vir: Intel
Reuters - V Intelu precej potiho zaključujejo s proizvodnjo linije čipov za rudarjenje kriptovalut Blockscale 1000 in ker niso napovedali nobenega naslednika, je precej verjetno, da podjetje področju v bližnji prihodnosti ne bo namenjalo pozornosti.

Pri modrem proizvajalcu procesorjev so se v začetku lanskega leta dokaj odločno podali v vode namenskih vezij (ASIC) za preračunavanje hashev v blockchainih, ali po domače rudarjenje kriptovalut. Januarja so najprej pokazali, nato pa aprila še uradno napovedali serijo čipov Blockscale, z deklariranimi zmogljivostmi okoli 130 GH/s (gigahash na sekundo) pri poltretjem vatu porabe. Primarne stranke so oblikovalci strojnih rešitev, ki po več deset takšnih čipov združijo v rudarskih delovnih postajah, z zmogljivostmi v okolici 100 TH/s. Intelova vezja so tako osredotočena ne zgolj na samo zmogljivost, temveč tudi na razmeroma nizko porabo. Podjetje se je tedaj po lastnih besedah v te vode podalo predvsem zato, da bi sprostili pritisk na tržišče...

6 komentarjev

Fox News bo zaradi obrekovanja plačal 788 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Hiša Fox News Network se je poravnala s podjetjem Dominion Voting System, ki mu bo plačala 788 milijonov dolarjev zaradi žaljive obdolžitve. S tem so se izognili šesttedenskemu sodnemu procesu, ki bi se moral začeti ta teden. Prvi narok je bil načrtovan za torek, a so ga premaknili za en dan, ko je bilo jasno, da sta podjetji že zelo blizu dogovora. Porota je bila že izbrana in vse je bilo nared za začetek postopka, če ne bi danes podjetji oznanili sprave.

Bilo je jasno, da bi Fox zelo verjetno tožbo izgubil. Konec marca je sodišče že odločilo, da je Fox News objavljal lažne izjave o minulih predsedniških volitvah v ZDA. V njih so trdili, da je Dominion izvedel volilno prevaro, manipuliral z glasovi, tudi v Venezueli pomagal na oblast Chavezu in podkupoval uradnike. Sodišče je odločilo, da nobena izmed izjav ni držala. Sodišče je zato hitro izreklo sodbo, da je Fox širil neresnice. A Dominion bi sedaj moral dokazati še, da je šlo za naklepno dejanje.

Dominion pa je podjetje tožil...

46 komentarjev

Reddit bo umetni inteligenci zaračunal uporabo svojih virov

Slo-Tech - Veliki jezikovni modeli, kakršna sta ChatGPT in Chat Bing, so se morali učiti na milijonih besedil. Če so ta avtorsko zaščitena, potem model verjetno ne more ustvarjati izdelkov z bolj permisivno licenco. Sodišče o tem še ni reklo zadnje besede, a tožb ne manjka, prav tako ne poizkusov monetizacije. Reddit, ki je eden popularnih virov učnega gradiva za umetno inteligenco, se je odločil, da to ne bo več zastonj.

Ustanovitelj podjetja Steve Huffman je dejal, da bodo morali za dostop prek API, ki bi omogočil prenos dobrih 18 let arhivov za učenje, naročniki plačati. Reddit takšne pogoje lahko postavlja, saj ga kot pomemben vir priznavata tako ChatGPT kakor Bing. Na Redditu je namreč moderirana vsebina, ki so jo v vrsti let ustvarili ljudje, zato je najbolj pristna. Huffman se tega zaveda in tega ne namerava več deliti brezplačno.

Hkrati je Huffman povedal še, da bodo razvijalcem in moderatorjem dali boljša orodja za delo v skupnosti. Aplikacija na iOS in Androidu bodo na primer...

3 komentarji